Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Antonio G. Iturbe

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Antonio G. Iturbe

"Jo crec que hi ha un temps per formar els nens i un altre, abans d'anar a dormir després de la llarga jornada, per fer-los somiar."

Va néixer el 1967, va créixer al barri portuari de la Barceloneta. Va estudiar Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona mentre exercia treballs tan diversos com forner o cobrador de rebuts i en els últims quinze anys s'ha dedicat al periodisme cultural. Ha estat coordinador del suplement de televisió d'El Periódico, redactor de la revista de cinema Fantastic Magazine i treballa des de fa setze anys a la revista Qué Leer, de la qual actualment és director. Ha col·laborat, entre altres mitjans, a les seccions de llibres de Protagonistas, Ona Catalana, iCat fm i la Cope, i a suplements de cultura de diaris com La Vanguardia o Avui.

Ha publicat les novel·les Rectos torcidos (2005), Días de sal (2008) i La bibliotecaria de Auschwitz (2012). El 2008 va començar a publicar la sèrie de llibres "Els casos de l'Inspector Sito", on reuneix les històries que llegia al seu fill abans d'anar a dormir. La sèrie va per la vuitena entrega, amb Intriga a la fàbrica de paraigües.

Hola Antonio, la teva introducció al món de la literatura infantil ha estat a través de la col·lecció de l'Inspector Sito i, segons sabem, són històries que llegies al teu fill abans de dormir. Com va sorgir la idea d'aquest personatge i del seu acompanyant Mai Tinc Por?

Les idees sempre sorgeixen de llocs recòndits del nostre cap. Quan el meu fill Darío tenia set anys, no trobava llibres que li resultessin interessants. Eren els temps de la moda de llibres tan plens de valors, que tot i ser molt lloables, a les nou del vespre, després de la llarga jornada d'escola, activitats i deures, no tenien per a ell el suficient ganxo i estava perdent l’interès per la lectura. Jo crec que hi ha un temps per formar els nens i un altre, abans d'anar a dormir després de la llarga jornada, per fer-los somiar. Jo a la tarda, quan tornava al tren del treball em rebregava el cap per prendre alguna nota per inventar alguna història abans de gitar-lo. Van sorgir diversos personatges, molts els he oblidat. Però se’m va ocórrer un detectiu que resolgués casos curiosos portat de l'enginy i on el sentit de l'humor fos important. Quan vaig veure que al Darío li agradaven, vaig seguir inventat històries i fins a un ajudant xinès (perquè a mi m'agraden les arts marcials). I així va anar sorgint.

La col·lecció ha tingut una bona rebuda i segueix amb més títols. Com et sents amb l'acollida que han tingut els teus llibres entre el públic infantil?

Molt content. Els nois no tenen el component de diplomàcia i/o hipocresia dels adults. Si els agrada t'ho diuen i si no, també. I el fet d'estar ja amb el número vuit al carrer i tenir fins cinquenes edicions d'alguns dels títols vol dir que els agrada.Biblioasturias-Toni-Iturbe

Recordem que l'Inspector Sito estarà recorrent les biblioteques de Barcelona durant aquesta setmana que es celebra BCN Negra i que sempre ha tingut molt bona acollida per part del públic. Suposem que per a tu és una bona sensació? Penses que el gènere de la novel·la negra, de misteri i detectius funciona bé entre els lectors més petits? Per què? Pot enganxar més que un altre tipus de gènere?

La novel·la de detectius és un excel·lent vehicle d'iniciació a la lectura perquè té el component de la intriga. En una època on els nens tenen múltiples distraccions i opcions d'oci, aquest gènere els demostra que els llibres també poden ser una font fantàstica de misteri i sorpreses. Aquí no hi ha un conillet que passeja pel camp: hi ha un plantejament cridaner, un nus d'acció i un desenllaç. Són novel·les en miniatura.

Què et va portar a convertir-te en escriptor de llibres infantils? Potser aquesta pregunta es respongui amb la primera, però què és el que més t'agrada d'aquest públic?

Tenir fills ha estat fonamental. La necessitat d’assortir-los d'històries i veure les seves reaccions: què els agrada i què no, ha estat crucial. Ells m'han ensenyat a escriure llibres infantils.

Com actual director de la coneguda revista de literatura Qué leer, com compagines la teva tasca d'escriptor amb aquesta altra funció?

A empentes i rodolons. Estic responent aquest qüestionari a dos quarts de dotze de la nit. I demà a les set toquen diana per anar a la revista i encara avui no he escrit una línia. Però és un esforç que a mi em compensa.

En estar en contacte, pels teus diferents treballs, amb el món de la literatura, com veus el món de la literatura infantil i juvenil actualment? I, com veus un projecte com boolino on el propòsit és ajudar a les famílies a fomentar la lectura en els seus fills?

Crec que la literatura infantil-juvenil està millor que la d'adults: hi ha més varietat, més atreviment, més enginy. Entrar a la secció infantil d'una llibreria és com ficar-se en la cova d'Alí-Babà. Una meravella.

boolino em sembla una iniciativa excel·lent. En un país on s'edita tantíssim, exageradament fins i tot, és important que hi hagi prescriptors que orientin per no perdre’s a la jungla de llibres. Tot el que sigui facilitar el camí per arribar al llibre que cada lector requereix, em sembla fantàstic.

Recordes algun llibre infantil que marqués la teva infància?

N'hi ha un que em va impactar molt. Jo crec que és el primer llibre amb el que vaig traspassar la frontera infantil de les lectures de Enid Blyton i Los tres investigadores: es tracta d'A través del desierto de Henryk Sienkiewicz. Han passat més de 30 anys i encara recordo l'emoció que vaig viure al llegir-lo.

Explica'ns una mica més del teu treball, com és el teu procés creatiu? Com sorgeixen aquestes històries de misteri que deixen enganxats als petits lectors?

Em resulta difícil racionalitzar de quina manera apareix al teu cap la idea d'una història. Ara he acabat un especial de misteri de l'Inspector Sito amb triple història, que es publicarà el proper Nadal. Perquè em brollessin les idees, m'asseia a l'escriptori amb una llibreta en blanc i anava apuntant coses soltes: paraules, situacions, resultats... i fent ninots en el paper en blanc mentre em rebregava el cap. Moltes vegades, després d'estar una hora assegut, no sortia res. Després, estava al dia següent esperant el tren a l'andana distretament i de sobte em venia alguna cosa al cap: i si els portés al castell del Comte Dràcula? I si es digués Comte Cràpula? I llavors agafes el fil bo i estires. Comences a imaginar: Què passaria si...? I va sortint alguna cosa.

intriga-a-la-fabrica-de-paraigues-9788468304007

Autor: Antonio G. Iturbe // Il.lustrador: Alex Omist // ISBN: 9788468304007

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i els nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho, i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Fórmules infal·libles no hi ha, cadascú ha de buscar la seva manera. Però el que no es pot és obligar ni forçar: cal suggerir, proposar, seduir tot el que es pugui. Jo proposo als meus fills algun llibre. Si no funciona a la primera, no insisteixo, passem a un altre. O si aquesta nit no estan per la tasca, per al dia següent. A la nit següent torno, clar, no m'oblido. Perquè cal ser constant. Llegir amb ells és important. Jo tracto de llegir amb gràcia, fer veus dels personatges, inflexions de veu. Convertir el moment de lectura en un moment divertit, afectuós, no en un càstig.

Actualment comptem amb altres nous formats o suports en què poder llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura? O, per contra, creus que en deu anys el paper s'extingirà?

Sóc dolent fent pronòstics. Per ara, i durant anys, està garantida la convivència entre formats electrònics i paper perquè hi ha una clientela de certa edat que no donarà el pas a l'electrònica. Quants anys? Potser 10, potser 1.000. Ningú ho sap.

En quina mesura t'afecta que un llibre es publiqui en format electrònic?

A mi em sembla molt bé. El problema és la descàrrega il·legal. Si ningú paga pels llibres, un dia es deixaran de fer llibres. Escriure bé és un plaer però també un esforç.

I per finalitzar, abusant de l'oportunitat brindada, ens agradaria demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Us parlaré de la meva experiència directa a casa. El Néstor (que té 8 anys), després de transitar per la sèrie de Geronimo Stilton, s'ha enganxat als llibres del Capità Calçotets de Dav Pilkey. Són divertits, succeeixen aventures, entronquen amb l'univers dels superherois d'una manera divertida i paròdica.

El Darío (14 anys) el que ha llegit últimament amb més interès (més que els seus llibres obligatoris de l'institut) ha estat la trilogia de llibres de Stephen i Lucy Hawking La clau secreta de l'univers. Compaginen aventures i ciència.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, i des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Moltes salutacions!

 registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, entrevista, antonio g. iturbe, l'inspector sito, edebé, literatura infantil, contes infantils, els casos de l'inspector sito

Comentar post