Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Blanca Bk

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Blanca Bk

"Estic convençuda que els pares tenen un paper fonamental i obligat en l'hàbit de la lectura dels infants. Han de llegir amb ells almenys un cop al dia, fer-ho estimulant i divertit perquè el nen s'entusiasmi, gaudeixi i vulgui més. "

Va estudiar a l'Escola d'Art de la seva ciutat natal. Va començar la seva carrera treballant en una agència de publicitat, de la qual es va independitzar per a ser freelance. A partir de l'any 2007 comença a dedicar-se completament a la il·lustració i al disseny gràfic. Ha publicat més d'una vintena de llibres, amb editorials com Anaya, Edebé, Pearson, o Random House Mondadori.

A més de la seva faceta com a il·lustradora d'àlbums infantils, Blanca Bk dedica part del seu temps a
tallersanjose5
impartir tallers infantils en escoles de Saragossa i voltants. Actualment una de les seves obres ha estat seleccionada per formar part d'una exposició itinerant per tota Europa. Exposa les seves obres des de 1998, quan la van premiar per primera vegada.

Hola Blanca, primer de tot volem donar-te l'enhorabona per la quantitat de llibres que estàs publicant. A més, volíem felicitar-te per les teves il·lustracions, les quals, sabem de bona mà, agraden molt als nens (i a nosaltres també).

Moltes gràcies! Quan miro enrere, a vegades tinc la sensació que ha passat una conjunció interplanetària, tots els astres s'han alineat i m'han premiat amb tots aquests llibres publicats. Em paro a pensar en tot el que estic aconseguint i em reconforta veure fins on he arribat. Em sento molt afortunada i privilegiada.

nouvelle image  353905Com passes de la publicitat al món de la il·lustració i dels llibres infantils?

Pràcticament va ser per casualitat, tot i que vaig estudiar il·lustració, mai vaig pensar que em dedicaria a això. Per a mi era un joc o un hobbie més que una professió. Va coincidir amb una època en què després de 8 anys de treballar en publicitat estava una mica fastiguejada. Vaig pensar que ho podia intentar per divertir-me i es va convertir en la meva actual professió.

Com s'adapta un il·lustrador a diferents autors?

Personalment crec que és igual qui sigui l'autor d'un text, si aquest és bo i t'omple d'inspiració i bones idees. La creativitat que posseïm els il·lustradors et fa ser versàtil. És un bon truc.

Quin és el teu procés creatiu? Com sorgeixen els personatges o els paisatges? Com descriuries les teves il·lustracions?

Gaudeixo molt quan llegeixo un manuscrit la primera vegada. Ho faig en complet silenci. Apunto aquestes primeres idees boges que em vénen. La història passa pel meu cap com si de dibuixos animats es tractessin. Immediatament em poso a bocetar i a fer personatges sense solta ni volta a llapis sobre folis, papers solts, on m'agafi. Sense sentit. El que surt del llapis. Després si veig alguna cosa que m'agrada de tot el que he dibuixat ho relaciono amb la història. És una tempesta d'idees que m'ajuda a donar-li forma global al llibre. Després trio la paleta de color que millor crec que li anirà, que reflectirà l'estat d'ànim del text. Afilo els pinzells, trec les aquarel·les... i passem a l'acció.

M'agrada pensar que les meves il·lustracions desprenen tendresa i delicadesa, però també transmeten entremaliadures, dinamisme, alegria i vitalitat.

Parla'ns d'algun dels teus llibres, algun al que tinguis especial afecte.

La resposta és difícil, no et creguis. Però sens dubte al que més afecte li tinc és al meu primer llibre publicat Un cuento muy chiquitito d'Edebé. Va ser tota una experiència perquè el vaig fer com un joc juntament amb el meu fill i el meu marit (que va ser el que el va escriure). Vam crear els personatges amb collage i plastilina. Jordi era molt petit però va gaudir molt formant part de l'equip, enganxant les cartolines i ajudant a retallar. Com a anècdota et diré que es va enviar a l'editorial com una maqueta, i se la van quedar com a definitiva tal qual.

escanear0051

Autor: Jesús Aznar // Il·lustradora: Blanca Bk // ISBN: 9788423693122

¿Por qué llora la princesa? es un dels teus últims llibres -al qual tenim cert afecte perquè va agradar molt a l'equip de boolino-, un conte rimat de Jesús Aznar amb el que ja havies treball abans en llibres com ¡Socorro! ¡Éste no soy yo!. En ell, text i imatges van de la mà, com va ser il·lustrar-lo?

Va ser molt divertit, perquè quan llegeixo les històries que escriu el meu marit, sé que són bones i que sempre estan cuidades al detall. Té aquesta capacitat per sorprendre'm, i aquest conte no s'ha quedat enrere. Em va agradar des del primer instant que el vaig llegir i em vaig deixar portar al il·lustrar-lo. El vaig imaginar molt rosa, molt francès, molt esbojarrat, molt divertit. Jesús em va donar plena llibertat per il·lustrar-lo. Només li vaig deixar veure esbossos dels personatges. He de dir que es va entusiasmar quan el va veure acabat. Sens dubte fem un bon equip.

portadaprincesabk

Autor: Jesús Aznar // Il·lustradora: Blanca Bk // ISBN: 9788415603061

La il·lustració en els llibres infantils és una part important per als pre-lectors, com la treballes en els teus tallers amb els nens? Què esperes d'ells quan imparteixes els tallers?

tallersanjose31Sobretot intento que els més petits es diverteixin, que perdin la por i les formes per pintar el que ells vulguin i com vulguin. No hi ha res millor que estimular la seva imaginació i la seva creativitat sense límit. Els nens són una font inesgotable d'idees. Són un regal per als sentits. Normalment els explico un dels meus contes, i els dono totes les possibilitats que hauria de il·lustrar. Faig ús de la tempesta d'idees, això els obre els sentits i ja no paren. Fa poc he acabat un taller de tres dies amb els nois de 6è de primària del col·legi públic San José de Saragossa. Un àlbum il·lustrat màgic. Hem experimentat amb moltes tècniques i amb multitud d'idees. El resultat ha estat una gran experiència enriquidora per a ells i per a mi. Mai es deixa d'aprendre.

Recordes algun llibre que marqués la teva infància?

La fuerza de la gacela de Carmen Vázquez-Vigo i il·lustrat per Jesús Gabán. Una meravellosa paràbola per encoratjar i estimular els lectors, aplicable a qualsevol aspecte de la vida. En veure la portada per primera vegada, ja vaig saber que ho volia llegir. Em vaig quedar prendada del que transmetien el tigre i la gasela en aquesta il·lustració. També recordo llegir El llibre de la selva, i el molt que em va agradar que les històries no fossin sempre explicades per humans i sí per animals.

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i nens llegeixin més, perquè
978-84-92964-23-9i1
es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Estic convençuda que els pares tenen un paper fonamental i obligat en l'hàbit de la lectura dels infants. Han de llegir amb ells almenys un cop al dia, fer-ho estimulant i divertit perquè el nen s'entusiasmi, gaudeixi i vulgui més. Amb el nostre fill va ser així. Adora jugar als videojocs però per les nits no perdona llegir un bon llibre.

Actualment comptem amb nous formats i suports en què poder llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura? O, per contra, creus que en deu anys el paper pot desaparèixer?

Està clar que l'ebook és un bon invent, un cop li agafes la marxa (perquè cal adaptar-se), però estic convençuda que conviurà sense cap problema amb el llibre de paper. M'encanta entrar a les llibreries i comprar àlbums il·lustrats, tocar-los i olorar-los. L'ebook és una eina molt còmoda per a quan no tens prou feines espai o t'has d'anar de viatge.

En quina mesura t'afectaria que els llibres deixessin d'escriure's o il·lustrar-se en paper?

La veritat és que em resultaria molt estrany. Afectar, imagino que no massa perquè les tablets i els nous dispositius serien altres formats on seguir gaudint visualment dels textos i les il·lustracions. Encara que trobaria molt a faltar el tacte i l'olor dels llibres un cop acabats. Sens dubte, els més afectats serien els llibreters, les biblioteques i les impremtes entre d'altres.

I per finalitzar, abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Normalment aconsello la lectura d'àlbums i contes de tota mena, però sobretot recomano qualsevol il·lustrat per Anna Laura Cantone o Poly Bernatene. Dos genis que transmeten humor i tendresa a parts iguals. Crec que l'humor és molt important per a enganxar als més petits de la casa, per fer-los riure i pensar.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Links d'interès:

http://www.blancabk.com/

http://blancabk.blogspot.com.es/

Llibres de Blanca en app:

http://www.nicetales.com/es/un-misterio-para-carlota

http://www.nicetales.com/es/un-misteri-per-a-la-carlota

http://www.nicetales.com/es/a-mistery-for-carlota

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: entrevistes a boolino, blanca bk, il.lustració infantil, literatura infantil, contes infantils, un cuento muy chiquitito, ¡socorro! ¡éste no soy yo!, ¿por qué llora la princesa?

Comentar post