Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Editorial Lata de Sal

Valores y emociones  · 

Editorial Lata de Sal

Trobar-se amb projectes editorials nous, creatius i de qualitat en l'època que estem vivint és d'agrair, i una de les coses que ens preguntem a boolino és qui està darrere d'aquests àlbums tan especials i cuidats com són els de Lata de Salun nom curiós que us volem presentar i recomanar.

Lata de Sal està dirigida per Irene Álvarez Lata i Juan Blanco Salgueiro que ens expliquen com va sorgir el seu projecte:

"Volíem començar un projecte com Lata de Sal perquè som admiradors del gènere de l'àlbum il·lustrat. Som conscients que Lata de Sal és un producte de la nostra competència, sense ella no estaríem avui a les llibreries perquè gràcies a les seves publicacions ens hem format i hem crescut. Les nostres prestatgeries estan plenes de llibres de Lóguez, de Kalandraka, de Fondo de Cultura Económica, d'Editorial Juventud, d’Edelvives, de Libros del Zorro Rojo, de Narval, d'Edicions Jaguar, de Flamboyant, de El Patito Editorial, de Kókinos, de Combel, de Corimbo, de OQO... de moltes editorials meravelloses d'Espanya i de fora d'Espanya. "

Cadascuna d'aquestes editorials té alguna característica especial i Lata de Sal també:

"...Té d'especial un nou concepte. És la primera editorial d'àlbum il·lustrat especialitzada en dos únics temes. Anem a publicar llibres inèdits, preciosos, premiats, de referència, universals... però especialitzant-nos en dues col·leccions úniques: Vintage i Gats." 

cartel-gato-en-baja-16nov

La Col·lecció Vintage reuneix els millors llibres il·lustrats publicats en qualsevol país fa més de 30 anys que mai van arribar a Espanya. I la Col·lecció Gats aglutina els millors llibres que tenen com a protagonistes els gats del món.

"Ens definim com a editorial especialitzada, basada en la investigació constant i dedicada a un públic de zero a cent i escaig. A més, els nostres llibres surten en castellà, gallec i català (i esperem que aviat en basc). Ens reconeixeran sempre pel nostre llom enllaunat (platejat) i per una pestanya interior als llibres, on hi ha dades interessants de l'autor i històries paral·leles al llibre que pots llegir."

Un altre detall que a boolino ens ha agradat molt dels àlbums de Lata de Sal és que només obrir el llibre tenim un requadre on podem identificar els propietaris del llibre. La llegenda diu: "Aquest llibre viu a la prestatgeria de...". Una característica molt particular que apareix en molts llibres estrangers i que al lector li fa il·lusió.

Per què el nom de Lata de Sal?

"Vam triar el nom Lata de Sal perquè forma part de la nostra identitat i perquè els nostres llibres sempre tenen una mica de sal, que és al cap i a la fi, símbol de vida. A més és un nom una mica surrealista, ja que la sal gairebé mai va en llauna, però d'altra banda és un nom sonor i que parla de dos conceptes que podem tocar, com els nostres llibres. "

Irene ens explica una mica més sobre els àlbums de Lata de Sal: "Es tracta de dues col·leccions úniques, com ja us he comentat, perquè seran llibres mai editats a Espanya però que s'han publicat als seus països d'origen fa més de 30 anys . Són llibres escollits durant anys per rescatar títols espectaculars.

El proper llibre que publicarem a Vintage serà: Un dia de neu, el primer llibre il·lustrat de la història amb un nen negre com a protagonista. Acaba de complir el 50 aniversari i està traduït a moltes llengües, ja que és un llibre molt premiat.

Amb la Col·lecció Vintage volem que el públic descobreixi les joies de l'àlbum il·lustrat de la resta del món. Llibres, que encara que tenen 50 anys, per exemple, segueixen brillant com el primer dia. Llibres que són peces de col·lecció i que qualsevol adult podrà valorar i qualsevol nen, també."

CARTEL-CANGURO-BAJA-16NOV

"La Col·lecció Gats és una col·lecció especial perquè reuneix els millors llibres il·lustrats de gats, l'animal protagonista per excel·lència de l'àlbum il·lustrat i de la literatura. Volíem dedicar una col·lecció als nostres felins estimats perquè ens encanten els animals, i en especial els gats. Tenim dos gats, Logan i Chasis, que ens ajuden amb la selecció de títols amb la seva capacitat observadora i la seva curiositat felina.

Però a més del nostre amor pels gats, ens encanta aquesta col·lecció perquè els escriptors sempre han estat molt units a aquests animals pel seu caràcter elegant, curiós, observador, màgic, misteriós. Gairebé tots els autors i il·lustradors d'aquesta col·lecció tenen gats o són amants dels gats.

Una de les nostres futures autores de la Col·lecció Gats, Sonya Hartnett, Premi Astrid Lindgren, va dir una vegada: "les persones tenim una visió antropomòrfica de la vida... els animals són el millor del món". Així que aquesta col·lecció és una visió gatmòrfica de la vida."

A Lata de Sal els hi encanta l'àlbum il·lustrat i per això han decidit mostrar al públic "joies vintage", aquests àlbums dels anys 60 o 70, època daurada de la il·lustració a països com Anglaterra o Estats Units, que són inèdits al nostre país i que mereixen ser coneguts:

"També volem publicar àlbums il·lustrats d'altres cultures: països com Korea, Japó o Índia tenen títols increïbles dins d'aquest gènere. Volem reivindicar el gènere de l'àlbum il·lustrat com un dels més complets. Per a nosaltres els nostres llibres són una barreja perfecta d'il·lustració i text, en què res sobra i res falta. I és un gènere que traspassa les fronteres de l'edat. És un gènere per a nens... però dels que tenen de zero a cent i escaig anys."

I ens unim a l'última frase que Lata de Sal es pren com una norma:

"Com va dir Michael Ende: "Entre el nen que jo solia ser i l'adult que sóc no existeix abisme algun". I menys en obrir un llibre il·lustrat. La imaginació no té edat. I si la té és una edat imaginària."

A boolino podeu descobrir els dos primers llibres d'aquesta editorial: Amics i Un cangur per Nadal


registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: lata de sal, literatura infantil, gats, vintage, àlbum il.lustrat

Comentar post