Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a l'ilustrador Iban Barrenetxea

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a l'ilustrador Iban Barrenetxea

"Es tendeix a utilitzar la literatura com una forma de transmetre "valors" als nens, quan al meu entendre el valor més important que poden adquirir és el de la pròpia lectura."

L'experiència com a dissenyador gràfic li va servir per adonar-se de la importància dels llibres per a ell, d'anar acumulant un bagatge que ara reflecteix en les seves creacions. L'absurd i la casualitat, lleis absolutament presents en el nostre món, són un element més de la seva paleta, amb la qual retrata carismàtics personatges que transpiren una subtil ironia.

Figura entre els il·lustradors imprescindibles del suplement El Cultural, i la seva obra ha estat també destacada a Babelia (El País) i reconeguda amb guardons del prestigi de Bratislava i els literaris d'Euskadi.Iban Barrenetxea

El dissenyador d'Elgoibar, Iban Barrenetxea, acaba d'il·lustrar el clàssic dels Germans Grimm Blancanieves (Nórdica Libros), 200 anys després de la seva primera edició. Coincidint amb aquest nou treball, el seu llibre El cuento del carpintero (A buen paso) ha rebut el Premi Kirico 2011.

Com vas començar en el món de la il·lustració?

Fa molt poc temps que em dedico a la il·lustració professionalment, quan arran de donar a conèixer alguns dibuixos al meu bloc van començar a oferir-me il·lustrar llibres. Però la veritat és que d'una manera o d'una altra explicar històries mitjançant imatges (i textos) és una cosa que porto fent tota la meva vida.

Recordes algun llibre que marqués la teva infància?

M'encantaven els llibres d'aventures: L'Illa del Tresor, Els tres mosqueters, els de Jules Verne... No recordo un únic llibre que em marqués especialment, el que realment em va marcar va ser que, per dir-ho d'alguna manera, em va atrapar el dimoni de la lectura des de petit. De fet encara no m'ha deixat anar, i que ni se li acudeixi fer-ho.

Després de ser nomenat un dels il·lustradors imprescindibles del suplement El Cultural i guardonat pel prestigi de Bratislava i els literaris d'Euskadi, a què aspires ara?

Exactament al mateix que aspirava el primer dia: a seguir millorant i a tractar d'explicar coses que connectin amb els lectors.

Passes de la il·lustració a escriure un conte: El cuento del carpintero, què t'ha fet donar aquest canvi?

En realitat porto tota la vida escrivint. Vaig arribar al món dels llibres il·lustrats com il·lustrador, però el segon llibre que vaig publicar (Bombástica Naturalis) ja portava el meu propi text. Per a mi tant l'escriptura com el dibuix no són més que els mitjans que utilitzo per explicar històries. També gaudeixo molt il·lustrant textos d'altres escriptors, però quan treballo a una obra pròpia em sento molt més lliure per donar curs al que hi ha a la meva imaginació.

A

Autor i il.lustrador: Iban Barrenetxea // ISBN: 9788493803629

Sens dubte un bon començament ja que has rebut el Premi Kirico 2011. ¿Què hi sents?

Una alegria enorme i moltes ganes de seguir.

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho, i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què els recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Sobretot donar-los llibres que despertin el seu interès, que no s'avorreixin. Es tendeix a utilitzar la literatura com una forma de transmetre "valors" als nens, quan al meu entendre el valor més important que poden adquirir és el de la pròpia lectura. Així que crec que es tracta de posar al seu abast bons llibres. I per descomptat, compartir lectures amb ells. L'exemple també és molt important per als nens.

Actualment comptem amb nous formats i suports on es pot llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura? O, per contra, creus que en deu anys el paper pot desaparèixer?

És clar que són compatibles. Dubto que qui em conegui em consideri sospitós que no m'agraden els llibres en paper, en canvi també llegeixo llibres en format digital. En definitiva no és més que una altra opció, un altre mitjà, amb els seus avantatges i els seus inconvenients. No ho percebo com una amenaça.

Iban Barrenetxea - Blancanieves 01 thumb10

En quina mesura t’afectaria que els llibres es deixin d'escriure o il·lustrar en paper, si succeís?

Mentre hi hagi lectors de llibres en paper, existiran llibres en paper. Però el llibre digital és aquí, és un fet i penso que és millor buscar la manera d'adaptar al medi de lluitar contra ell. Com il·lustrador el llibre digital obre un camp inter

essant que encara està per explorar. Però no veig cap motiu pel qual els llibres en paper hagin de desaparèixer. Personalment aposto per la convivència de tots dos mitjans.

I per finalitzar, abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Penso que la lectura és una experiència individual i que cadascú ha de trobar-se amb "els seus llibres". Tendim a parlar dels nens com si fossin un grup uniforme que només es divideix per grups d'edat. En realitat els seus gustos o la seva afició (o repulsió) per la lectura són tan individuals com el dels adults. Recomanar un llibre per als nens és tan difícil com fer-ho per als adults. Per a què adults? Per els que prefereixen els clàssics, els d'humor, els d'aventures, els "best-seller", els romàntics? Per als adults que mai llegeixen un llibre? Amb els nens passa el mateix. De tota manera, crec que Roald Dahl sempre és una aposta segura.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, i des boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Links d'interès: http://ibanbarrenetxea.blogspot.com.es/

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: iban barrenetxea, il.lustrador, il.lustració infantil, àlbum il.lustrat, entrevista

Comentar post