Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Digital o imprès? Literatura infantil i nous suports

Aprendemos...  · 

Digital o imprès? Literatura infantil i nous suports

El debat entre els llibres digitals i els impresos sembla no tenir fi, arguments a favor o en contra no ens falten, però i si plantegéssim la qüestió des d'un altre enfocament? No és més constructiu investigar noves formes de llegir basant-nos en la realitat actual? Potser si deixem de banda el binomi digital-imprès podrem treure'n l'entrellat, perquè el que sí sabem és que, en qualsevol cas, no deixarem de llegir.

 

Tenim certa por a llançar-nos a l'edició digital, no acabem de pujar al tren de manera decisiva, un tren que a països com Anglaterra ja ha "sortit" de mà d'editorials com la independent Nosy Crow, amb un exemple de fantàstic bon fer editorial i gran visió per entendre el mercat literari actual.

I és que un dels punts forts d'aquesta jove editorial és el coneixement profund dels nous suports. Saber contextualitzar un ebook o una aplicació és molt important, la seva creació dista molt de la d'un àlbum il·lustrat o un llibre infantil. Es tracta d'un procés molt més col·laboratiu, en què entra en joc la tècnica i el treball en equip, per això més enllà de subestimar o infravalorar aquesta nova forma de llegir, hem de plantejar totes les possibilitats que ens ofereix l'edició i la lectura digital.

Es tracta de treballar per a fugir de la literatura en diagonal o a salts, d'explorar la quantitat immensa de possibilitats del format digital i comprendre el context en què estem llegint, perquè un ebook no és un llibre imprès. Estem davant d'un procés nou, en el qual són necessàries moltes mans i en què l'objecte final compleix amb altres funcions.

Perquè creiem que investigar i descobrir és més enriquidor que enfrontar dos tipus de lectura que, vulguem o no, són una realitat, i avui volem recomanar-vos algunes propostes editorials que aposten per l'edició en digital i l'adaptació del llibre infantil als nous formats.

Una editorial amb una gran projecció en el món del llibre digital infantil és Ilubuc. Conscients del canvi de paradigma que estem vivint, a Ilubuc aposten per la literatura infantil en format digital.

Ilubuc és una editorial infantil especialitzada en il·lustració que ens acosta títols per a joves lectors que han crescut en el món digital i estan donant els seus primers passos com a lectors.

Allò interessant de Ilubuc és que són grans coneixedors dels nous formats i estan totalment al corrent de les novetats del món del llibre digital. Us recomanem visitar la seva web i el seu Facebook, dos portals en els quals trobareu, a més del seu catàleg, molta informació sobre nous suports i llibre infantil.

També volem recomanar una aplicació que ha creat el CILIJ de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez. De cuentos és una aplicació de vídeo-contes gratuïta que compta amb una selecció de 30 vídeos amb contes tradicionals i moderns, narrats mitjançant diferents tècniques que, a més, s'anirà renovant periòdicament.

Una encertada manera d'adaptar la narració oral al món digital per a què els nens puguin gaudir-la en un context que coneixen bé.

Finalment us recomanem una petita editorial, TopTapTip que publica exclusivament en digital i que reuneix diferents editors en un projecte cooperatiu que busca mantenir les diferents maneres d'entendre l'edició.

TopTapTip trobarem llibres digitals inèdits o editats anteriorment en llibre físic que busquen experimentar amb les possibilitats del llibre infantil i investigar noves formes d'oferir literatura i diversió als nens, conscients del canvi que estem vivint i disposats a treure'n el millor.

Per a veure el catàleg complet podeu accedir al seu web.

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: apps ebooks i més coses, ebooks, literatura infantil, digital, impres, il·lustracio infantil

Comentar post