Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Miguel Calatayud

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Miguel Calatayud

 

"Els pares i les mares han de acostumar-se a l'assessorament, aprendre a valorar amb criteri propi i desenvolupar la capacitat d'elecció, participar en l'entusiasme pels llibres, compartir amb els seus fills mirades i lectures..."

Miguel Calatayud Cerdán neix a Aspe (Alacant) el 26 de gener de 1942. Realitza els primers estudis de dibuix a l'Escuela de Artes Aplicadas de Múrcia i, posteriorment, es llicencia en Belles Arts per la Facultat de Sant Carles de València, en l'especialitat de Pintura i Gravat. És Catedràtic de Dibuix en situació d'excedència des de 1982.

Un il·lustrador de referència que va començar el seu camí als anys 70 treballant per a la revista Trinca. Amb un estil únic i clarament recognoscible ha il·lustrat clàssics de la literatura infantil com Escenarios fantásticos, Sóc l'aire o ¡Una de piratas!

Pioner de la il·lustració infantil a Espanya, ha estat Premio Nacional de Ilustración 2009 pel conjunt de la seva obra. També ha estat guardonat amb altres nombrosos premis entre els quals destaquen: Premio Lazarillo de Ilustración per Cuentos del año 2100 (1974). Ha rebut en dues ocasions el Primer Premio del Ministerio de Cultura a las Mejores Ilustraciones de Libros Infantiles y Juveniles: el 1989 per Una de indios y otras historias i el 1991 per Llibre de les M'Alícies. Candidat al Premi Andersen 2000. IBBY Honour List per Kembo. Incidente en la pista del Circo Medrano (2012).

Foto personal

Kalandraka acaba de publicar Ai Filomena, Filomena! I altres contes, l'últim llibre il·lustrat per Miguel Calatayud, de nou amb l'escriptor Miquel Obiols.

És il.lustrador del fantàstic llibre Les illes fabuloses entre molts altres.

Hola Miquel, què és el que més t'agrada il·lustrar?

Passa que en il·lustració partim sempre d'un tema. Encara que el tema sigui de collita aliena, l'il·lustrador el converteix en propi i, a partir d'aquí, comença la creació d'imatge, la recerca d'idees, les troballes visuals. És l'aspecte que considero més interessant. Tot el procés posterior, al cap i a la fi consisteix a resoldre com presentar aquestes idees: tècnica i estil personal, sentit de la forma i el color, concepte de composició, etc. Assumptes d'indubtable importància, però que ja són simple conseqüència del grau de professionalitat de cadascú.

Com vas començar en el món de la il·lustració?

Sempre vaig mantenir l'afició al dibuix. Intentava compondre imatges molt elementals sobre lectures, pel·lícules i fins i tot temes musicals. Després d'estudiar Belles Arts a València vaig iniciar unes col·laboracions amb l'editorial Doncel i la publicació infantil El Ballenato, que més tard es va convertir en la revista Trinca.

Recordes algun llibre infantil que marqués la teva infància?

M'agradaven molt les historietes d'humor a Pulgarcito, de Bruguera. A casa hi havia llibres, però no precisament infantils. En una ocasió, certa amiga de la meva mare em va deixar un gruix tom enquadernat de relats (editats per Sopena?) Amb abundants il·lustracions i encara recordo l'horror que em va produir la contemplació de les senyores de Barba Blava, degollades, penjant de la perxa l'armari. Un altre d'aquells contes tractava d'una nena caçadora de papallones i d'una fada bona! que va decidir castigar-la. La pobra criatura, un cop convertida en lepidòpter, era mostrada amb tot luxe de detalls sagnants, dins d'una caixa de vidre (clímax de la narració), amb el cos travessat per una agulla.

Explica'ns una mica més sobre el teu treball com a il·lustrador, com és el teu procés creatiu?

Treballo bastant els esbossos inicials amb llapis de grafit. De vegades, recorro al muntatge amb retallades d'apunts que han anat apareixent per separat. Després, tot passa a un traçat net elaborat amb plomí fi i tinta xinesa negra una mica diluïda segons convingui. Quant a l'aplicació del color, de vegades hi ha un esborrany previ, en altres casos, la referència pot consistir en una retallada de premsa gràfica, en l'entonació d'una fotografia o en una observació del natural. En el tractament a base d’aiguades intervenen tant la pròpia qualitat del paper triat com el grau d'humitat amb què es treballa. He anat substituint les tintes planes i el degradat suau per acabats més irregulars i espontanis: l’aquarel·la es "talla" en assecar-se i provoca superfícies "tacades" a mig camí entre el control i l'efecte casual.

Llibre de les M'Alícies va ser seleccionat com una de les "100 obras de la Literatura Infantil española del siglo XX". Què es sent en rebre un elogi tan gran?

És una satisfacció, sobretot pel que suposa estar en un lloc de referència. Tanmateix, aquest llistat, i altres que puguin sorgir, cal considerar-lo com el que és: una selecció elaborada per un grup d'experts.

En el cas de M'Alícies, l'important és que, vint anys després de la seva aparició, Kalandraka el reedita, respectant la seva configuració, i a més en castellà, gallec i català. El llibre adquireix així actualitat i es queda entre nosaltres.

llibre-de-les-m-alicies 599948 776

Autor: Miquel Obiols // Il.lustrador: Miguel Calatayud // ISBN: 9788493746902

Recordes d'on va sorgir la idea del llibre?

La persona responsable directa del projecte va ser Isabel Cano, editora de SM durant uns anys. Amb ella jo ja havia col·laborat per a la col·lecció Catamarán (Una de indios y otras historias). La idea: una sèrie d'àlbums contemplant l'especial complicitat entre escriptor i il·lustrador. Vaig visitar Obiols a Barcelona i ell em va proposar una revisió-homenatge personal d'Alícia, que es prestava molt bé al propòsit d'Isabel. El pas següent va ser una reunió a Madrid amb ella i el director artístic Alfonso Ruano. La responsabilitat final va quedar a les meves mans pel que fa a pre-maquetació i al plantejament de les il·lustracions.

P1140127A més, també has rebut el Premio Nacional de Ilustración 2009 pel conjunt de la teva obra. És el premi més important a nivell estatal i suposa el reconeixement per tota la feina feta. T'ho esperaves?

La veritat és que va ser una sorpresa que em va omplir d'alegria. Qualsevol distinció és rebuda amb satisfacció, encara que això dels premis s'ha de prendre amb suficient tranquil·litat.

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

No aporto res de nou si dic que crec en l'obligació de facilitar llibres, lectura i imatges adequades a cada edat. Els pares i les mares han de acostumar-se a l'assessorament, aprendre a valorar amb criteri propi i desenvolupar la capacitat d'elecció, participar en l'entusiasme pels llibres, compartir amb els seus fills mirades i lectures...

Actualment comptem amb nous formats o suports en què poder llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura? O, per contra, creus que en deu anys el paper s'extingirà?

Benvinguts els nous formats i suports. Tot és compatible. Només cal observar algunes pistes que ens ofereix l'actualitat: cinema mut en blanc i negre triomfant al segle XXI! La lectura és una cosa i el llibre una altra. L'àlbum il·lustrat en paper no té comparació possible amb la seva versió digital.

En quina mesura t'afecta que els llibres deixessin d'escriure’s o il·lustrar-se en paper, si succeís?

Segueixo il·lustrant mitjançant procediment manual. Sense intervenció de l'ordinador, que d'altra banda m'entusiasma i al qual recorro (això sí, amb necessitat d'ajuda) per qüestions de disseny gràfic.

En algun cas, el treball va ser destinat a aplicació digital, no a impremta, el resultat (que per a mi segueix sent un art final) és el mateix.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, i des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Gràcies a vosaltres. Sou molt amables. I enhorabona a boolino per la vostra estupenda i necessària tasca.

P1140141    

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213  

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, entrevista, miguel calatayud, il.lustració infantil, llibre de les m'alícies

Comentar post