Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Joan Carles Girbés

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Joan Carles Girbés

"Ningú naix sent "no lector", i això ens ha d’encoratjar a trobar la fórmula perquè a casa es cree un clima favorable al llibre. A l’escola, els nens aprenen a desxifrar el codi escrit; els pares i les mares, la família tota, hem de motivar-los i promoure la lectura per plaer, com a gaudi i eina de creixement personal."

Joan Carles Girbés (Carcaixent, 1974) és llicenciat en Periodisme i té màster en Gestió d’Institucions i Empreses Culturals. Es dedica al món de l’edició des que pot recordar (la memòria és molt selectiva) i es mou per les xarxes socials amb ganes d’aprendre i de compartir. Va ser director de publicacions del Grup Bromera (Edicions Bromera, Algar i Animallibres) fins que la crisi es va convertir en una oportunitat per explorar nous camins professionals, sempre feliçment relacionats amb el món del llibre i de la lectura.

En l’actualitat, imparteix classe al Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la Universitat de València i al Postgrau Llibre i Lectura en la Societat de la Informació de la UOC, i col·labora en diversos mitjans de premsa escrita (ARA, Eldiario.es, El País, Levante-EMV). Ha publicat la col·lecció per a primers lectors Els llibres de Marc i Andrea, traduïda a diverses llengües, i el llibre Llegir per a créixer. Guia pràctica per a fer fills lectors, que compta amb una difusió superior al milió d’exemplars. També gestiona el bloc sobre el món del llibre i de l’edició Tirant al cap.

Hola Joan Carles, a qui o a què li deus el teu amor per la literatura i els llibres?

Confesse que a casa hi havia pocs llibres (quasi cap de literatura infantil), i tampoc els pares eren especialment lectors. Però de ben menut freqüentava la biblioteca del meu poble. Deia que hi anava a fer els deures, quan en realitat llegia Mafalda i tot allò que queia a les meues mans. Els meus pares van obrir un quiosc de premsa, que per a mi era el paradís: diaris, revistes i còmics que es renovaven constantment. I aquells col·leccionables de grans títols infantils i juvenils d’Albatros o Espasa-Calpe... Quina meravella! Amb el temps, vaig tenir el privilegi de recuperar i editar alguns d’aquells títols que marcaren la meua infantesa.FOTO JC GIRBES cPhotoSTARP

Quan veus que és necessari fer un llibre amb un mètode que ajude a les famílies a tenir fills lectors?

El llibre va sorgir com un encàrrec quasi periodístic. Es tractava de compilar bona part del que s’ha dit o escrit al respecte del foment lector en família, reordenar-ho i condensar-ho en una guia o manual amb una idea de base molt clara: arribar fins i tot als pares i mares que no lligen. El punt de partida era aquest, i el repte resultava apassionant, perquè calia convéncer uns pares que no lligen habitualment que havien de llegir aquella guia per trobar idees i recursos per fomentar la lectura entre els seus fills. Per aconseguir-ho, era fonamental que l’obra estiguera escrita amb un llenguatge senzill (que no vol dir asèptic), exemples universals i entenedors, apartats breus, destacats, tocs d’humor... No es pot motivar a la lectura amb un llibre que siga, ell mateix, desmotivador! L’enorme difusió que han tingut les diverses edicions d’aquesta obra constaten l’encert d’aquella idea. Ara em faria molt feliç que fóra traduït a altres llengües, perquè continuara sent útil a més i més famílies.

Per què fomentar la lectura en els més menuts?

Ningú naix sent "no lector", i això ens ha d’encoratjar a trobar la fórmula perquè a casa es cree un clima favorable al llibre. A l’escola, els nens aprenen a desxifrar el codi escrit; els pares i les mares, la família tota, hem de motivar-los i promoure la lectura per plaer, com a gaudi i eina de creixement personal. I aquest serà un dels millors tresors que els podrem llegar als nostres fills. A més, l’intent de promoure la lectura entre els infants ens dóna una excusa perfecta per passar més temps amb ells, per conéixer-los, entendre’ls i estimar-los.

Dels deu consells que apareixen a la guia de Llegir per a créixer, destaques alguns? Són imprescindibles tots?

Al llibre insistim a facilitar les coses, perquè tothom, amb una mica de voluntat, pot contribuir a fomentar la lectura en l’àmbit familiar. Així doncs, no convertirem en imprescindible el decàleg sencer, però potser sí que cal remarcar alguns dels apartats. D’entrada, és fonamental l’exemple que donem (si som nosaltres mateixos lectors, si ens veuen amb llibres de forma habitual) i també la implicació que tinguem en el procés, fent dels llibres un objecte quotidià, que es veu, es toca i del qual se’n parla a casa. Un dels millors recursos que podem fer servir quan són petits és contar-los contes, bé a la nit abans de dormir, bé en qualsevol altre moment del dia en què puguem crear un clima adequat per a la lectura compartida.

llegir-per-a-creixer-guia-practica-per-a-fer-fills-lectors-9788498248197

Autor: Joan Carles Girbés // ISBN: 9788498248197

Quina experiència et queda després de la teva trajectòria com editor a Bromera?

Han estat prop de vint anys en què he descobert la passió per editar i he tingut la fortuna de conéixer autors, editors i professionals del sector d’una extraordinària vàlua intel·lectual i personal. Molts, són amics. És trist quan una empresa a la qual has dedicat mitja vida té pèrdues econòmiques, entra en crisi o canvia el rumb, però aquest és un ofici meravellós on encara hi ha molta feina a fer. El moment de canvi actual genera expectatives noves que m’abelleix explorar. Es pot aprendre molt de les errades per no repetir-les en altres projectes. I començar, de nou, amb la il·lusió renovada.

Per altra banda, com va sorgir la idea d'escriure la col·lecció de Els llibres de Marc i Andrea en la qual el foment de la lectura també es veu reflectit?

Caitlín agus Cormac 1Es tractava inicialment d’elaborar una petita col·lecció per a iniciar-se en la lectura, en format cartó. Buscàrem en fires internacionals i en catàlegs estrangers obres que s’ajustaren a aquesta idea. N’hi ha material quasi infinit, però ens costava molt trobar obres senzilles, sense pop-ups i amb el grau adequat de detalls en les il·lustracions per permetre’ns als pares i mares diverses relectures. Aleshores vam pensar a fer una col·lecció d’elaboració pròpia i tractar de vendre’n els drets a altres editors que buscaren el mateix, i el ben cert és que Marc i Andrea ja viatgen en set llengües diferents! Aquesta col·lecció posa en pràctica, d’alguna manera, la “teoria” exposada en Llegir per a créixer, i s’hi veu el llibre com un company més en la vida dels infants: el pare els llig un conte, els amiguets regalen llibres per l’aniversari, etc.

En un món en el que la tecnologia avança a una velocitat impressionant, com t'imagines el món del llibre en uns anys? I, especialment, el llibre infantil per a pre-lectors i primers lectors?

És cada cop més usual veure infants interactuar amb tauletes tàctils quasi des que són nadons, fent servir aplicacions educatives o lúdiques en companyia (o no) dels pares. Hi ha una oferta creixent de llibres descarregables per a aquestes edats, que barregen el joc amb la lectura. Aquesta és una via amb molt de futur, sens dubte. Però aquesta expansió diguem-ne “audiovisual” no impedirà que el llibre en paper (i, potser, en format senzill, nu de músiques, olors i desplegables) tinga igualment el seu espai. Com el cotxe de joguet que ha d’acompanyar el xiquet amb la mà conviu des de fa molts anys al costat d’aquells a piles teledirigits, amb llums i sirenes eixordadores.

Per últim, com veus un projecte com boolino on, fent servir les eines que ens dona la xarxa, intentem ajudar a les famílies a fomentar la lectura amb idees, consells i recomanacions?

Em sembla una iniciativa de promoció de la lectura fantàstica, ambiciosa i, el que és més important, molt útil. Us desitge llarga vida! M’agrada molt l’apartat “Com fer els teus fills grans lectors”, en el qual els pares tenim a l’abast idees senzilles i clares per fomentar la lectura en família. També la secció de recomanacions, perquè és difícil orientar-se en l’actual oferta editorial, destriar el gra de la palla i trobar aquell llibre que vertaderament ens interessa, que és, alhora, el que ens motivarà per continuar llegint. No hi una eina més poderosa per fomentar la lectura que els bons llibres llegits en el moment adequat i a l’edat (lectora) idònia.

Abusant un poc més, ens recomanes algunes lectures que siguen imprescindibles en qualsevol biblioteca de casa?

Els llibres imprescindibles són els que millor s’ajusten als gustos lectors de cada persona, amb independència de l’època en què s’haja escrit, les il·lustracions que continga o el renom de l’escriptor. Així les coses, les recomanacions que us faré tot seguit no són “imprescindibles”, però jo les he gaudides reiteradament amb els meus fills i ja no m’imagine la seua infantesa sense aquestes obres:

- Papààà!!!, de Carles Cano i Paco Giménez (Anaya)

- Perdut i trobat, i tots els àlbums meravellosos d’Oliver Jeffers (Andana)

- Les aventures del Superbolquer, de Dav Pilkey (Cruïlla / SM en castellà)

- Qualsevol títol de la col·lecció La rateta Marieta, de Fina Masgrau i Lourdes Bellver (Tàndem Edicions)

- 10 petits pingüins, de Jean-Luc Fromental i Jöelle Jolivet (Estrella Polar)

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213  

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, entrevista, joan carles girbés, educació, animació lectora, llegir per a créixer, marc i andrea, bromera

Comentar post