Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Pedro Rubio de Sieteleguas Ediciones a boolino

Jóvenes lectores  · 

Pedro Rubio de Sieteleguas Ediciones a boolino

"...considerar la lectura com una manera més d'entreteniment però no l'única i deixar d'enfrontar-la amb altres formes d'ocupar el temps lliure."

L'inici de Sieteleguas Ediciones es remunta al 2003 i unes vacances d'estiu per terres de Babia (Lleó), encara que l'editorial va veure la llum un any després. A tan idíl·lic lloc, la meva experiència professional es va creuar amb la força i la il·lusió d'una persona molt més jove que jo, qui posteriorment seria un dels tres socis fundacionals de Sieteleguas Ediciones. En principi, vam pensar trucar a l'editorial ENBABIA, però problemes registrals no ho van permetre. En l'actualitat, l'editorial la componem quatre socis. Tots joves excepte "el cap" com col·loquialment em diuen a l'editorial i que, per edat, bé podria ser el pare de tots. De fet, ho sóc d'un d'ells.

Hola Pedro, com et defineixes professionalment? I com a persona?

És un problema definir-se a si mateix, però resulta encara molt més difícil fer-ho en el pla personal. A nivell professional, la meva història ja està escrita i el currículum està a disposició de qualsevol persona. Tota una vida professional dedicada al comerç, lluny de avorrir-me o desil·lusionar-me m'han configurat com a un indomable emprenedor. El fet de crear l'editorial amb 60 anys d'edat ho certifica.

En el pla personal, em considero una persona curiosa, tenaç i poc més; potser em segueixo considerant molt nen, sense complex de Peter Pan. Subscric les paraules de Rielke: la meva pàtria és la meva infantesa.

A qui li deus la teva passió pels llibres i per llegir?

Doncs encara que sembli un contrasentit, a l'escassetat de llibres en la meva infància. A la dècada dels anys 50 del segle passat, els nens de la postguerra, no teníem llibres ni moltes otres coses. Els pocs llibres que hi havia a casa eren del meu avi matern. Un petit tresor que encara conservo: una Bíblia enquadernada en pell de cabra, un tractat de medicina casolana amb dibuixos de l'anatomia humana i, sobretot, algunes obres d'Emilio Salgari i de Jules Verne. Llibres que, quan vaig aprendre a llegir llegia una vegada i una altra, ja que sempre em semblaven nous, a més de tenir altres més.

Quins van ser els teus primers passos com a lector? Què lectures van ser més decisives en la teva infància?

A aquesta pregunta, responen Salgari i Verne (irresistibles) i també, els gairebé sempre injuriats "tebeos" (ara coneguts com còmics). Sense oblidar uns apassionants llibres que l'editorial Bruguera va editar a la col·lecció Historias. També uns minúsculs llibres coneguts com col·lecció Pulga.

Per què decideixes dedicar-te a la literatura infantil? Què et va portar a això?

No hi va haver res de premeditat, res d'il·lusió o somni. Les idees flueixen d'una manera més natural del que pensem. El realment important és estar preparat i tenir sempre abonat el terreny perquè quan sorgeixi l'ocasió, la idea fructifiqui. Tanmateix, des de fa gairebé quaranta anys, tota la meva carrera professional es va desenvolupar a empreses on l'activitat es dirigia al món infantil: jocs educatius i material didàctic.

Les col·leccions en Sieteleguas tenen un doble vessant que respon als objectius fundacionals, en primer lloc, oferiu una proposta amena que anima a la lectura i en segon lloc contribuïu a la formació activa de petits lectors. Què us va portar a centrar-vos en aquest tipus de col·leccions potser una mica menys comercials que altres propostes?

Seguint un ideari meu personal: que l'entreteniment o diversió sorgeixi de l'aprenentatge, però que sorgeixi. D'altra banda, aprofitar el petit espai que deixen altres grans editorials amb la seva massiva producció de llibres que copen tot, especialment els prestatges de les llibreries. És un estret territori flanquejat per personatges de "licensing" i altres llançaments molt recolzats promocionalment. No teníem altres camins, però també és el difícil camí que volíem recórrer.

Hem vist també que teniu una col·lecció de "Primeras experiencias" per ajudar els pares en les primeres experiències dels seus fills. Com decidiu o decideixes el tipus de llibres d'una col·lecció? En què us inspireu per llançar?

La decisió del llançament d'una col·lecció és complicada. En primer lloc, cal comptar amb l'escassetat de recursos econòmics, que ens obliga a restringir molt l'edició de més col·leccions, més encara en aquests moments de crisi. Sempre procurem estar al cas dels possibles requeriments socioculturals que tenen els pares, i que no han estat prou satisfets per altres editorials.

Vau ser a Ilustratour i coneixem el Kamishibai o teatre japonès, proposta que ja hem recomanat perquè ens sembla molt original i bonica. Per què i com va sorgir la idea del Kamishibai?

La idea del Kamishibai va sorgir també d'una manera natural. Partint de la premissa de buscar algun altre suport, a més del llibre, mitjançant el qual nens i nenes poguessin gaudir del relat de contes o històries en un marc que realcés les narracions. Com el Kamishibai ja estava inventat, vam considerar que era molt aprofitable per a aquests fins. El Kamishibai l'hem adaptat a un format d'edició: hi ha dues mides (A3 o gran i A4 o petit). Els contes són trilingües (A3) i bilingües (A4). La mida és normalitzada DINA3 i DINA4. A la col·lecció A3 hi ha ja 14 títols i a la col·lecció A4, 6 títols. Contes clàssics, contes d'altres països i contes en valors conformen la col·lecció.feria libro2

A qui recomanaries utilitzar el Kamishibai des de la teva experiència? (Col·legis, educació especial, a casa com a activitat familiar...)

El Kamishibai és un recurs vàlid per a qualsevol persona, ja siguin nois o grans, a qui es proposi passar uns moments màgics. La versatilitat de les seves dues mides, els diferents nivells d'edats dels contes, els seus diferents idiomes etc., possibilita el seu ús tant a casa com a l'escola i amb fins tant lúdics, d’animadors de la lectura, com pedagògics en funció dels fins a què es destini. Sense oblidar el fet transcendent del teatret de fusta que exerceix una fascinació molt especial sobre l'audiència.

Parla'ns de la col·lecció “20x20”. Quin és l'objectiu?

La col·lecció “20x20” catalitza i defineix l'ideari Sieteleguas: "històries escrites i il·lustrades amb senzillesa per aficionar a nens i nenes al plaer de la lectura, teixides amb els somnis que contribueixen al manteniment d'una cultura de pau i en les que no tenen cabuda dos mons diferents ". També una cosa molt important: tots els autors i il·lustradors són espanyols i alguns d'ells van editar la seva primera obra a la nostra editorial. Una cosa anecdòtica per tenir en compte: la denominació “20x20” fa referència a la grandària de tots els llibres d'aquesta col·lecció que són quadrats i, precisament, de 20 cm de costat.

Ara teniu una aliança estratègica amb Miniland, líder en el segment de joguines educatives. Com sorgeixen nous projectes? Quines característiques té un projecte perquè vosaltres decidiu participar-hi?

L'aliança amb Miniland va ser conseqüent amb el llançament del Kamishibai. Per la nostra part, i com a editorial, estàvem perfectament preparats per a l'edició dels contes, però no ho estàvem per a la realització i producció del teatre, aspecte que domina totalment Miniland. Conseqüentment amb això, Sieteleguas s'encarrega de la selecció, maquetació i edició dels contes i Miniland dels teatres, procés que conclou en la presentació d'un únic producte complet. Alhora, vam crear sinèrgies aprofitables per a ambdues parts.

Amb Miniland també hem participat en altres projectes editorials que van sorgir i que hem compartit en règim de coedició. Qualsevol projecte que s'adapti a la nostra filosofia corporativa és benvinguda, una altra cosa són els temps, possibilitats econòmiques etc.

Pel que fa a les noves tecnologies, pròximament llançareu contes per iPad. Com ho heu instrumentalitzat? Serà una compra de contes, una app, un "club" on els associats es baixaran els contes...?

Després d'estudiar detalladament el mercat, hem decidit llançar la nostra estratègia per smartphones i tablets en dues direccions:

Contes: digitalitzant alguns dels nostres títols ja existents a format audiollibre interactiu per iPhone i iPad (IOS). Més endavant, donarem el salt a Android, però anem a poc a poc. Els llibres portaran l'àudio locutat, música i seran interactius.

Jocs: crearem jocs per IOS. Alguns seran educatius, altres per als més petits i altres primordialment lúdics.

Quan estarà operativa per usar?

Amb una mica de sort, podríem fer algun llançament per aquest Nadal.

I la companyia de teatre? Com va sorgir?

De la mateixa manera que altres accions. Considerant que, a més del llibre, hi ha altres formats o suports amb els quals explicar històries, entre elles el teatre. Disposàvem d'alguns llibres que podrien adaptar perfectament al format teatre i, comptant amb el coneixement i formació d'un dels nostres socis, llicenciat en aquesta disciplina artística per la Universitat de Kent (UK), proposem aquesta alternativa.

En un altre ordre de coses i tenint en compte tota la teva experiència davant de la societat actual, quin seria el teu consell perquè els pares fomentin la lectura infantil?

Els remetria al llibre de Gianni Rodari L’escola de la fantasia i més concretament a un dels textos que més difusió va tenir de tots els continguts en el llibre: "Nou maneres per ensenyar els nens a odiar la lectura". En aquest text, amb molta ironia, Rodari fa un repàs a les estratègies més utilitzades pels adults per aconseguir que els nens avorreixin la lectura i els llibres. Destaco algunes: "Presentar al llibre com una alternativa a la televisió", "Presentar al llibre com una alternativa als còmics", "Tirar la culpa al nen si no estima la lectura", "Negar-se a llegir al nen" i així fins les nou maneres que, com diu Rodari, se m'ocorren amb cert aire d'improvisació, però no sense convicció.

Què els diries als nens o joves als qui no els agrada llegir (o això diuen)? Com els animaríeu?

Que escullin el tipus de lectura que els agradi. Que escullin. Nosaltres com adults no llegim el primer llibre que ens cau a les mans. Ens agrada escollir. Proposem el mateix en funció de les seves inquietuds, curiositats, interessos etc. i responent a les seves variacions de personalitat, de la seva formació cultural, de la informació. Penso que més que no agradar-los llegir en termes abstractes, el que passa és que no els agrada llegir el que no els interessa. Cal interessar-se pel que els agrada i proposar la lectura sobre això que els agrada.

Què diries als pares que no estan preocupats per si els seus fills llegeixen o no, i estan més tranquils mentre els deixen veure la televisió, o jugant amb les consoles?

En primer lloc, considerar la lectura com una manera més d'entreteniment però no l'única i deixar d'enfrontar-la amb altres formes d'ocupar el temps lliure. A més, psicològicament no em sembla que negar una diversió o una ocupació plaent (o sentida com a tal que ve a ser el mateix) sigui la manera ideal de fer que estimin altra; serà més bé la manera de llançar sobre la lectura una ombra de fastiguejo i gairebé de càstig.

Creus que es valora prou la LIJ en tots els sectors?

Des de fa uns anys la valoració ha pujat bastants enters, tot i que encara no arribi a la cota de consideració i importància de la literatura per a adults. No obstant això, en el sector editorial és considerada com un factor important de formació de l'embrió lector que serà en la seva etapa adulta, encara que dissenteixo alguna cosa en aquesta afirmació. No necessàriament serà així. És possible que uns àvids lectors infantils, un cop assolida l'edat adulta no mantinguin els mateixos hàbits lectors, gustos o preferències, i el cas contrari, l'absència de l'hàbit lector en la seva infància hagi desembocat en una afició lectora en l'etapa adulta, inclosa la gent gran.

Creus que despertar la consciència crítica i divertir és conciliable quan parlem de literatura infantil i juvenil?

En principi, si és possible sempre que hi hagi una presa de consciència de la societat adulta pel que fa a la infància. En el camp de l'activitat editorial infantil el criteri comercial preval encara sobre el criteri educatiu, gairebé no hi ha una vinculació entre les idees literàries i d'il·lustració avançades que produeixin efectes entretinguts i una necessària pedagogia. La proliferació de literatura infantil, plena de personatges procedents de les llicències comercials, amb escàs valor literari i estilístic, envaeixen el "racó de lectura" dels nens deixant poc espai per a altres llibres més equilibrats entre la consciència crítica i l'entreteniment.

I per acabar, i abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Són tants que caldria distingir etapes lectores i situacions. No puc resistir-me a recomanar dos llibres de la nostra editorial: Señor Nimbo y la máquina de nubes (primers lectors) i per una mica més d'edat: Bemol Pispante, un ratón en el piano.

7

Autora i il.lustradora: Nuria Rodríguez García // ISBN: 9788493400811

I per a tots i en totes ocasions, els meus inseparables companys: Veinte mil leguas de viaje submarino i Yolanda, la hija del corsario negro d'Emilio Salgari.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, i des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

registrate banner post cat


También te puede interesar:

Palabras clave de este post: Pedro Rubio, Sieteleguas, Señor Nimbo y la máquina de nubes, Besmol Pispante un ratón en el piano, kamishibai

Comentar post