Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

El record de la primera vegada

Jóvenes lectores  · 

El record de la primera vegadaEn algun moment donat de la infantesa, va arribar el dia en què ens trobàrem amb un llibre entre les mans que marcà un abans i un després a les nostres vides. El record que s’acostuma a tenir de les primeres interaccions amb un llibre sovint és un compendi entre una curiositat agradable i quelcom apassionant. Això acostuma a ser així quan és el propi infant qui tria el llibre o quan se li entrega algun susceptible de despertar-li interès.  Els primers llibres habitualment solen consistir en àlbums il·lustrats, tot i que existeixen tot tipus d’anècdotes divertides d’infants que s’han atrevit en el seu inici fins i tot amb enciclopèdies!

 


Quan l’infant obre un llibre per primera vegada, descobreix la clau del pany que obre les portes a un món ple de possibilitats poc probables a la realitat. L’atractiu de les il·lustracions i de les entranyables històries que les acompanyen,  transporten a una dimensió on la imaginació es multiplica i tot esdevé possible.

 

Aquell primer llibre podria ser que estigués per casa en algun lloc poc accessible però ben visible o bé que el regalés algun familiar coneixedor dels interessos de l’infant; o fins i tot podria ser que la primera experiència fos arran de l’acompanyament o d’una recomanació a l’escola o a una biblioteca.  Les situacions de la primera lectura han de sorgir del propi infant, sense forçar-les ni convertir-les en una obligatorietat antipàtica.

Pel que sembla, el primer llibre que es recorda acostuma a ser aquell que conté elements diferents a la realitat que permeten la flexibilització de la ment i l’evasió de la realitat. Els personatges acostumen a ser éssers fantàstics o animals, tot i que també tenen força èxit aquells que reflecteixen situacions quotidianes amb les quals l’infant se sent familiaritzat.

Precisament és allò que crida l’atenció a la infantesa el que fa descobrir un món i un hàbit que ha estat imprescindible per al desenvolupament personal de tothom, sobretot pel que fa a la creativitat i les habilitats socials, pel fet que els llibres reflecteixen situacions socials ben diverses amb les quals s’han d’enfrontar els personatges. Cadascú té el seu propi record, a un ritme diferent, amb parèntesis més o menys llargs entre la descoberta d’un llibre i un l’altre, de temàtiques ben diverses i d’històries més o menys captivadores però que de ben segur deixaren un senyal de qualitat a les nostres vides.

Gerard Corriols, pedagog
 

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, fomento de la lectura infantil, cuentos infantiles,

Comentar post