Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Pilar Lucea

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Pilar Lucea

 

"Jo tinc el costum de regalar a un nounat un llibre, encara que no ho sàpiga llegir, aviat ho sabrà veure, mirar i tocar, després demanarà que el llegeixin i així continuarà el màgic procés."

Pilar Lucea va néixer a Castellnou (Terol) i amb cinc anys va anar a viure a Catalunya.

Des de molt petita va sentir la passió per la lectura i l'escriptura, a la qual es va afegir al fer-se gran, l'amor pels nens. La combinació de les seves tres aficions la va portar a fer-se mestra.

Actualment viu a Manresa i treballa com a mestra de castellà a Navarcles. La seva afició per la literatura i l'interès en l'educació emocional dels nens, l'ha portat a escriure llibres de poesies i contes que puguin ser útils per als educadors.

Ha publicat els llibres de poesies Curasanas de rana y Sin perdices y sin anises también somos felices y los cuentos La princesa Carolina, Charito y Eusebio lentejaVioleta, La yaya YolandaLa sirena Malena i La alondra y el ruiseñor

presentación librosDe tots és sabut la importància que té la literatura infantil a la formació dels nens, però en els últims temps ha pres força el seu ús per a treballar, a través dels llibres, l'educació emocional.

Pilar Lucea està especialment sensibilitzada amb l'educació emocional dels nostres futurs adults, amb l'esperança de ajudar-los a millorar la seva vida, i de retruc la societat.

La majoria de les poesies que escriu estan basades en sentiments reals que els nens li han anat transmetent i els recursos que dóna la filosofia, la psicologia positiva, la neurologia i la saviesa popular per ajudar-nos a transitar per la vida.

En totes les poesies de Curasanas de rana i de Sin perdices y sin anises también somos felices està implícit l'amor i l'afecte com a mitjà per curar o per alegrar l'ànima, i el sentit de l'humor com a refugi, com una manera de desdramatitzar els problemes.

Pilar, com et defineixes professionalment? I com a persona? 

A mi em defineixen les paraules amor i sensibilitat, tant a nivell professional com a persona, i són elles les que em fan desenvolupar l'empatia i la necessitat d'ajudar els altres, en el meu cas he trobat la millor manera de fer-ho a través dels nens, ja sigui mitjançant l'ensenyament o mitjançant els llibres.

A qui li deus el teu amor pels llibres i l'escriptura?

En principi a ningú, va ser una fascinació i un enamorament que recordo des de molt petita i que no sé d'on em va venir.

Quins són els llibres que recordes amb més afecte de la teva infància?

Llegia tot el que queia a les mans i la meva setmanada, en lloc de gastar-la en llaminadures com les meves companyes, la estalviava per comprar llibres, però després dels contes clàssics, els llibres que recordo que em van enganxar van ser els d'Enid Blyton i Condesa de Ségur.

Com a professional de l'educació, com creus que s'hauria de tractar la lectura a l'aula? I en la família?

Podríem enumerar diversos aspectes però jo faria èmfasi en un, la imitació, els nens han de veure als adults llegir i notar que gaudeixen amb això. Després vindrien altres com el d'envoltar-los de llibres perquè els tinguin al seu abast, perquè puguin triar el que més els agradi o vingui de gust en aquell moment, reservar moments per a la lectura... Jo per exemple, sempre començo les meves classes amb la lectura d'una poesia o un petit relat.

portadacarolinaok1

Autora: Pilar Lucea // Il.lustrador: Marc Cantallops // ISBN: 9788492669417

El teu interès per l'educació emocional és palpable en els teus llibres que poden arribar a ser molt útils als mestres, com treballes aquestes lectures amb els teus alumnes?

Jo tinc la sort que en donar classes de castellà, en l'apartat de literatura i comentari de text puc desenvolupar qualsevol dels temes o les emocions que estan implícites en els meus llibres o en altres llibres.

Què intentes explicar en cada un dels teus relats infantils?

Depèn, cada relat és diferent, predominen els contes de riure i que ajuden a fomentar el sentit de l'humor, però en la majoria hi ha també moralines finals, la llibertat, el respecte, la importància de l'amor, la humilitat...

Les teves històries estan plenes de rimes per tractar de captar l'atenció del nen, creus que la poesia i els contes rimats són importants perquè els pre-lectors adquireixin l'hàbit lector?

No crec que escriure en vers o en prosa sigui millor o pitjor, tan sols són complementaris, el que sí que he notat és que el ritme que dóna la poesia els agrada, els arriba, i que gaudeixen molt quan se'ls llegeix en vers, o un poema, si hi ha una bona recitació.

Creus que fomentar la lectura des de petits és bo per al seu desenvolupament?

Per descomptat, és bàsic, als nens cal posar-los en contacte amb la lectura des de petits, des que neixen, llegint-los de ben petits, posant-los a l'abast diversos tipus de contes, donant-los llibres d'imatges, acompanyant la nostra lectura amb el seu ditet perquè intueixi l'orientació de l'escriptura, perquè comenci a distingir entre lletres, nombres i símbols...

Jo tinc el costum de regalar a un nounat un llibre, encara que no ho sàpiga llegir, aviat ho sabrà veure, mirar i tocar, després demanarà que el llegeixin i així seguirà el màgic procés.

la-alondra-y-el-ruisec3b1or

Autora: Pilar Lucea // Il.lustradora: Ilaria Benedetti // ISBN: 9788499780306

Què recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Que llegeixin, llegeixin i llegeixin, quan els vegin i quan no, i sobretot quan estan amb ells, que valorin la lectura i els comprin llibres.

La imitació dels pares és molt important.

Com a escriptora ens agradaria que llancessis un missatge que animés els nens a continuar llegint i a no deixar de fer-ho mai.

Els diria que amb la lectura podem fer moltes coses, viatjar en el temps, pel món, per la fantasia, pel coneixement... Els llibres ens ajuden, ens acompanyen, ens fan sentir.

Un llibre és un amic, i com diu el refrany "qui té un amic té un abric".

I per acabar, i abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Ferdinando el toro de Munro Leaf

Frederick de Leo Lionni

Un dia d'Alison Mcghee 

El peix irisat de Marcus Pfister

La llista seria molt gran, jo potser ho resumiria recomanant un llibre que inclou a molts d'ells: 1001 libros infantiles que hay que leer antes de crecer.

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie 

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: entrevistas a boolino, pilar lucea, literatura infantil, contes infantils, educació emocional

Comentar post