Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

El poder preventiu i socialitzador de la lectura

Queremos saber...  · 

El poder preventiu i socialitzador de la lectura


Vivim en moments de bombardeig de fórmules psicològiques o medicalitzades com a remei i solució a les suposades patologies que poden patir els infants. Bona part dels diagnòstics que s’efectuen estan relacionats amb presumptes trastorns de conducta que tan sols són un reflex d’entorns desendreçats o amb massa estimulacions a causa dels excessos ambientals, materials o audiovisuals. Per prevenir-ho, tan sols cal que l’infant disposi d’espais tranquils de llibertat en els que pugui practicar hàbits tan saludables com ara la lectura o altres activitats de tarannà creatiu.

A través de la lectura, l’infant desenvolupa estratègies de defensa davant de patologies que poden sorgir arran de tenir relacions socials insanes a la família, a la feina o amb les amistats com ara l’estrès, l’ansietat o bé la sobreestimulació. Per prevenir-ho, ja s’han començat a aplicar iniciatives d’educació emocional en algunes escoles. Precisament, una de les eines més evidents per treballar les emocions és la lectura, ja que desenvolupa en el lector competències socials que li permetran encaixar i moure’s de manera fluida en societat. Entre la multitud de competències que es desenvolupen amb la lectura, cal posar èmfasi a l’empatia i les habilitats socials.

La literatura infantil permet al lector fer l’agradable esforç de posar-se en el lloc de l’altre, així com també de ser capaç d’introduir-se i trobar-se en diverses situacions socials de més o menys complexitat que s’acaben resolent d’una o altra manera. Les estratègies que s’adquireixen amb la lectura, són garantia d’un saber estar participatiu que es comprovarà en la qualitat de relacions socials.

Gerard Corriols, pedagog

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: Gerard Corriols, boolino, fomento de la lectura infantil, relaciones sociales, competencias sociales, psicología, psicología infantil, trastornos de conducta

Comentar post