Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Francesc Rovira

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Francesc Rovira

"La meva opinió és que els llibres deurien [...] formar part de les nostres vides, tothom hauria de tenir l'oportunitat de conèixer-los i saber el que hi ha dins [...] als meus fills no els dic: "heu de llegir per aprendre i per no sé què més..." jo els dic "mireu quines històries més xules hi ha en aquest llibre"."

Neix a Barcelona el 1958, és el quart germà d'una família nombrosa de tres nens i tres nenes. Els llibres i revistes que omplen la biblioteca familiar, desperten la seva vocació de dibuixant. El món que sent nen se li resisteix en les matemàtiques i els deures escolars, el troba en el joc i les imatges.

Comença a treballar d'aprenent de dibuixant a l'empresa d'arts gràfiques "Seix i Barral" i després com a noi dels encàrrecs i arxiver a l'oficina de marques i patents "I. Ponti". Entra a estudiar a la tarda a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona, però dos cursos després ho deixa.

Mentrestant, va realitzant petites col·laboracions per a revistes i publicacions de diversa índole, fins que deixa l'oficina i li arriba el que es pot considerar el seu primer treball professional per part de l'editorial Barcanova, que busca col·laboradors per editar els seus primers llibres, rebent l'encàrrec d'il·lustrar uns llibres de text escolars.

A partir d'aquest moment aconsegueix el seu somni de viure exclusivament de dibuixar, iniciantrovira3 una trajectòria professional que li permet diversificar enormement la seva feina, publicant nombrosos llibres de contes i realitzant treballs de publicitat i col·laboracions per a revistes i diaris.

Actualment, treballa per a revistes com "Cavall Fort", "Ser padres hoy", "La Palla" i "El Tatano", en la qual al costat de l'escriptora Roser Ros publica l'historieta del personatge "El micós" i continua il·lustrant contes, entre els quals destaca la col·lecció "Els Clàssics explicats als infants" adaptats per Rosa Navarro per a l'editorial Edebé i els que publica conjuntament amb les escriptores Elisa Ramón i Pilar Lozano, els escriptors Joaquim Carbó, Salvador Comelles, Xavier Blanch, Enric Lluch, Joan de Déu Prats i el tàndem Elvira Menéndez-José María Álvarez.

A més de la seva tasca com a dibuixant i il·lustrador, amb més de 350 llibres publicats i traduïts a nombrosos idiomes, realitza treballs de divulgació i publicitat i periòdicament participa en exposicions, tant individuals com col·lectives i imparteix conferències.

Hola Francesc, què és el que més t'agrada il·lustrar?

M'agrada dibuixar històries que em sorprenguin, que passin coses... i m'agrada dibuixar persones, animals, tot el que es mogui i del que no es mou: objectes petits...

Amb una trajectòria tan llarga i amb tants llibres il·lustrats, com van ser els començaments?

Vaig començar a poc a poc col·laborant en petites publicacions i fent dibuixos per a un "garden center", després em van encarregar els dibuixos per a un llibre sobre un descobriment arqueològic; calia dibuixar seccions de ceràmiques i les peces importants que anaven trobant. Vaig entrar al món del llibre infantil, il·lustrant un parell de llibres de text per a l'Editorial Barcanova, que en aquell temps començava i estaven buscant il·lustradors per als seus llibres... Això va ser el principi de la meva aventura!

Recordes algun llibre infantil que marqués la teva infància?

Sí, hi havia molts, perquè a casa es llegia molt i entraven molts llibres i revistes com Cavall Fort i altres... Recordo una col·lecció de llibres en què els protagonistes eren animals de l'editorial Molino, així com Pippi Calzaslargas, En Jim Botó i en Lluc el maquinista, Els Cinc d'Enid Blyton, Tintin, Lucky Luke, Astèrix etc.

Explica'ns una mica més sobre el teu treball com a il·lustrador, com és el teu procés creatiu? Com és, per exemple, il·lustrar les adaptacions de clàssics de la col·lecció d'Edebé?

És una cosa simple, em llegeixo el text i vaig fent anotacions de coses que em van sorgint i pensant què és el que pot ser essencial (clar, des del meu punt de vista...). D'allà vaig traient les pautes i les imatges, després selecciono en funció del disseny de les pàgines i mida del dibuix. A vegades passa que penso una imatge i no em surt o gràficament no queda bé, llavors cal pensar una altra alternativa...

Un dels teus últims llibres il·lustrats, Los viajes de Gustavo, Premi Destino-Apel·les Mestres de literatura infantil il·lustrada, és un tribut a la lectura compartida entre pares i fills, com va ser il·lustrar aquest llibre?

Va ser divertit, això és una altra cosa important: si et diverteixes et surt bé, si no, es cau per totes bandes. Dibuixar a Gustavo va ser un plaer, em va agradar la història des d'un principi, text clar i molt per imaginar; treballar els textos de Pilar és genial i ens entenem perfectament fent cadascú la seva feina. Amb ella tenim la sèrie Manu el detective.

9788408037378

Autora: Pilar Lozano // Il·lustrador: Francesc Rovira // ISBN: 9788408037378

A boolino fomentem el llibre com a regal i joc, què opines d'aquesta iniciativa?

Jo no sóc especialista en educació; la meva opinió és que els llibres "deurien", des del meu punt de vista, formar part de les nostres vides, tothom hauria de tenir l'oportunitat de conèixer-los i saber el que hi ha dins... Després cadascú que esculli. A mi m'agrada saber el que hi ha en ells... als meus fills no els dic: "heu de llegir per aprendre i per no sé què més..." jo els dic "mireu que històries més xules hi ha en aquest llibre."

Ens hem fixat en les il·lustracions que apareixen a la teva web dels Drets dels infants. Com van sorgir aquests dibuixos?

FrancescRoviraILUSTRACIóAixò va ser un encàrrec per Aldees Infantils i una associació que ja no existeix i que al final es va quedar en res... Però a mi m'agraden molt, per això els tinc a la web. No sé, potser algun dia els trobo un lloc millor

Estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

El que he dit abans, no obligar, sinó acompanyar a descobrir, a ser curiosos, a tenir inquietuds... Si deixem al nen sol davant el perill es convertirà en alguna cosa que ni ell desitja... Si l'acompanyem potser viurà moments feliços... això és el millor.

Actualment comptem amb nous formats o suports en què poder llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura?

La veritat, no ho sé, a mi no em tempten, m'agrada més l'objecte llibre, per tacte, mida, possibilitats de disseny etc. El dia que el llibre electrònic sigui adaptable a diferents mides i fora de la dictatura JPG, potser, si existeixo, m'ho compro. Prefereixo un càntir de fang amb desnivells que un perfecte virtual...

I per acabar, i abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

No abuseu, tot el contrari. A veure, entre milers i que em vinguin ara al cap: En Jim Botó i en Lluc el maquinista de Michael Ende; Pippi Calzaslargas d'Astrid Lindgren, En Charlie i la fàbrica de xocolata i Matilda de Roald Dahl; Kásperle de Josephine Siebe; Les aventures extraordinàries d'en Massagran de Folch i Torres; L'illa del tresor de R. L. Stevenson; Oliver Twist de Charles Dickens... Mafalda, Tintin, Astèrix (només els del tàndem Goscinny-Udrezo) i els que m'oblido i després em penediré. Si després d'aquests segueixen sense llegir, no hi ha res a fer!

http://www.francescrovira.net/

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: entrevistes a boolino, francesc rovira, literatura infantil i juvenil, i.lustració infantil, edebé

Comentar post