Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Dia Internacional de la Dona: llibres infantils

Queremos saber...  · 

Dia Internacional de la Dona: llibres infantils

D'una manera o d’altra, els contes són un reflex dels valors que els adults volem transmetre als nens. No hem d'oblidar que la literatura infantil i juvenil mai és neutral i que un conte, de manera implícita, pot ensenyar certs valors, rols i models arrelats en les societats que inconscientment (de vegades no tant) estem transmetent als nostres fills i filles. Tots coneixem de memòria els estereotips femenins i masculins que ens ofereix molta literatura infantil, i si això és així, és perquè encara no els hem desterrat del nostre imaginari.

Avui és el Dia Internacional de la Dona i a boolino volem reflexionar sobre els valors i models que estem perpetuant a causa dels clixés i la discriminació de gènere en els contes infantils.

Entre moltes altres coses, la literatura infantil funciona com un model per a nens i nenes, que s'identifiquen amb els personatges i tendeixen a imitar els seus gustos i actituds. Fins que la capacitat crítica no està més desenvolupada, els nens i nenes tendeixen a copiar a les figures que admiren, des de la seva mare o pare, fins als seus personatges favorits. Una de les moltes funcions de la literatura infantil és mostrar als nens i nenes el ventall de possibilitats i situacions amb què es poden trobar, apropant-los diferents punts de vista sense forçar determinats valors, sinó oferint-los les eines perquè siguin ells i elles mateixos els que, en un futur, decideixin com manejar-se en el món.

Realment reflexionem suficientment sobre el que estem ensenyant als nostres fills? En els últims anys han sorgit nombrosos títols en els quals veiem a protagonistes femenines adoptant papers masculins que, en lloc de qüestionar i replantejar els valors que s'han anat transmetent de generació en generació, donen la volta a la truita per demostrar-nos que les princeses també poden ser guerreres.

Aquest tipus de discriminació positiva, en comptes de combatre els papers tradicionalment imposats per les societats, els utilitzen per explicar situacions ideals que estan molt lluny de ser igualitàries. Cal que ens adonem que estem basant el nostre discurs, suposadament igualitari, a les mateixes estratègies tradicionals que han discriminat a la dona durant segles i que, utilitzant-les de forma ingènua, estem contribuint a mantenir aquests rols. Encara que amb bona intenció, aquests contes no fomenten en cap cas la igualtat, ni ensenyen als nens i nenes a no actuar de manera discriminatòria.

No es tracta de canviar de bàndol, sinó d'acabar amb els estereotips. No estem parlant d'obligar un nen a que jugui amb nines i una nena que jugui amb cotxes, es tracta, precisament, d'acabar amb aquests clixés que els encotillen i no els permeten escollir lliurement les seves aficions i gustos, siguin quins siguin. I per això, hem de reflexionar i replantejar-nos de quina manera estem encasellant i marcant implícitament a nenes i nens des de la nostra perspectiva d'adults.

Avui a boolino volem recomanar alguns contes infantils que s'han convertit en un símbol de la lluita que les dones han dut a terme al llarg de la història per combatre aquests rols que li han estat imposat durant segles.

En primer lloc volem recomanar un clàssic reeditat recentment per Blackie Books: Pipi Calzaslargas, d'Astrid Lindgren.

pippi-calzaslargas-9788493874582

Autora: Astrid Lindgren // ISBN: 9788493874582

Un llibre ageneracional protagonitzat per una nena que es rebel·la en contra de tot allò que els adults esperen d'ella. Pipi és l'encarnació de la llibertat i la ingenuïtat infantil, és un crit de rebel·lia al seriós i estricte món de les normes que els adults moltes vegades imposem als nens. I per sobre de tot, és un llibre divertidíssim ja convertit en clàssic.

També us volem recomanar L’Artur i la Clementina, editat per Hipòtesi, escrit per Adela Turín i il·lustrat per Nella Bosnia.

l-artur-i-la-clementina-Cat 01

Autora: Adela Turin // Il.lustradora: Nella Bosnia // ISBN: 9788415170174

L’Artur i la Clementina és un llibre amb un clar missatge de denúncia. Arturo humilia i subestima a Clementina cada vegada que aquesta vol fer alguna cosa, amb el pas del temps i a base de ser sistemàticament menyspreada, Clementina acaba sentint-se insegura, empetitida i trist. Fins que un bon dia...

Adela Turín és una escriptora italiana que treballa per l'educació en la igualtat des de fa més de trenta anys. Va crear la col·lecció "A favor de les nenes", a la qual pertany aquest llibre que, tot i haver estat escrit el 1976, segueix conservant la seva vigència.

I finalment volem recomanar Ellas hicieron historia, de Marta Rivera de la Creu, il·lustrat per Cecilia Varela i editat per Anaya.

Ellas

Autora: Marta Rivera de la Cruz // Ilustradora: Cecilia Varela // ISBN: 9788466795302

Un llibre didàctic que, en forma de conte, narra les vides d'algunes dones que van ser importants figures i amb els seus treballs van trencar els motlles d'una estructura social marcada per la discriminació sexual. Tot el que tenim avui guanyat, l'hi devem a moltíssimes dones que, conegudes o anònimes, van trencar llances a favor del paper social, laboral i intel·lectual de la dona a les societats.

Us desitgem un molt feliç Dia Internacional de la Dona.

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: día internacional de la dona, llibres infantils, formant grans lectors, contes, il.lustració, pipi calzaslargas, astrid lindgren, l'artur i la clementina, adela turín, ellas hicieron historia, marta rivera de la cruz

Comentar post