Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Editorial sinPretensiones

Valores y emociones  · 

Editorial sinPretensiones

Per Ade Cabo

sinPretensiones és el projecte de tres il·lustradors, una bibliotecària, una llibretera i "un senyor que anomenem escriptor". Es tracta d'una nova editorial "independent, inquieta, intel·ligent, inclassificable, inaudita, esperem que inesgotable".

 

 

La formen sis amics vinculats al món del llibre: Daniel Nesquens (escriptor), Alberto Gamón (il·lustrador), Elisa Arguilé (il·lustradora), Ana Lóbez (il·lustradora), Chus Juste (bibliotecària) i Julia Millán (Llibreria Antígona).

Sin título

Com expliquen a la seva web: "sinPretensiones és un nom com un altre qualsevol. També és una petita editorial que edita llibres molt il·lustrats. Podíem haver-li donat un altre nom, és clar. Però això és el que hi ha.

Com podeu imaginar hem tingut molta cura i afecte en el projecte. Molta. També hem posat els nostres estalvis i, de moment, tres ous. Els ous tenen forma de llibres. Si estàs disposat/da, podeu covar, passar-los per aigua, fregir-los... Ah, i els nostres llibres es troben, clar, a les millors llibreries."

Per aquest motiu i perquè ens sembla una gran iniciativa nascuda a Saragossa, encara que gestada en un Ilustratour a Valladolid, ens fem ressò des de boolino i us recomanem els seus ous il·lustrats, vull dir àlbums il·lustrats. Uns llibrets en format petit (quadrat) que presumeixen d'estar escrits per un excel·lent i reconegut escriptor com és Daniel Nesquens i sense quedar molt menys enrere estan il·lustradors com Alberto Gamón (Un perro), Elisa Arguilé (El sombrero volador) i Ana Lóbez (Un agujero).

Alberto Gamón comenta a El Periódico de Aragón: "En lloc de queixar-nos de les editorials i que no ens deixen publicar, ens vam muntar una pròpia nosaltres.” Denuncien "el poc cas que se'ls fa als autors i el poc cas que se'ls fa als llibres. Volíem veure si érem capaços de muntar una aventura editorial i de tenir cura de tots els detalls dels llibres, així que ens embarquem disposats a tot.”

Es tracta de petits àlbums il·lustrats o llibres infantils, i poden significar molt per a un lector que està començant a descobrir el meravellós món de la lectura i de les imatges.

Nesquens destaca a El Periódico de Catalunya que es van proposar "fer una cosa molt acurada i selecta. Un llibre objecte o regal molt il·lustrat, ple de detalls i no només per a nens sinó per a tothom que tingui bon gust".

Com ja hem comentat, els àlbums compten amb el talent de Daniel Nesquens que ha trobat una manera de narrar on barreja la subtilesa, l'extravagància de la quotidianitat amb el sentit de l'humor i la paradoxa o l'absurd. Suggereix el màxim amb la mínima quantitat de paraules. I si ho ajuntem amb les il·lustracions d'Alberto Gamón o Elisa Arguilé, podem dir que tenen un bon projecte entre mans.

I com diuen des d'aquesta editorial allò especial de sinPretensiones és "tot. El seu nom ho diu tot".

I tot i que ja us hem parlat dels tres llibres publicats per l'editorial, us deixem un petit comentari de cada un d'ells i us animem a que els descobriu:

Un perro

un perro

Aquest llibre amaga molt més, amaga diverses històries en un sol llibre. El text ens explica la història d'un gos i el seu passeig amb la seva propietària i com es posa a ploure mentre donen el passeig. Mentre que si veiem les il·lustracions se'ns explica altres històries. Només cal seguir a la propietària del gos i el final.

Text per un part amb un humor absurd i il·lustracions que ens donen molt més, una història paral·lela al text. Si que us diem que us heu de fixar en les il·lustracions perquè si us agrada el cinema com a il·lustrador podreu descobrir molts personatges coneguts com el Tintin o l’Amelie. En realitat també fa un homenatge a la ciutat de París, només cal veure els personatges i els llocs que apareixen.

Un agujero

Ressenya d'Antón Castro en el suplemento Artes y Letras de Heraldo de Aragón: “explica com s'obre un forat a una avinguda. I es comencen a quedar allà com presoners alguns éssers. Entre ells, un pare i un nen. Ana Lóbez, que ja havia col·laborat abans amb Daniel Nesquens, aconsegueix admirables dibuixos: de la ciutat, una ciutat que sembla un bosc vermell i negre, dels animals, dels personatges, i traça atractius fons en un to vermellós o del color del paper (...) aconsegueix un àlbum especial, torbador en alguns rostres (...) aconsegueix un d'aquests contes que ve de gust veure i fixar-se en tots els seus detalls.”

El sombrero volador

Segons Antón Castro a l'Heraldo de Aragón, El sombrero volador “és una altra història amb encant i amb sorpresa. Fa alguns anys Nesquens i Arguilé l'havien publicat a una altra col·lecció. Elisa Arguilé, que es reinventa en cada un dels seus llibres, ha fet alguns canvis: manté la força de les ciutats, la lleu deformació dels éssers humans, aquests personatges secundaris, que semblava que caminaven per aquí com a la deriva... I ha fet un llibre realment bonic, molt personal, ple de matisos. I d'ironia. No podia ser tractant-se d'una il · lustradora lliure, divertida i molt minuciosa.”

Molta sort en el projecte. Mereix tenir-la.

Altres fonts:

http://blogdeiconi.blogspot.com.es/2012/11/0-false-21-18-pt-18-pt-0-0-false-false.html

 

registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: sinpretensiones, editorial, àlbum il.lustrat, daniel nesquens

Comentar post