Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista al genial Hervé Tullet

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista al genial Hervé Tullet

...més que un "Príncep de llibres per a  preescolars” sóc un "dictador de llibertat"...

Avui a boolino entrevistem al genial il·lustrador Hervé Tullet.

Hervé Tullet va néixer el 1958 a Normandia. Després d'estudiar Belles Arts i Arts Decoratives, va treballar com a director d'art durant deu anys. El 1990 va realitzar les seves primeres il·lustracions per a la premsa. El 1994, el seu primer llibre per a nens publicat per Seuil Jeunesse: Comment Papa a Rencontre Maman.

No va haver d'esperar molt de temps per al reconeixement: va rebre el Premi de no-ficció a la Fira Internacional del Llibre de Bolonya el 1998 per Faut Pas Confondre, i els seus llibres, que valoren l'experiència del descobriment per sobre de la narració, aviat troben gran acceptació. Amb la sèrie de llibres Jeux de... (a partir del 2006), amb Les Cinq Sens (2003) o L'imaginier (2006), la seva obra inclou llibres de lectura, però també per tocar i sentir, llibres destinats tant a la primera infància com a nens més grans.

Amb Moi, C'est Blop, publicat el 2005, marca el naixement del camaleònic estil del seu treball, o Turlututu, el 2007, l'estrany ull que guia als nens a través d'un joc de preguntes i respostes, Hervé Tullet reafirma el seu concepte: involucrar i integrar el lector en l'obra.

Le grand livre du hasard és guardonat amb el Premi Pitchou a la millor obra de literatura infantil el 2009 a la Fira del Llibre Infantil de Sant Pau Trois-Châteaux, acompanyat per l'ampli reconeixement internacional a través de traduccions a 25 idiomes, exposicions a Corea el 2009, a la Tate Modern Gallery de Londres el 2011 i un seguit de tallers a França (Montreuil, Rennes, Roubaix) i en tot un seguit de ciutats estrangeres (Los Angeles, Istanbul ...).

També fa una revisió dels llibres d'activitats a través d'À toi de gribouiller (2007), Livre de coloriages (2009) i Le livre avec un trou (2011).

Un livre, publicat el 2010, sintetitza el seu art en les formes més pures: només tres petits punts, un de groc, un blau, un vermell i la màgia comença. Un livre, que va rebre el Premi Sorcières 2011, elogiat per la seva audàcia, va donar pas a un nou repte, el de l'adaptació digital. Al que va seguir un nou premi el 2012, el Premi Pépite de la creació digital al Festival del Llibre Infantil de Montreuil.
Hervé Tullet, autor i il·lustrador, és sens dubte una peça fonamental dins la literatura infantil.

Vas començar la teva carrera professional com publicista, com vas canviar al món de la il·lustració?

Sentia que no estava envellint molt bé en el món de la publicitat i el meu primer fill naixeria aviat, així que vaig decidir convertir-me en il·lustrador (sobretot per premsa) i vaig tractar de fer un llibre per a nens. Aquesta part de la meva activitat es va fer cada vegada més i més important i interessant, sentia que era la millor manera per mi d'expressar idees i estils diferents.

Quin és el teu il·lustrador preferit o quin aspecte del seu treball t'inspira o t'ha inspirat en el teu procés creatiu?

Munari, Enzo Mari, Pakovska, Paul Cox, Ungerer, Sendak... molts m'han inspirat, sobretot quan he sentit que han tractat de sortir-se del camí marcat, de trobar alguna cosa nova i diferent cada vegada que han fet un llibre. Quan he sentit que hi ha una evolució entre treball i treball. També m'han inspirat pintors, escultors, músics, cineastes... I els nens també.

Hi ha un llibre en concret que va marcar la teva infantesa?

No, no tinc records de llibres de la meva infantesa. Quan vaig començar a fixar-me en el món dels llibres per a nens vaig pensar que Petit blau i petit groc de Leo Lionni era perfecte ... Una mena de model de simplicitat i amb un gran poder sobre la ment sense necessitat d'un gran estil de dibuix.

Explica'ns una mica més sobre el teu treball, com és el teu procés creatiu? Quin és el teu secret?

Un secret? Val! Aquí tens el meu secret ... Trobo idees, no m'obsessiono amb el meu estil sinó més amb el fet de vincular un estil a LA idea ... Estic obsessionat amb aconseguir idees. El meu segon secret (voleu un segon secret) és que quan vaig a una escola sempre és el principi d'alguna cosa. No vaig a una escola per explicar el que he fet o per mostrar els meus llibres, sinó per provocar un procés ... Per a mi és una experiència, no una exhibició. Improvisació pot ser la paraula clau secreta.

És indubtable que et diferències de la resta d'escriptors i il·lustradors pel que fa a la forma d'entretenir als nens amb els teus llibres. Què és el que més t'agrada del teu treball?

M'encanta la combinació entre estar sol al meu taller (o en un avió o en un tren, pensant en idees o dibuixant) i estar en una escola (un hospital, una presó o ...) i compartir i projectar l'energia i treballar amb un públic. M'agrada canviar, no fer el mateix tot el temps (i ... improvisar és una bona manera de sentir sorpresa).

Les teves creacions són especials i diferents, es diu que ets el "príncep dels llibres per preescolars". Què vol transmetre als nens i nenes amb elles?

No vull saber-ho. Sé el que puc oferir, però no és el meu paper transmetre res als nens, explicar, ensenyar, donar instruccions, "si fas això aconseguiràs allò" ... Els meus llibres estan entre pares i fills, famílies, mestres, bibliotecaris ... Ells saben més que jo què transmetre amb els meus llibres ... Jo puc ajudar a proporcionar, a través dels llibres, un diàleg entre ells. D'altra banda també m'encanta transmetre els meus treballs i els meus pensaments a estudiants o professors.

Suposem que la imaginació i la creativitat són unes de les coses que més treballes en els teus tallers amb petits, és així?

"Príncep dels llibres per preescolars" és bonic, es podria prendre com una broma (va ser una frase d'un periodista), com a broma puc dir que més que un príncep sóc un "dictador de llibertat" ... Amb els meus tallers pretenc ajudar a entendre una altra manera de dibuixar, a pensar d'una manera diferent, fora d'allò establert, sense les regles que (afortunadament) s'aprenen a l'escola considerant el fet que aprendran a escriure i comptar un dia.

En IlustraTOUR vam poder veure com amb paper o una paret i molts colors, tens a tota una gran quantitat de gent, no només nens, embadalits. Com ho fas? Els teus tallers són sempre així de interactius? Com els teus llibres: tocar, veure, olorar, dibuixar, pensar ...

Cada vegada m'agraden més i més les grans sessions col·lectives amb el meu megàfon, de vegades em sento com un músic (especialment quan porto música o hi ha una orquestra tocant amb mi). És arriscat però funciona i és molt emocionant (i estressant al principi). I cada vegada més i més agradable, sí! A més em sento cada vegada més còmode jugant d'aquesta manera amb una audiència.

En boolino estem convençuts que el gust pels llibres i un hàbit de lectura a edats primerenques són molt importants per al desenvolupament cognitiu dels nens. Què els recomanaries als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Llegir, i llegir amb ells tot tipus de llibres (un catàleg, un llibre de Jerome Bosh, el que sigui) i expressar els sentiments que tenen mentre els estan llegint (m'agrada, l'odio, no és divertit ...) per establir el diàleg i la complicitat.

Actualment comptem amb altres nous formats digitals i interactius, per exemple l'aplicació del teu llibre Un llibre. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura? Què aporten de nou, als creadors i als lectors? O, per contra, creus que en cinc o deu anys el llibre de paper s'extingirà?

Espero que no s'extingeixi, no ho crec ... Depèn de la gent, si tria comprar un llibre com llibre (amb un llibre tu passes les pàgines) o una app (lògicament no cal passar les pàgines, és espai, no?). També depèn d'artistes i editors, si ells decideixen crear material en què es pugui passar les pàgines ... o no.

Finalment, i abusant de l'oportunitat que ens ofereixes, ens atrevim a demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Ja he anomenat alguns al principi de l'entrevista. Tout un monde (d'Antonin Louchard i Katy Couperie), m'encanta Helene Riff, Philip Corentin, Beatrice Alemagna, Claire Doni, Lane Smith, Sara Fanelli i un munt de joves autors més.

Pregunteu a un bon llibreter o bibliotecari, són professionals i estic segur que respondran millor que jo!

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: Hervé Tullet, Un libro, comment papa rencontre Maman

Comentar post