Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Olalla Hernández Ranz

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Olalla Hernández Ranz

"El còmic és també un llibre de narrativa. La majoria dels còmics expliquen històries i això és la narrativa. [...] Crec que la necessitat d’explicar i rebre històries és una cosa innata en l'ésser humà. "

Olalla Hernández Ranz és llicenciada en filologia i especialista en còmic i lectura de la imatge. A més de llibretera, editora, investigadora, tallerista, professora, guionista i, també, contista. "Olalla sap tantes històries que sembla que ve d'un altre planeta, encara que ella s'entesti a aclarir que és humana. A Olalla li agrada la ficció. "(blog Proyecto Estrada).

Actualment, coordina una col·lecció de Thule edicions anomenada Isla Flotante de la qual a boolino ja hem parlat en alguna ocasió.

Hola Olalla, primer de tot gràcies per acceptar la nostra entrevista, ens faltava una mica de còmic a boolino i qui millor que tu per a parlar d'ell. Com et defineixes professionalment? I com a persona? 
olalla copia

Crec que sóc molt semblant d'una banda i altra. Sóc inquieta i curiosa. Em dedico a moltes coses alhora i la majoria m'apassionen. Sóc investigadora, professora, de vegades tallerista, llibretera i editora de còmics. Actualment, dirigeixo una col·lecció de còmics i ciència ficció per a Thule Edicions que es diu Isla Flotante. També escric, encara que m'agrada no haver de dedicar-m'hi professionalment.

A qui li deus la teva passió pels llibres i per llegir?

A la meva família, com gairebé tot, a la gent que m'envolta o de la qual jo m’envolto, als quals admiro.

Quins van ser els teus primers passos com a lectora? Què lectures van ser decisives en la teva infància?

El meu primer contacte amb la lectura va ser amb un còmic. El meu primer contacte amb el còmic està relacionat amb la lectura en solitari. Encara recordo que va ser el meu pare qui m'ho va comprar, mai m'ho va llegir ell, mai ho vaig llegir amb ell sinó sola, tot i que fos un còmic de la Massa en portuguès.

olalla-hierbamasverdePer què decideixes especialitzar-te en còmic? Què et va motivar a fer-ho?

Crec que va ser un amor a primera vista. Ja llavors vaig saber sense saber-ho que en el còmic allò important era la imatge. De manera que una pot llegir sola tot sense saber llegir i que aquesta era una de les poques coses que, a aquesta edat, una nena pot fer sola, que era un moment privat i de total autonomia on la imaginació volava de vinyeta a vinyeta. Vaig saber a més que la imatge seqüenciada explica històries igual d'interessants que ho fa la paraula, però que en aquest cas no era la veu d'un adult qui narrava sinó la meva pròpia. Aquest còmic de la Massa en portuguès, sense jo saber portuguès i sense jo saber llegir paraules va ser la meva primera lectura en solitari la que recordo amb total nitidesa.

Sempre em va cridar l'atenció, des de petita. Sempre em va agradar mirar imatges. Conec els àlbums familiars de memòria.

Penses que es valora prou dins del sector?

No, clar que no. L'origen d'aquesta creença pot deure’s al fet que els primers còmics publicats en suplements de revistes, en forma de tires còmiques, tenien com a fi la crítica social a través d'un humor satíric en la majoria dels casos. Amb el salt al llibre, el còmic ha conservat aquest caràcter còmic per als que desconeixen el medi, així, d'una banda, la relació amb l'humor que sembla restar qualitat i, de l'altra, el que sigui un mitjà popular entre els nois, fan que quedi relegat a un segon pla dins el panorama lector. Un altre dels factors que pot haver influït en aquesta creença és l'escassetat textual que, al costat d'un dibuix en molts casos estereotipat, han generalitzat opinions que consideren una limitadíssima gamma de colors de tot l'espectre.

Per què es pensa que el còmic té menys importància que un llibre de narrativa? Al cap i a la fi, també és lectura, no creus?

El còmic és també un llibre de narrativa. La majoria dels còmics expliquen històries i això és la narrativa. No importa que aquestes històries es materialitzin en paraules o imatges. Si són bones històries, la seva substància a mi no m'importa. Crec que la necessitat de explicar i rebre històries és una cosa innata en l'ésser humà.

Encara que es continuïn reeditant clàssics, existeixen diferències entre els còmics clàssics i els que s'editen actualment?
olalla-hierbaverde

Grosso modo, hi ha diferències tant en la forma com en el contingut. No obstant això sempre hi ha hagut autors i obres concretes que m'interessen i no m'importa en quina època es concebessin o publiquessin. Ara per ara, em fixo molt en el que s'està fent perquè això forma part de la meva feina. Crec que les produccions culturals de qualsevol època defineixen als seus lectors i el context en què tenen lloc. Llegir amb atenció el que es publica avui em fa conèixer millor el món en què visc.

Què ha de tenir un còmic infantil? En què es diferencia de l'àlbum il·lustrat? I de la novel·la gràfica?

Jo parlaria de narració gràfica com el tot en què s'inclouen gèneres com el còmic o el llibre àlbum. Tots dos mitjans, còmic i llibre àlbum, narren combinant paraules i imatges i, no obstant això, hi ha diferències entre ells. Per a mi el còmic és simultaneïtat, la forma en què el còmic expressa el pas del temps, el pas dels esdeveniments de la història, és diferent de la manera com ho fa un llibre àlbum. La juxtaposició de vinyetes i la seva composició dins de la pàgina fa més que el còmic sigui un mitjà que convida a lectura en solitari. Una novel·la gràfica és un còmic, un subgènere del còmic. 

El còmic ens interessa perquè, a través de la narració gràfica, proposa al lector una experiència alhora literària i artística que completa, d'alguna manera i per la pròpia naturalesa del mitjà, la seva educació estètica i ficcional.

Anem a entrar en matèria, què és Isla Flotante?  Què pretén? I què ens ofereix de nou?

Isla Flotante és una col·lecció de còmics per a nens i joves centrada, sobretot, en el que nosaltres entenem per ciència ficció. Millor que còmics, et diria que fem narració gràfica, és a dir, que de vegades fem còmics i de vegades híbrids de còmics i llibres àlbum, però, en qualsevol dels casos, narrem amb paraules i imatges les històries que tenen lloc en aquesta petita estació espacial amb forma d'ou, que és el nostre segell.

Isla Flotante pretén donar vida a històries interessants, vol entretenir, divertir i obrir mires a nous horitzons, vol explicar històries extraordinàries i experimentar amb la manera com aquestes se'ns expliquen.


81bKb-P80uL. AA1500

Autora: Olalla Hernández Ranz // Il.lustrador: VV // ISBN: 9788415357155

En un altre ordre de coses i tenint en compte la teva experiència, quin seria el teu consell per als pares que volen fomentar la lectura infantil?

Els diria que provin a llegir ells, que els regalin llibres als seus fills, que vagin amb ells a la biblioteca, a la llibreria, a tallers i activitats relacionats amb la lectura. Els diria que segueixin llegint en veu alta amb ells, tot i que ja ells sàpiguen llegir sols però que també propiciïn espais de lectura íntima i en solitari.

Es pot animar a la lectura des dels còmics?

És clar, llegir còmics és llegir. Els nens neixen sense prejudicis i s'acosten a les bones històries sense fer distinció entre si aquestes estan comunicant amb la imatge, la paraula, l'àudio o el tacte. Ells busquen experimentar, conèixer el món a través de la ficció o conèixer la ficció a través del món. A nosaltres això se'ns oblida i acabem triant llibres d'acord als valors positius que transmeten als nostres nens o creant llibres sobre la base de la transmissió d'aquests valors. I això no pot ser de cap de les maneres.


la-hierba-mas-verde-9788493941482

Autora: Olalla Hernández Ranz // Il.lustrador: Nafría // ISBN: 9788493941482

Què els diries als pares que no estan preocupats per si els seus fills llegeixen o no?

Que fan bé. No és bo preocupar-se massa.

Creus que despertar la consciència crítica i divertir és conciliable quan parlem de literatura infantil i juvenil?

Crec que el lector ha de conèixer les funcions de la lectura. Saber que de vegades llegim per divertir-nos, i altres per conèixer, delectar-nos, investigar... és molt útil.

Al final de l'entrevista sempre demanem que ens recomaneu alguns llibres que considereu especials i que puguin despertar en els nostres petits l'amor per la lectura. Quins ens recomanes?

A mi m'encanten els còmics de Mamut crec que aquest segell editorial està fent una molt bona feina. Recomano, sobretot En Cosmorratolí i la Bombeta, La caca mágica, El rei ou o els d'en Batu... Ah! i Dino y Pablo, aquest és una delícia. Astiberri i Sins Entido també tenen coses molt interessants per a nens i joves, i Océnao va reeditar l'any passat els de Pequeño vampiro de Sfar. Sfar és meravellós.

Però, sobretot, jo recomano llegir Isla Flotante. 

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

 RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, entrevista, olalla hernández ranz, còmic, en el parque, la hierba más verde

Comentar post