Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Dia Universal del nen

Jóvenes lectores  · 

Dia Universal del nen


Avui és el Dia Universal del Nen. Com no podia ser d'una altra manera, és un deure i un plaer per a nosaltres fer-nos ressò d'aquesta celebració i encara que diàriament treballem per a ells, no podíem deixar passar l'oportunitat de tornar-vos a parlar de la Fundació Contes pel Món.

Per que sempre cal saber i recordar que hi ha molts nens que tenen un difícil accés a la lectura i a la seva literatura, des de la Fundació Contes pel Món no només treballen a Moçambic amb projectes de difusió de contes tradicionals i de foment de la lectura, sinó que els editen, a més de en portuguès per les escoles locals, en català i castellà per donar difusió al projecte i donar a conèixer les diferents cultures moçambiqueses.

Avui concretament ens agradaria parlar-vos de "Cap nen sense conte", un projecte de la fundació que busca "incentivar l'hàbit de la lectura entre els nens i les nenes de Maputo (Moçambic) com a mitjà d’accés a la cultura. Està dirigit a infants i joves entre els 6 i els 15 anys aproximadament, que estudien primària i secundària a escoles de zones desafavorides de Maputo.”

Aquest projecte es proposa donar un suport a "les tasques d’alfabetització que realitzen les escoles. Per afavorir el gust per la lectoescriptura d’una manera més efectiva i propera a la realitat cultural i social dels infants i joves es recullen i publiquen contes tradicionals moçambiquesos, recreats per autors i il·lustradors del propi país. Aquests contes es distribueixen gratuïtament a les escoles per fer-se servir a les aules i a les biblioteques i, d’aquesta manera, pal·liar el difícil accés a la literatura escrita en aquestes comunitats. També es narren contes a diversos llocs de Maputo. "

A més volem recomanar Wazi, una història recreada per l’escriptor moçambiquès Rogério Manjate i il·lustrada per l’artista també moçambiquès Celestino Mudaulane que es basa en un conte tradicional de la cultura ronga del sud de Moçambic.

Des de la Fundació ens expliquen:

“En la recreació del relat, l'autor del llibre posa de manifest com els tabús (encara ben vius en les societats africanes) poden condicionar la llibertat d'elecció dels individus i, especialment, d'aquells qui tenen menys eines per dedicir sobre la pròpia vida: els infants.

Per això, en la seva adaptació del conte, Rogério Manjate permet que el nen protagonista esculli lliurement el seu destí, amb totes les conseqüències que això comporta. Des de la curiositat, Wazi accedeix a un nou coneixement i a un nou enteniment que li permeten canviar la visió del món que l'envolta; una visió, però, que la seva comunitat no pot comprendre ni acceptar.

Així mateix, el conte també parla de les relacions intergeneracionals i de la transmissió de coneixements de generació en generació. En concret, el relat mostra la relació entre l'infant protagonista i el seu avi, del qual rep els secrets de l'art dels avantpassats; un art que, si ell no l'hagués après, corria perill de perdre's definitivament i per sempre en el seu poble.”

Autor: Rogério Manjate // Ilustrador: Celestino Mudaulane // ISBN: 9788415549321

Us deixem amb l'enllaç a més informació sobre el llibre a boolino.

Us convidem a endinsar-vos en la riquíssima cultura moçambiquesa llegint Wazi al costat dels vostres fills i, de nou, a visitar la pàgina web de la Fundació Contes pel Món on trobareu el catàleg de contes complet, diferents recursos i tota la informació i activitats de la fundació.

Font del banner: Beatrizmorosfotografia

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: Fundació contes pel món, incentivar la lectura en los niños

Comentar post