Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Rosa Navarro

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Rosa Navarro

"Aquest és l'objectiu: que el lector gaudeixi llegint el clàssic, que ho entengui sense cap dificultat, que quedi atrapat per la seva història i alhora aprengui d'ella, sense adonar-se'n."

Rosa Navarro Durán és catedràtica de Literatura espanyola de l'Edat d'Or de la Universitat de Barcelona. És autora d'edicions de textos del Segle d'Or, ha escrit nombrosos articles sobre anàlisi de textos d'aquesta època i de poesia contemporània, i assajos sobre comentari de textos literaris o per què llegir els clàssics. Ha editat cinc volums de novel·la picaresca.

A més de ser jurat dels premis Príncep d'Astúries i del Cervantes, ho ha estat també del Premi Edebé de Literatura juvenil (2001-2012) i del Premi Gerardo Diego d'investigació literària (2008-2012).

La seva vocació pedagògica l'ha portat a adaptar els clàssics per als nens i els estudiants. Al llarg d'aquests anys ha emprès la tasca d'adaptar El Quixot, Tirant lo Blanc, Platero i jo, El Lazarillo, El Cid, l'Eneida, Llegendes de Bécquer, Faules, entre altres clàssics en l'editorial Edebé.

Hola Rosa, quins van ser els seus primers passos com a lectora? Què lectures van ser decisives en la seva infància? 

M'agradaria poder contestar amb precisió, però no tinc records nítids ni d'una cosa ni de l'altra. Sé
Rosa-Navarro-Duránque sempre em va agradar llegir perquè em fascinaven els relats de tota mena: escoltar, llegir-los. Sí recordo tenir entre les meves mans un llibre gran, i a les seves pàgines veig la il·lustració de "La sireneta", el conte d'Andersen, o més aviat, la seva meravellosa cua de peix, a la qual ella va renunciar per amor. I sé que li deia a la jove esposa de Barba Blava -un relat que em va deixar profunda petjada- que no s'entestés a esbrinar què hi havia a l'habitació tancada, tant se li donava a ella saber-ho! Encara que m'adonava que tot consell era inútil... I després la imatge dels caps tallats de les anteriors esposes, enmig de bassals de sang!

També tinc gravada la imatge de la meravellosa bicicleta (marca Simson) que em van portar els Reis Mags, i en ella un cistell ple de llibres de tapes dures, grans. Com veu, són fotos fixes, borroses, de moments intensament viscuts amb els llibres. Però l'única cosa que sé del cert és que no he deixat de llegir mai, i que, quan no tinc a prop un llibre, estic com desemparada.

Per què considera important llegir els clàssics?

Els clàssics han sobreviscut segles perquè generacions i generacions de lectors els han llegit i, per tant, és indubtable que són llibres únics, esplèndids, que són les millors obres escrites pels millors escriptors. Si no poguéssim admirar les pintures de Velázquez, desapareixerien, perquè un quadre que no es mira no és un quadre, és una tela pintada, i donaria el mateix el mestratge del pintor sense l'ull que l'admira. Amb els llibres passa el mateix: si no llegim els clàssics, desapareixeran. Ja no seran obres mestres, sinó només un munt de pàgines impreses. Tot l'esforç i el geni d'aquests meravellosos creadors per res! Tota aquesta bellesa, aquesta intel·ligència, malmesa! Seria la destrucció de la nostra cultura, un lamentable empobriment col·lectiu. I no n'hi ha prou que hi hagi una minoria privilegiada que els llegeixi, tots hem de gaudir d'aquest tresor, que és el nostre, de tot el món, perquè és l'herència que ens han deixat els millors artistes!

Sense adonar-nos, a més, amb aquestes lectures omplim el nostre món de referències. Si no, aquestes queden restringides al nostre entorn proper i no les podem compartir més que amb molt poca gent. Si pensem en algú que és un avar i recordem com era el dómine Cabra del Buscón de Quevedo, enriquim el nostre retrat d'aquesta persona propera. Si hem llegit el Quixot, podem sentir-nos "Quixots" i la paraula té sentit, i el mateix passa si pensem en què hem viscut una "odissea" en el nostre últim viatge. Si no sabem qui és Ulisses o Odiseu, aquesta paraula és només això, una paraula, sense la profunditat que té per a aquells que sabem del viatge d'Ulisses per la Mediterrània abans d'arribar a Ítaca.

Poso un petit exemple i recorro de nou a Velázquez: molts hem anat al museu del Prado i hem admirat el quadre de "La farga de Vulcà", però si sabem la història que plasma el pintor sevillà, gaudirem molt més perquè entendrem el quadre. I si a més sabem què és un ciclop, podrem adonar-nos que el genial pintor va voler que només se'ls veiés un ull a aquests ferrers que treballen al costat del déu Vulcà, perquè, en el relat mitològic, els seus ajudants eren els ciclops. Es veuen així molt bé els nivells de "lectura" del quadre a partir dels coneixements de qui el mira.

 9788423696338

Autor: Rosa Navarro // Il.lustrador: Francesc Rovira // ISBN: 9788423696338 

I per què adaptar-los?

Ni els nens ni els adolescents poden gaudir amb la lectura dels grans clàssics. Per llegir amb plaer no cal trobar obstacles a la lectura, i ells no tenen encara la competència lingüística ni els coneixements necessaris per poder llegir de corregut ni El Cid ni El Quixot, ni tampoc el Comte Lucanor ni el Llibre del cavaller Zifar, ni fins i tot la vida de Lazarillo de Tormes, una obra aparentment de més fàcil lectura. Forçar-los a llegir en versió original La Celestina pot ser una gesta que doni satisfacció personal al professor, però indubtablement haurà estat un calvari per a la majoria dels alumnes. Jo he sentit a moltes persones comentar que els havien obligat a llegir el Quixot als tretze o catorze anys, que els havia costat molt i avorrit molt més, i que per aquesta raó mai havien tornat a llegir l'obra. Aquesta suposada "gesta" del professor que l'enorgulleix comporta, gairebé sempre, la mort de l'obra i de moltes otres per als seus alumnes, aquests joves lectors que s'han avorrit llegint perquè no l'entenien a la primera lectura.

Adaptar un clàssic significa posar-lo a l'abast dels lectors, siguin nens o adolescents (i segons l'edat
laodisea img del destinatari variarà la forma d'adaptació), i, per tant, en fer-ho, és obligat mantenir una fidelitat absoluta a l'original. L'adaptador ha de desaparèixer del text, és només un intermediari entre l'original i el lector, ha de tenir el mateix respecte al text clàssic que un bon traductor, només que la seva tasca és diferent. Jo he llegit textos anomenats "adaptacions" que són versions lliures, és a dir, que són traïcions al text clàssic, el mal anomenat adaptador ha fet amb el text el que li ha donat la gana i d'aquesta manera ha destrossat la història en crear una altra, que és la seva, però que no és el clàssic, i ell l'utilitza, en aquest cas, com artifici per vendre la seva obra.

Només cal pensar que una adaptació ha de ser com una segona lectura del text: és treure les dificultats amb què es troba un lector no avesat i oferir-la així, com en una segona etapa de lectura. Si el lector és un nen, la depuració ha de ser molt més gran perquè pugui arribar al plaer de la lectura. Aquest és l'objectiu: que el lector gaudeixi llegint el clàssic, que ho entengui sense cap dificultat, que quedi atrapat per la seva història i alhora aprengui d'ella, sense adonar-se'n.

El nen que ha llegit una bona adaptació, fidel al text, que manté l'atractiu, gaudirà amb ell i sempre guardarà un bon record d'aquesta lectura. Quan avanci en la seva vida, si ha aconseguit mantenir l'hàbit de la lectura, tornarà a aquest text i anirà a la seva versió original i la podrà paladejar a gust i descobrir nous matisos, nous detalls. Si la seva incursió en la lectura ha estat una aventura ocasional, potser torni a rellegir algun dia aquesta adaptació que tant gust li va donar. I aquests personatges universals seran ja seus també: no tindrà cap dubte sobre qui és Lázaro de Tormes o per què porta Don Quixot un bací al cap o en què va consistir l'aventura dels molins de vent. Si no, aquestes persones veuran la figura del cavaller manxec representada en tants llocs, en quadres, en estàtues, i no podran donar sentit ni al que porta al cap ni al propi personatge.

A boolino sempre recomanem explicar els contes, les històries, com a professora i especialista, podria explicar-nos per què és important explicar i compartir les històries amb els nens?

lecturas-06-Rovira 1Jo sempre dic que no hi ha millor iniciació a la lectura que compartir un llibre amb els fills a l'espai de l'afecte. Anomeno així a aquest quart d'hora del final del dia en què el nen és al llit i no vol tancar els ulls perquè no vol separar-se del seu pare, de la seva mare. Aquest és el moment ideal per llegir un capítol d'un llibre i prometre la continuació per al dia següent. Així s'inicia el gust per la lectura. Si a això se li afegeix el relat de contes i després se'ls mostra aquestes històries en llibres, es traçarà un pont entre allò sentit i allò escrit. I el nen descobrirà tot el que podrà descobrir llegint.

L'any passat, a la fira del llibre de Madrid, un nen fullejava sense massa interès una de les meves adaptacions i li vaig preguntar: "Vols saber què explica aquest llibre?". Em va fer que sí amb el cap. I vaig començar a explicar-li la Odissea. Al minut el nen era tot ulls i orelles. Quan vaig callar, el nen seguia extasiat mirant, i la seva mare li va dir: "Vols que et compri el llibre?". No va poder més que dir de nou que sí amb el cap! I va marxar saltant, abraçat al llibre, aquest tresor que tancava la història que ja no oblidaria!

Sovint, als que ens dediquem a investigar o estudiar la literatura se'ns interroga sobre els usos dels nostres estudis, les funcions o aplicacions de les nostres tesis o la importància de les Lletres, com a catedràtica i professora de literatura, per què considera essencial l'estudi de la literatura?

Les bones creacions literàries no només ens donen plaer, sinó bellesa per admirar, espai per a la reflexió, paraules per aprendre a comunicar-nos amb els altres, històries que ens captiven, exemples que podem aplicar, formes per entendre millor el dia a dia... L'enumeració seria llarguíssima. I hi posaria com a eix central el no sentir-nos sols: un bon llibre és la millor companyia per a qualsevol moment. El llibre és el complement obligat i necessari per aconseguir ser persones en sentit ple. En els llibres podem aprendre-ho tot, sense ells, som éssers imperfectes, que no hem aprofitat gairebé res de tot el que han descobert, imaginat, dit les persones que han viscut abans que nosaltres, i, per tant, ens quedem sense pujar gairebé cap esglaó en el camí de la perfecció com a persones, i en el del goig de totes les riqueses que la cultura ens ofereix. No haver llegit mai El Quixot o no haver gaudit mai del preludi de la suite n º 1 de violoncel sol de Bach... no deixa de ser una pèrdua immensa per a qualsevol vida.

¿Creu que l'activitat acadèmica que es duu a terme a les facultats d'Humanitats o de Lletres està prou valorada?

No, en absolut. I, per desgràcia, anem de mal a pitjor. No té res a veure la meva experiència com a professora en els anys setanta, fins i tot vuitanta amb el que passa avui, que és un pur desastre. Com han aconseguit desterrar la literatura de tots els plans d'estudis de l'Ensenyament Primària i de l'ESO, els alumnes gairebé no llegeixen i no hi ha tampoc sortides professionals per a l'ensenyament de la literatura. Si no es llegeix bona literatura, no es pot voler aprofundir en el seu coneixement. Si no es pot ensenyar enlloc aquesta matèria, per què s'ha de cursar aquesta carrera universitària que no té sortida?

Sabem que gaudeix difonent els seus coneixements i la seva passió per la literatura als seus alumnes, per què considera important aquesta transmissió de sabers?
elcid img

Jo tinc clara una cosa: l'ésser humà viu en societat, i ha de donar el millor de si mateix als altres. Si no, es converteix en una illa i no aconsegueix accedir a la categoria de persona. Ja no parlo dels que veuen als altres com a territori de conquesta, de depredació: són éssers malvats, perversos. Cada persona ha de descobrir en si mateixa el que sap fer bé o el que millor sap fer, segons els dons rebuts en els seus gens, i segons el seu aprenentatge. A mi m'agradava molt explicar històries i compartir allò après amb els altres. I vaig tenir l'enorme sort de poder començar a fer classe a la Universitat tot just acabada la carrera, i vaig descobrir que m'apassionava fer-ho (encara que vaig haver d'aprendre a vèncer la por de quedar-me en blanc mentre explicava). Porto quaranta-quatre anys fent-ho, i com he après moltíssim perquè no he deixat de llegir mai, sé moltes més coses i crec que puc transmetre molt millor el meu coneixement de les obres literàries. Sempre dic que jo, que sóc abstèmia, sóc com el vi ranci, molt millor que quan vaig començar a fer classe! Vaig tenir professors tan excepcionals com José Manuel Blecua, Antonio Vilanova o Martí de Riquer, i amb ells vaig aprendre que de la mà d'un bon guia és quan es pot aprofundir en l'obra literària i descobrir lentament els seus molts secrets. 

Transmetre els coneixements és la base de tota cultura. Si volem ser persones, si volem que la nostra societat millori, hem de saber el que ja està sabut, descobert i escrit. Per il·lustrar el que vull dir, recordo a un jove que va venir a dir-me que era poeta i em va demanar si podia llegir-li els seus poemes. Per convèncer-me, em va dir que ell treia tot el que portava dins per expressar-ho en els seus versos. I jo li vaig preguntar: "Ha llegit vostè molt?", I vaig començar a enumerar a una sèrie de poetes per veure si els coneixia, si els havia llegit, ni li sonaven! Els seus versos, com vaig suposar, no ho eren, sinó taques en forma de poema, i li vaig dir: "Si no omple la seva ànima de bona poesia, no podrà sortir d'ella poesia alguna".

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que els nens i les nenes llegeixin més perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives i crítiques. Què recomana als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Compartir la lectura amb ells. Primer llegint-los ells mateixos els llibres i deixar que ells els pregunten sobre el que succeeix, sobre les paraules que no entenen, és a dir, convertir-se en la seva guia i deixar clar el gust que senten per fer-ho. Que no és una obligació, sinó un joc, un plaer compartit. L'afecte és essencial en la comunicació entre les persones.

I no deixar mai de fer-ho. Quan ells llegeixin sols ja, és bo compartir també aquestes lectures i comentar-les. Jo quan descobreixo un bon llibre, el meu màxim plaer és explicar-lo o recomanar-lo per poder compartir el que jo vaig veure. Acabo de descobrir el Orlando furiós d'Ariosto explicat per Italo Calvino, ha estat tal plaer que l'he comprat ja dues vegades més per regalar-lo a amics meus!

Com s'imagina el món del llibre en uns anys? Com veu la compatibilitat entre el format digital i els llibres en paper?

Li confesso que la transformació que està patint dia a dia aquest camp és tan immensa que em costa fer una predicció que jo mateixa consideri fiable. En aquest moment veig compatibles ambdós formats. A mi em cansa molt més llegir en pantalla que en paper, però potser és una barreja de costum i anys. Jo podria fer un elogi del llibre en paper, com Pedro Salinas va fer, fa ja molts anys, l'elogi de la carta, però igual és fruit de la nostàlgia, de la passió. Jo li diré que escriure mails en lloc de cartes m'ha portat no només a comunicar-me amb molt més gran nombre de persones i amb una freqüència mil vegades superior, sinó també a un exercici diari de l'escriptura, que m'ha vingut molt bé.

2394096Jo no puc més que lloar el món digital perquè m'està permetent treballar -estudiar, escriure- a un ritme molt més ràpid que abans, quan havia d'escriure a mà o a màquina o anar a les biblioteques constantment per llegir assajos, articles... que ara puc baixar-me de la xarxa i llegir-los a casa. No obstant això, no cal oblidar que cal aprendre a escriure a mà, i a fer-ho bé, sense errors ortogràfics, perquè d'una altra manera, si s'omplen els col·legis d'ordinadors amb correctors de text, els nens aviat no sabran escriure correctament, ni gairebé sabran fer-ho si no tenen al seu abast un teclat. Els invents han d'estar al servei de l'ésser humà, i ell no ha de caure en la seva esclavitud. Només cal veure la gent pel carrer com autòmats, mirant una minúscula pantalleta, sense saber què els envolta.

Per acabar, i abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-li que ens recomani alguns llibres que aconsegueixin despertar l'amor per la lectura. 

Hauria de dir-li que els meus clàssics adaptats ho estan aconseguint, però sembla pura propaganda dels meus llibres, de la meva tasca, i no és així. He viscut escenes inoblidables en les meves xerrades en col·legis, en escoles, en IES, que em porten a fer aquesta afirmació. Li explico només una. A Madrid, un xaval em va demanar que li dediqués el meu Lazarillo explicat als infants, i mentre ho feia -ell només m'arribava a l'espatlla-, em va dir si podia fer-me una pregunta. Li vaig dir que sí, és clar, i llavors em va preguntar: "Rosa, quin és el cop més fort que li donen a Lazarillo". Jo li vaig contestar: "El que li dóna el mesquí clergue perquè el deixa tres dies sense sentit". I ell llavors em va mirar i va reposar: "I què em dius de la batacada del clergue?". Va ser molt emocionant perquè vaig veure que els dos coneixíem de la mateixa forma al personatge, era al nostre. Ell havia gaudit llegint el llibre, s'havia fet seu a Lazarillo de Tormes i, per tant, s'havia enriquit, sense adonar-se, amb aquest tresor heretat.

A aquests clàssics nostres, afegiria els relats d'aventures de Jules Verne, o llibres com L'illa del tresor de Stevenson, o fins i tot per als adolescents Ivanhoe i El talismà de Walter Scott, o les Llegendes de Gustavo Adolfo Bécquer, o Zalacaín el aventurero de Pío Baroja, o Industrias y aventuras de Alfanhuí de Sánchez Ferlosio. Tots ells, llibres plens d'imaginació, de fantasia, d'aventures que atrapen. I si vol un relat d'aquest últim any, recomanaria L'illa de Bowen de César Mallorquí, el XX premi Edebé, vaig estar al jurat, i vaig oblidar per complet que havia de llegir-lo per jutjar-lo, em va atrapar! Dins de l'obra hi ha un homenatge manifest al propi Jules Verne, perquè les grans obres mai neixen del no-res, sinó de les moltes lectures dels seus escriptors.

És això el que vull subratllar: de la mateixa manera que les diverses capes indiquen l'antiguitat del sòl -o de l'arbre-, només si llegim, podrem anar adquirint les capes necessàries per aconseguir la solera a la nostra condició de persones. Encara que no s'ha d'oblidar mai que cal assaonar tot això amb la bondat, ingredient indispensable per ser-ho.

 RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, entrevista, rosa navarro, literatura clàssica, clàssics infantils, literatura infantil, contes infantils, el quixot

Comentar post