Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Dia Internacional del llibre infantil. 2 d'abril de 2012

Queremos saber...  · 

Dia Internacional del llibre infantil. 2 d'abril de 2012


Avui volem afegir-nos a la celebració del Dia Internacional del llibre infantil 2012 amb la difusió de les activitats que es duràn a terme i que coordinarà la Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil (OEPLI), com a membre del IBBY, a través de les seves quatre seccions territorials: Consejo General del Libro InfantilClijCAT (Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil), Gálix (Asociación Galega do Libro Infantil e Xuvenil) y Galtzagorri (Galtzagorri elkartea).

Enguany, el país responsable del cartell i del text adreçat a tots els nens del món és Mèxic, que ha enviat un cartell d'en Joan Gedocius i un missatge de Francisco Hinojosa.

PER COMMEMORAR-HO BIBLIOTEQUES I LLIBRERIES ALLIBERARAN LLIBRES EN UNA ACTIVITAT DE BOOKCROSSING ORGANITZADA PEL ClijCAT.

Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer

Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer. Aquest conte en realitat no era un de sol, sinó molts més que van començar a poblar el món amb les seves històries de nenes desobedients i llops seductors, de sabatetes de cristall i prínceps enamorats, de gats enginyosos i soldadets de plom, de gegants bons jans i fàbriques de xocolata. El van poblar de paraules d’intel·ligència, d’imatges, de personatges extraordinaris. Li van permetre riure, sorprendre’s, conviure. El van carregar de significats. I des d’aleshores aquests contes s’han continuat multiplicant per dir-nos una i mil vegades: «Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer...».

En llegir, explicar o escoltar contes estem exercitant la imaginació com si calgués entrenar-la per mantenir-la en forma. Algun dia, segurament sense que ho sapiguem, una d’aquestes històries vindrà a les nostres vides per oferir-nos solucions creatives als obstacles que se’ns presentin al camí.

En llegir, explicar o escoltar contes en veu alta també estem repetint un ritual molt antic que ha complert un paper fonamental en la història de la civilització, fer comunitat. Al voltant d’aquests contes s’han reunit les cultures, les èpoques i les generacions per dir-nos que som un de sol. Ho han fet tant els japonesos com els alemanys i els mexicans; les persones que van viure al segle XVII i nosaltres, que llegim un conte a Internet; els avis, els pares i els fills. Els contes ens omplen de la mateixa manera a tots els éssers humans, malgrat les nostres enormes diferències, perquè, en el fons, tots en som protagonistes.

Al contrari dels organismes vius, que neixen, es reprodueixen i moren, els contes, que neixen curulls de fertilitat, poden ser immortals. En especial, els contes de tradició popular que s’adeqüen a les circumstàncies, al context del present en que són explicats o reescrits. Es tracta de contes que les persones, en reproduir-los o escoltar-los, es converteixen en els seus coautors.

I hi havia una vegada, també, un país ple de mites, contes i llegendes que van viatjar pels segles, de boca en boca, per exhibir la seva idea de la creació, per narrar la seva història, per oferir la seva riquesa cultural, per excitar la curiositat i omplir de somriures els llavis. Era també un país en que pocs dels seus pobladors tenien accés als llibres. Però aquesta és una història que ja ha començat a canviar. Avui els contes estan arribant cada vegada a més racons apartats del meu país, Mèxic. I en trobar-se amb els seus lectors estan complint el seu paper de fer comunitat, fer família i fer individus amb més possibilitats de ser feliços.

Traducció: Jordi Ferré

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, boolino recomienda, fomento de la lectura infantil, día internacional del libro infantil y juvenil, clicjcat

Comentar post