Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Beatriz Osés

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Beatriz Osés

"Quan el nen troba aquest plaer, el d'anar més enllà de les síl·labes, el de veure en imatges el que està llegint, el de fer-se preguntes, llavors és més senzill que no abandoni aquest espai."

Llicenciada en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. Actualment exerceix la docència com a professora de Llengua i Literatura a l'IES Los Moriscos (Hornachos, Badajoz). Des de fa catorze anys desenvolupa la seva tasca docent a Extremadura i col·labora en diferents iniciatives d'animació a la lectura i l'escriptura amb la Universitat d'Extremadura.

Ha participat com a ponent en diferents seminaris i activitats d'animació a l'escriptura desenvolupats en Centres de Professors, a la Universitat d'Extremadura, l'Institut Cervantes de Londres, la Universitat de Passo Fundo al Brasil i l'Institut Cervantes de Nova Delhi, entre d'altres. La seva línia de treball pretén incentivar la creativitat dels alumnes i fomentar la lectura a través de la creació literària.

Hola Beatriz, sens dubte el teu currículum desprèn una gran afició per la lectura i per fomentar-la. Has realitzat seminaris a la Universitat d'Extremadura, L'Institut Cervantes de Londres i fins i tot has anat fins a la Universitat de Passo Fundo al Brasil. Què et portes de totes aquestes experiències?

De totes aquestes xerrades i ponències em porto a la gent que he conegut, l'intercanvi d'idees i un aprenentatge continu. Les persones, els llibres i els viatges són una forma de curiositat, si un es manté atent i d'escoltar altres veus. Sens dubte, totes aquestes experiències han estat una part dels meus somnis i projectes.

Per què aquest interès pels llibres juvenils?

Vaig començar més per explicar-me a mi mateixa o re-ordenarme que per a altres lectors. Després, els textos que anaven sorgint van anar trobant el seu públic. De vegades, infantil, com en el cas d'El secreto del oso hormiguero. En altres ocasions, juvenil, com a la novel·la de El cuentanubes. De tota manera, crec que alguns dels meus textos no tenen una edat precisa o, si més no, no ho pretenc. Així veig els Cuentos como pulgas.

La idea de ser escriptora d'on sorgeix?

Des de petita em va agradar escriure. No recordo els meus primers contes però se'ls regalava a familiars, eren breus i estaven protagonitzades, majoritàriament, per animals. En aquest sentit, no he canviat molt... Després, inventar històries amb la màquina d'escriure del meu oncle. També vaig tenir llargs buits en els que amb prou feines vaig escriure. Fa uns anys vaig començar a tornar a l'escriptura i vaig trobar un espai on gaudeixo.

Quin llibre et va marcar en la teva infància?

No hi va haver cap en concret. M’agradaven els contes d'Andersen, dels germans Grimm i de Perrault. Eren llibres que arribaven les nits de Reis Mags. Després, van venir Les aventures de Tom Sawyer, Alícia al país de les meravelles, El petit príncep. Més endavant, les Leyendas de Bécquer, les novel·les d'Agatha Christie, El Lazarillo de Tormes. Eren lectures molt caòtiques on es barrejaven autors clàssics i moderns i tot tipus de gèneres literaris. Solia anar triant els llibres que veia a casa dels meus pares o a la biblioteca del col·legi.

En què et bases per escriure els llibres?

Em baso en records, en anècdotes, en notícies, en experiències personals, en la meva pròpia infància i en les meves lectures prèvies.

Què suposen per a tu els nens?

Els nens són el lloc on habiten les nostres pors i els nostres somnis.

Has rebut diversos premis sobre el teu treball realitzat fins ara. Amb El Cuentanubes has guanyat el Premi "La Brújula" de narrativa infantil i juvenil de valors. T'ho esperaves? Què se sent en rebre un premi d'aquesta categoria?

el-cuentanubes

Autora: Beatriz Osés // Il.lustradora: Ester García // ISBN: 9788428536561

Un premi suposa la possibilitat que la teva història arribi als lectors. En aquest sentit, per a mi, són un regal.

A causa del avanç de les noves tecnologies els llibres de paper cada vegada s'utilitzen menys i apareixen les noves tecnologies com els llibres electrònics. Creus que és compatible?

El debat sobre la compatibilitat del llibre en suport tradicional i l'electrònic crec que s'ha superat. El fet és que conviuen. Encara no sé si la pantalla s'ha d'imposar al paper en un futur. O si, igual que amb la música, desitjarem tornar als vinils. En qualsevol cas, tinc debilitat per l'olor dels llibres. Així que segueixo llegint novel·les, contes i poemes en paper només pel gust de passar les pàgines i sentir-les. Igual que em passa amb els correus electrònics, els blocs i els xats, prefereixo veure cara a cara als meus amics.

Com a professora de llengua i literatura què busques en els teus alumnes?

Busco que trobin el seu camí i que siguin feliços en un entorn complicat i dins d'una societat que ha perdut molts dels valors amb els que vam créixer. Entre ells, l'esforç i la paciència.

Creus que fomentar la lectura des de petits és bo per al seu desenvolupament?

La lectura requereix esforç, pensament, reflexió, imaginació i memòria. A més, si fomentem la lectura en veu alta desenvolupem l'expressió oral, aprenem a comunicar-nos i a respirar. Penso que una de les claus perquè el nen li agradi llegir és que escolti llegir a la gent gran, en què li llegeixin bé, i en què es preocupin perquè desenvolupi la seva capacitat per llegir en veu alta i gaudir-ne. Quan el nen troba aquest plaer, el d'anar més enllà de les síl·labes, el de veure en imatges el que està llegint, el de fer-se preguntes, llavors és més senzill que no abandoni aquest espai.

En boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i els nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho, i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què els recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Al fil de la resposta anterior, els recomanaria que els llegissin, que s'oblidessin del temps quan obrissin un llibre per a ells, que ho fessin el millor possible perquè és una demostració d'afecte, que els pugessin a la falda i compartissin la seva sorpresa, que escoltessin les seves preguntes. També els aconsellaria que tinguessin cura l'elecció de les seves lectures, que busquessin qualitat en la literatura infantil. Els animaria a que gaudiran d'aquest lloc on comença una història.

I per acabar, i abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Los tres bandidos, Allà on viuen els monstres, Una pesadilla en mi armario, La talpeta que volia saber qui li havia fet allò en el cap, La ola, El pato y la muerte, En Charlie i la fàbrica de xocolata, Les aventures de Tom Sawyer, Alícia al país de les meravelles, Cuentos por teléfono, L'illa del tresor, Konrad, Cuando Hitler robó el conejo rosa, La història interminableEl petit príncep...

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, i des boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Gràcies a vosaltres per convidar-me a participar.

Links d'interès:

www.beatrizoses.com

http://beatrizosesgarcia.blogspot.com

Podeu consultar tots els llibres de la Beatriz a boolino:

Cuentos como pulgas, Ibersaf Editores

Las pulgas escondidas, Consejería de Educación de la Junta de Extremadura

El secreto del oso hormiguero, Editorial Kalandraka

El cuentanubes, Editorial San Pablo

El viaje del polizón, Editorial Mundos Épicos

El misterio del gato negro, Editora regional de Extremadura

Us deixem, a més, la relació d'articles publicats i col·laboracions en revistes especialitzades en LIJ:

Aproximación a lo imaginario. Revista de Literatura. Centro de Comunicación y Pedagogía. Barcelona.

Lo Fantástico en el aula. La creación de paracosmos. Revista de Literatura. Centro de Comunicación y Pedagogía. Barcelona.

Cuentos como pulgas. Tinta Fresca. Revista CLIJ. Mayo 2007. Barcelona

Cómo dinamizar la biblioteca escolar. Revista Fadamorgana (número doce, 2008)

Leyendas tradicionales: nuevos caminos hacia la escritura y la creatividad en el aula. (Junto a Eloy Martos Núñez en: Actas del 6º Seminario de Lectura y Patrimonio de la Universidad de Passo Fundo. 2007. Brasil)

El alma de los libros. Revista de Literatura. Centro de Comunicación y Pedagogía. Barcelona

registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: beatris osés, boolino entrevista, literatura infantil, llibres infantils, el secreto del oso hormiguero, el cuentanuebes, premi literatura infantil, el misterio del gato negro

Comentar post