Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Javier Sáez Castán

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Javier Sáez Castán

"Prefereixo considerar la lectura per ella mateixa abans que pels seus efectes positius, encara que sens dubte els tingui."

Javier Sáez Castán va néixer a Osca (Espanya) en 1964. En 1987 va acabar els seus estudis de Belles Arts a València i va començar a treballar com il·lustrador per compte propi.

Un dia, fent una passejada, es va plantejar la possibilitat de dedicar-s'hi a una antiga afició: escriure i il·lustrar contes.

Des de llavors ha publicat uns quinze llibres com autor i il·lustrador. Alguns d'ells han estat traduïts a altres llengües i han rebut diversos premis, l'Animalario Universal del Profesor Revillod va ser guardonat el 2004 amb el premi al millor llibre il·lustrat per la FILIJ de Mèxic i elegit millor llibre de l'any pel Banco del libro de Veneçuela el 2005; La merienda del señor verde va rebre aquest últim reconeixement el 2008, a més de ser seleccionat per als White Ravens per la Internationale Jugendbibliotehek de Munic en la seva edició de l'any 2008.

Altres dels seus llibres han estat reconeguts amb aquesta distinció en dues ocasions més.

El 2008 va rebre la Menció d'Honor del Premi Iberoamericà de Literatura Infantil de la Fundació SM pel conjunt de la seva obra.

Amb freqüència viatja a Mèxic, des d'on ha estat nominat per al premi Astrid Lindgren d'il·lustració els anys 2010 i 2011.

Hola Javier, sobretot, gràcies pel teu temps, per les teves obres i per la teva creativitat. Volíem donar-te l'enhorabona per aquesta infinitat de premis i pels viatges literaris en tantes parts del món. Què es sent quan el teu treball és reconegut en tants llocs i per tants professionals?

El reconeixement és en principi una cosa sorprenent, ja que aquest treball té altra banda molt solitària, que és a més el que m'ocupa la major part del temps. D'altra banda m'ha permès viatjar, de manera que ja no he de fer-ho en vacances.

Què et va motivar a dedicar-te a la il·lustració? Què són per a tu els àlbums il·lustrats?

Sempre m'he dedicat a dibuixar, així que em resulta impossible recordar què em va motivar a fer-ho.

Els àlbums il·lustrats són objectes que contenen històries en imatges; intento que m'agradin com a objectes, per les seves històries i per les seves imatges.

Què t'apassiona més, escriure o il·lustrar? Què és més important per a tu, la il·lustració o el text, si el té?

Escriure em resulta més fàcil i entretingut, però la il·lustració em serveix per creure que de veritat he estat treballant, ja que té una presència física que li falta al text.

En un àlbum em semblen més importants les il·lustracions, però només si aconsegueixen explicar alguna cosa, si de veritat formen una seqüència.

Un bon llibre infantil ha de tenir text?

No, i hi ha bastants exemples.

Humor i ironia són dos ingredients que trobem en la gran majoria dels teus àlbums. Mantenir un somriure durant tota la lectura és difícil però amb els teus llibres s'aconsegueix. Fins a quin punt és important l'humor a les teves històries?

Parlar de l'humor és difícil, és com tractar d'obrir una bombolla: si ho intentes, rebenta.

Descriu-nos com són teves il·lustracions i explica'ns com sorgeixen i formen part de les teves

històries. Per exemple, tenim curiositat per saber com va sorgir Animalario Universal del Profesor Revillod, La merienda del señor verde o el divertit i original personatge d'El Pequeño Rey.

Cada un dels meus llibres té una història que és molt més llarga que el propi llibre.

Animalario Universal del Profesor Revillod va sorgir en un primer moment com a un joc construït amb una caixa de cartró quan tenia 13 o 14 anys, si bé es va transformar i enriquir molt en concebre'l com un llibre al costat de Miguel Murugarren.

La merienda del señor verde és un d'aquells llibres que sorgeixen d'una imatge o millor, de les impressions prèvies a una imatge. Se'm va acudir que seria molt estrany un món d'un sol color, amb personatges d'altres colors i em vaig posar a pintar abans de saber amb detall tot el que anava a passar.

El Pequeño Rey, per contra, va aparèixer com una historieta dibuixada molt ràpidament. La dificultat va venir aquí en tractar d'esbrinar quin estil li convindria més al personatge. Va ser com dedicar la quasi totalitat del temps de producció d'una pel·lícula al càsting.

Autor: Javier Sáez Castán // ISBN: 9788493486358

Los tres erizos va ser el teu primer llibre-àlbum infantil?

Més o menys el vaig fer alhora que l'Animalario Universal del Profesor Revillod, encara que segurament l'adjectiu "infantil" li convé més a Los tres erizos.

Recordes algun llibre que marqués la teva infància?

M'agradaven llibres molt diferents: còmics, llibres de la Colección Historias, les aventures de Guillermo Brown, llibres d'animals, llibres amb gravats del segle XIX... Potser el que em va marcar més va ser el contrast entre tots aquests llibres.


Què esperes dels tallers que fas amb els petits sobre els teus llibres?

Que s'ho passin bé.

Com estàs vivint l'arribada dels ebooks i les aplicacions d'alguns llibres? Creus que és positiu? Com situes les teves obres en aquest nou món?

No faig gaire cas a aquest allau, precisament perquè el que veiem ara segurament serà aviat superat per una altra cosa nova, alguna cosa així va passar amb les invasions bàrbares, en què cada onada va ser aviat desbordada per la següent. En aquesta situació, intentar adaptar-se és il·lusori perquè què és adaptar-se? A l'autor només li cal intentar fer bé la seva feina, i que sigui el que Déu vulgui.

Des de boolino tractem d'incentivar la lectura i que tant els pares com els nens convisquin amb ella. Fins a quin punt creus que beneficia la lectura?

Prefereixo considerar la lectura per ella mateixa abans que pels seus efectes positius, encara que sens dubte els tingui. Sense la lectura, el món seria massa immediat, que és tant com dir que seria pla. La lectura ens permet viure altres vides i de pas prendre distància, cosa molt diferent a aïllar-se i d'altra banda molt positiva. La distància és com la memòria, és el que dóna el seu pes a les coses.

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i els nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho, i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què els recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Que llegeixin ells primer i que trobin els seus propis llibres sense forçar massa les coses. Pot ser que als nens els agradi llegir o no, i tampoc s'enfonsarà el món. Però si per a nosaltres és important llegir llibres, les nostres lectures passaran a formar part de nosaltres mateixos, de les nostres converses, de la nostra vida quotidiana. Els nens ho veuran com una cosa natural i propera, no crec que convingui incórrer en l'activisme.

Per acabar ens agradaria que ens fessis algunes recomanacions de llibres amb els quals aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura o amb els que simplement gaudeixin d'un bon moment.

Doncs tenint en compte la meva resposta anterior, no m'atreviria a donar títols. Crec que recomanaria aquells llibres que als pares també els agradin, per gaudir de la lectura compartida, que és com la llar o la casa de la lectura. Per la meva banda ho vaig passar molt bé llegint amb els meus fills llibres com la sèrie de Miguel, d'Astrid Lindgren, o Les Cròniques de Nàrnia, o alguns llibres de Roald Dahl.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, i des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Moltes gràcies, una salutació per a tots.

Enllaços d'interès:

http://antoncastro.blogia.com/2008/011101-el-autor-e-ilustrador-javier-saez-castan.php

http://www.youtube.com/watch?v=tec8dcElNlM

http://www.youtube.com/watch?v=g-suVZP-YLI

http://edicionesekare.blogspot.com.es/2011/10/javier-saez-castan-crea-mundos-para.html

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213 junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: entrevistas a boolino, javier sáez castán, il.lustració infantil, literatura infantil, contes infantils, la merienda del señor verde, los tres erizos

Comentar post