Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Contes tradicionals, versions diferents

Valores y emociones  · 

Contes tradicionals, versions diferents

Sabem que els contes s'alimenten de variants, que precisament l'origen dels clàssics neix de contes del folklore popular i que per tant tenen un vincle fort i inesborrable amb l'oralitat i la gent que els explica de viva veu.

Abans que folkloristes i escriptors com els Germans Grimm o Charles Perrault posessin per escrit molts dels contes clàssics que avui tots coneixem, aquestes històries circulaven boca-orella entre pobles i gents diferents; quan es van posar per escrit quedar fixats gràcies a l'escriptura.

alice-dautremer-02Però avui no volem parlar dels contes clàssics, sinó de les seves variants. Tots aquests contes han sofert transformacions al llarg del temps i hi ha tantes versions com veus que els han explicat -aquí rau la màgia-. Avui concretament volem parlar-vos d'escriptors i il·lustradors que de manera conscient i explícita, prenen contes tradicionals i els passen pel seu filtre, donant com a resultat històries sorprenents, radicalment diferents, úniques, divertides, tendres ...

Per a aquells que pensen que ja no es pot dir absolutament res més sobre Alícia o Els tres porquets, us portem un parell de versions que vénen a demostrar que els motius tradicionals estan vius i en constant transformació mentre hi hagi escriptors que es prenguin seriosament la tradició, és a dir, tan seriosament com per a donar-li la volta i fer el que vulguin amb ella. Això és el que ens agrada.

El primer llibre que us volem recomanar és Els tres porquets de David Wiesner, editat per Joventut, un exemple perfecte del que us comentàvem.

84-261-3292-8

Autor: David Wiesner // ISBN: 9788426132925

Un llibre únic i divertit que retorça el conte clàssic. La història comença de manera tradicional, fins aquí tot normal, fins que arriba el moment de la sorpresa, el llop bufa tan fort que treu als porquets fora del conte, i ara què tenim? Doncs històries dins d'històries, irreverència, il·lustracions en 3D...

La força de la desautomatització funciona de meravella, allò esperable desapareix de l'escena i al seu lloc tot un seguit d'esdeveniments inesperats donen com a resultat un llibre rodó i molt original.

Un altre clàssic revisionat que us volem recomanar és Alícia al país de les meravelles il·lustrat per Rebecca Dautremer i editat per Baula.

alicia

Autor: Lewis Carroll // Il·lustradora: Rebecca Dautremer // ISBN: 9788447922864

L'Alícia que retrata la il·lustradora francesa està basada en una fotografia que el mateix Lewis Carroll va prendre de la nena que li va servir d'inspiració per escriure la història, Alice Liddell. Això ja ens indica que les seves intencions van per altres camins; l'Alícia de Rebecca és malenconiosa i els personatges estan vistos des d'un prisma menys ensucrat i més estrany.

Rebecca dóna un pas més enllà a la representació d'una història explicada fins a la sacietat amb què sorprèn i convenç. Les il·lustracions acompanyades del text íntegre de l'escriptor anglès conformen un espectacular àlbum il·lustrat de grans dimensions que es pot considerar gairebé una edició de col·leccionista.

Un llibre molt visual perfecte per explicar i mostrar als nens que quedaran fascinats amb les il·lustracions i la nova òptica que la il·lustradora francesa dóna al conte.

Ens hem deixat moltes recomanacions al tinter, però per sort disposem d'una gran quantitat de revisions fantàstiques de contes clàssics que anirem acostant-vos. Esperem que les gaudiu.

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: coses que ens agraden, alícia al país de les meravelles, els tres porquets, joventut, baula

Comentar post