Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Àlbum il.lustrat danès

Valores y emociones  · 

Àlbum il.lustrat danès

Avui a boolino volem viatjar fins a Dinamarca per parlar d'àlbum infantil il·lustrat.

A Dinamarca es publiquen ni més ni menys que uns 2000 títols a l'any d'àlbum il·lustrat, i és que el país nòrdic gaudeix d'una heterogeneïtat i una varietat enormes pel que fa a literatura infantil, una literatura que no està subjecta a premisses de protecció moral del nen, didàctiques, paternalistes o benintencionades, es tracta de llibres il·lustrats infantils sense tabús ni prejudicis. El que veiem en molts d'ells és estètica de l'absurd, terror, diversió, tradició, modernitat... Tot això fa que en la majoria de llars danesos sigui una cosa completament natural que les prestatgeries estiguin plenes de literatura infantil, una cosa que per descomptat repercuteix en el desenvolupament intel·lectual i crític dels nens i nenes, en la societat i en la seva forma de llegir, pensar, crear...

Això és així per diversos motius, un d'ells fonamental: es considera que el nen, amb plena capacitat per jutjar i pensar per si mateix, necessita literatura i art de qualitat produïts específicament per a ell. Per això ens trobarem amb llibres i il · lustracions arriscades i transgressores, sense tabús, que respecten el criteri i la intel·ligència dels nens i nenes, i que van des de la tradició de la literatura infantil danesa (com Andersen) fins les tècniques més actuals i els contes més avantguardistes.

11 BenteOlesenNystromDenmark

Bente Olesen Nyström

A Dinamarca és important la llibertat amb la qual el nen s'enfronta al llibre, per tant no estem davant llibres que dirigeixen el nen d'un lloc a un altre sinó que concedeixen, tant text com il·lustració, un escenari en el qual el nen pot llegir d'esquerra a dreta, de dalt a baix, de manera obliqua, desordenada o ordenada.

04 dickmeiss

Otto Dickmeiss

Us recomanem el llibre imprimible de la web de l'exposició Àlbum Il·lustrat Danès que va estar viatjant per la península durant el 2011 i bona part del 2012, que introdueix mitjançant jocs i activitats a 19 de els millors il·lustradors danesos des de 1940 fins a l'actualitat.

Malauradament tenim molt pocs àlbums danesos il·lustrats editats en català, encara que sí disposem en castellà, gràcies a Libros del Zorro Rojo del fantàstic Finn Herman de Mats Letén il·lustrat per Hanne Bartholin.

Blog-T-Finn-Herman

Autor: Mats Letén // Il.lustradora: Hanne Bartholin // ISBN: 9788492412389

Finn Herman és la història d'un cocodril que, passejant per la ciutat, es va menjant absolutament tot el que troba, des d'un gat fins a un nen, mentre que la seva propietària no es donarà compte de res. A mesura que va engolint, el cocodril anirà sortint dels marges de l'àlbum fins pràcticament ocupar tot l'espai de la pàgina. Us deixem amb la fitxa del llibre a boolino.

Finalment us convidem a fer-li un cop d'ull a la web on trobareu molta més informació sobre autors i il·lustradors danesos, a més del llibre d'activitats per imprimir que us hem comentat.


registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: àlbum il.lustrat danès, àlbum il.lustrat infantil, literatura infantil, finn herman

Comentar post