Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Susanna Isern

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Susanna Isern

"És interessant que els nens vagin sovint a les llibreries i a les biblioteques. Que s'impregnin de les imatges, els colors, que fullegin molts llibres i que participin activament a l'hora d'escollir-ne un per emportar-se'l a casa."


Va néixer a un petit poble del Pirineu català. Ha viscut a Barcelona, Madrid i Santander, on resideix actualment. Psicòloga, escriptora i mare de tres nens.

De petita sempre portava un llibre de contes i una petita llibreta, en què escrivia totes les històries que se li ocorrien. A més d'escriure, una de les seves grans passions és viatjar. Durant alguns anys va anar sovint al continent asiàtic on passava llargues temporades.

El 2011 va llançar a la venda el seu primer llibre: ¡Pilú, Pilú! i en el 2012 són sis els títols que han vist la llum: Un abrazo de osoKiwi, un pájaro más bien raro, Oso cazamariposas, Nicoleta i el misteri de les joguines desaparegudes, Nicoleta en Hong Kong i Ayúdame a volar.

Algunes de les seves obres es comercialitzen internacionalment i poden trobar-se en una desena d'idiomes.

Hola Susana, sens dubte aquest 2012 ho recordaràs com l'inici del teu projecte, no?

L'any passat va sortir publicada la meva primera obra: ¡Pilú, Pilú! per aquest motiu el 2011 romandrà a la memòria d'una manera molt especial. Però sens dubte el 2012 està sent molt bo amb l'arribada de cinc llibres més. Sembla que per fi estic recollint el fruit de tants anys de treball.

Què ens pots explicar de cada un d'aquests personatges que has creat? Tenen alguna cosa en comú? Què pot trobar un lector d'atractiu en ells?

Independentment dels personatges, sempre procuro que la història desperti curiositat des de l'inici, que hi hagi un moment en el nus que causi més expectació i que el final sorprengui d'alguna manera.

Per aconseguir aquest propòsit, en els àlbums il·lustrats, he recorregut a animals com a protagonistes. Em sento molt còmoda amb aquests personatges i als nens els hi acostumen a agradar molt. Intento que siguin simpàtics i que els lectors puguin identificar-se amb ells i amb les coses que els hi passen. M'agrada jugar amb les seves mides, la seva força o fragilitat i amb les falses aparences que això pot provocar. A ¡Pilú, Pilú! un indefens pardal és l'encarregat d'ajudar un "temible" cocodril i a Oso cazamariposas les fràgils papallones són les que salven la vida a un enorme ós que es troba en dificultats. Encara que en aquests dos contes hi ha un missatge molt més ampli, es podria treure aquest denominador comú.image evento final 1189 2012-06-08 11 19 22

En el cas de Kiwi, un pájaro más bien raro el protagonista és un au atípica, molt diferent a les altres. Però en el seu cas aquestes diferències no resulten un desavantatge sinó tot el contrari. El kiwi em va semblar un personatge original i entranyable per tractar el tema de les diferències. A més, pel que he pogut veure en les presentacions que he realitzat d'aquest llibre, als nens els encanta descobrir les particularitats d'un animal tan llunyà i desconegut.

Ayúdame a volar també és la història d'un ós, en aquest cas el que li passa al protagonista és que té un desig molt difícil de complir: volar com els ocells. Els animals del bosc es posen a treballar per ajudar-lo a aconseguir un repte tan difícil.

Com veieu, per ara van dos àlbums d'óssos. M’encanten. I aviat hi haurà un altre llibre protagonitzat per ells, no dic més.

Les dues novel·les de Nicoleta són d'un estil completament diferent. La protagonista és una nena de vuit anys, intrèpida i molt llesta. Són llibres de misteri i aventures. En aquest cas Imaginarium em va encarregar donar-li vida a una preciosa nina del seu catàleg. Aquest és un projecte que m'encanta i amb el que gaudeixo molt. Crec que en aquest cas el lector pot sentir-se atret per la intriga que es va creant al llarg dels capítols i en el cas de Nicoleta en Hong Kong per l'exòtic que resulta el lloc on transcorre tot.

Com vas decidir que el teu món giraria al voltant de la literatura infantil?

La veritat és que no ha estat una decisió meditada. Des de sempre m'ha agradat escriure per a nens i quan vaig començar a treballar amb ells, després de llicenciar-me, em vaig adonar que els contes podien ajudar. Així vaig començar a escriure d'una manera més organitzada i conscienciosa. L'arribada dels meus fills va avivar més encara aquesta passió i vaig escriure ¡Pilú, Pilú! una història que OQO em va donar l'oportunitat de publicar. Mai oblidaré la sensació que vaig tenir en rebre aquella increïble notícia. La resta ha anat sorgint a poc a poc, amb molta il·lusió, constància i esforç darrere.

D'acord amb la pregunta anterior deduïm que el teu somni s'ha complert, ja que des de molt petita tenies aquesta gran il·lusió. Ara que ja exerceixes en aquest món, què més esperes?

Efectivament aquest és un somni complert i moltes vegades he de pessigar-me per comprovar que tot el que em passa és real.

Trobar els meus llibres a les llibreries (fins i tot a l'estranger), rebre missatges plens d'afecte d'alguns lectors que segueixen el meu treball, explicar els meus contes als nens, poder somiar i escriure noves històries... Tot això em fa sentir una persona molt afortunada. En aquests moments no puc demanar més. Només espero poder seguir gaudint d'aquesta meravellosa experiència.

A la teva biografia dius que de nena portaves amb tu sempre un llibre i una llibreta en què escrivies totes les històries que et passaven. Recordes algun llibre que et marqués la infància?

Hi ha tants..., però per dir alguns, recordo amb especial afecte: El zoo d’en Pitus, els llibres del petit NicolàsEl petit príncepAlícia al país de les meravelles i alguns contes clàssics.

9788498713145 0

Autora: Susanna Isern // Il.lustradora: Katharina Sieg // ISBN: 9788498713145

Explica'ns més sobre el teu treball com a escriptora, quin és el teu procés creatiu?

Igual que quan era petita sempre acostumo a portar una llibreta a sobre. La faig servir per anotar idees que em semblen interessants. Aquestes idees poden romandre durant mesos en espera o fluir ràpidament. Si veig la història amb claredat, no puc esperar i em sento a donar-li forma immediatament.

Abans era més desorganitzada quan escrivia, però ara acostumo a ser més metòdica. Quan començo a treballar en un conte o novel·la, primer faig un guió. Quan ho tinc més o menys clar vaig desenvolupant els punts. Després rellegeixo el text moltes vegades i vaig modificant i polint fins que em quedo contenta amb el resultat. En algunes ocasions no arribo a aquest nivell de satisfacció i el guardo en un calaix per reprendre’l, o no, més endavant.

Si una de les teves passions és viatjar, t'agradaria anar pel món explicant els teus contes a nens de diferents països?

Em fascinaria. Precisament en aquest moment estic a França i tinc previst anar a explicar Pilou! Pilou! (¡Pilú, Pilú! En francès) a un col·legi que es va interessar per la meva feina. És una experiència meravellosa el fet que els meus llibres es troben traduïts a diferents idiomes i tenir l'oportunitat de gaudir en altres països és increïble. En un futur, no gaire llunyà, m'agradaria poder visitar altres continents i compartir també les meves històries.

D'altra banda, en relació també amb els viatges, per fi en el meu últim llibre, Nicoleta en Hong Kong, he pogut unir les dues passions. Per treballar aquest llibre he hagut de desempolsar les fotos, el diari de viatge i fer memòria dels meus viatges a la Xina. M'ha resultat apassionant traslladar al llibre tot allò que havia viscut i après de la cultura i els costums d'aquest país asiàtic. Una experiència que m'encantaria repetir sense cap dubte.

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i els nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho, i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Crec que cal començar a crear l'hàbit des de molt petits i per això és molt important compartir amb ells una estona de lectura, si és possible, cada dia. El conte d'abans d'anar a dormir em sembla un molt bon costum. Parlar una mica del que s'ha llegit, donar opinions, treure conclusions és també una forma d'enriquir la lectura.

D'altra banda, és interessant que els nens vagin sovint a les llibreries i a les biblioteques. Que s'impregnin de les imatges, els colors, que fullegin molts llibres i que participin activament a l'hora d'escollir-ne un per emportar-se'l a casa.

També és aconsellable enfocar la lectura com una activitat agradable, com un regal. I no com una obligació o imposició, ja que llavors correm el risc que els nens la rebutgin.

Un altre consell és que els nens tinguin els llibres a mà, que puguin agafar-los i manejar-los quan vulguin i, per descomptat, que vegin als seus pares llegir. La imitació, donar exemple, és fonamental a l'hora d'educar.

Actualment comptem amb nous formats i suports on poder llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura? O, per contra, creus que en deu anys el llibre en paper no existirà?

Crec que són compatibles i que el paper romandrà durant molts anys. Per a mi els llibres de paper tenen un encant especial que mai podran igualar els de format electrònic. Encara que he de reconèixer que hi ha propostes de llibres interactius molt interessants, que també tenen un lloc a la meva biblioteca. Si hagués d'escollir em quedaria amb el format paper sense cap dubte.

Per finalitzar, abusant de l'oportunitat brindada, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Vaig a recomanar alguns dels llibres que millor funcionen a casa, amb els meus fills de 3 i 5 anys. Aquells que em demanen que els llegeixi una infinitat de vegades i que els desperten una infinitat de preguntes i inquietuds.

- L’Elmer David McKee. Beascoa.

- Ladrón de gallinas Béatrice Rodríguez. Libros del Zorro Rojo.

- L’ovelleta que va venir a sopar Steve Smallman. Beascoa.

- Cocorico Marisa Núñez i Helga Bansch. OQO editora.

- De què fa gust la lluna? Michael Grejniec. Kalandraka.

- El llop ha tornat! Geoffroy de Pennart. Corimbo.

- Alguns contes clàssics com: Els tres porquetsCaputxeta vermella i Les set cabretes.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, i des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Gràcies a vosaltres per la invitació. Ha estat un plaer.

Links d'interès:

http://susannaisern.blogspot.com.es/

http://loscuentosdelapajareria.blogspot.com.es/2010/06/la-abuelita.html

registrate banner post cat 

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: susanna isern, boolino entrevista, literatura infantil, llibres infantils, ¡pilú, pilú!, oso cazamariposas, nicoleta OQO

Comentar post