Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Els herois del segle XXI. Diari d'una professora II.

Queremos saber...  · 

Els herois del segle XXI. Diari d'una professora II.Un nou article de la nostra sèrie Diari d’una professora on la nostra amiga Rosa Maria Montserrat ens explica les aventures i experiències com a mestra amb els seus alumnes a la era digital.

Aquest article explica una experiència molt entranyable d’uns nens del segle XXI protagonitzant la historia de les seves vides amb els persontages que han fer vibrar a generacions des de fa molt de temps.

Gràcies Rosa Maria per compartir aquesta història de il·lusió amb boolino.

"Hi havia..."

La bellesa dels contes infantils, la bellesa de les seves aventures i els seus personatges. Els contes que ja són clàssics, d’autors coneguts i els clàssics que són anònims. L’art de saber explicar contes, les seves històries i les aventures dels seus herois...
Els contes ens conviden a despertar la nostra imaginació, la nostra fantasia i a les etapes infantils, a descubrir. Un temps per no oblidar, un temps per conrear.

No podem sino fer un llaç imaginari entre nosaltres i la tradició del conte clàssic. Explicat moltes vegades, d’una manera diferent, segons l’autor i la època; però que en el transcurs dels anys, no perd el interés dels nens per llegir-lo. I els herois... que ens acompanyen, una vegada i una altra.

Així començant per una petita i valenta Caputxeta Vermella, i la Ventafocs, de Charles Perrault, i dels germans Grimm, a una Alícia al país de les meravelles, de Lewis L.Carrol, i tots els sorprenents personatges de H.C.Andersen com en Patufet, El vestit nou del rei, el soldadet de plom, i molts més. I queden encara tots els que són anònims com La bella i la bèstia, Alibaba i els 40 lladres, Aladín i la llum màgica,... totes les històries adaptades també per la factoría Disney com Peter Pan, Pinocchio i molts més que van arribar abans o després en forma de videos i DVDs. També van fer somniar a molts nens Spiderman, Batman, Pocahontes, personatges valents i la nostra imaginació volava amb ells, amb les seves històries.

"...una vegada..."

A un dels meus grups escolars d’alumnes infantils ens agradava dedicar un temps, a més de a fer classe, a preparar alguna funció de teatre. Va sorgir una vegada, un tema lliure. Després de parlar entre tots del que ens agradaria, vam decidir que com es tractava d’un tema lliure, cada grup escolliria un heroi que signifiqués alguna cosa per a ell, podia escollir el seu conte preferit i ser ell, en el seu paper, el protagonista de la funció de fi de curs.

El grup va vibrar d’entusiasme. Què bé! Seria fantàstic poder ser...

"Hi havia una vegada...." 

I així va sortir un grup de tenia: una princesa, un cavaller, un Batman, un Spiderman, una fada i un drac com a herois de la funció.

Vam imaginar una història entre tots, cada un va aportar la seva part, el seu text.

"Hi havia una vegada...

Una princesa a la seva cambra al castell escortada per un cavaller, de sobte, el bram d’un monstre va trencar la tranquil·litat del castell, la princesa es va espantar i el cavaller va dir que la protegiria. De nou es va sentir el bram del monstre...

Un Spiderman escalava els murs del castell per la torre per tal d’ajudar a la princesa mentre el monstre pujava per l’altra part de la torre amb uns brams que la feia tremolar.

En Batman va saltar des d’un núvol i va entrar a protegir a la princesa també, la fada també va aparèixer en sentir el bram del monstre i feia llum a la penombra de totes les habitacions del castell.
La princesa va ordenar obrir la finestra per que entrés més llum al monstre, per fil el va veure... Si era un drac, per què s’enfadava amb el castell? I per què s’enfadava amb els habitants?
Quan la llum que la fada irradiava va tocar al drac, es va calmar i va tornar al seu cau per deixar de bramar. La calma va tornar al castell.

La princesa va fer un banquet amb tots els qui havien vingut al castell, Batman, Spiderman, la fada, el cavaller, ella ... i va fer una clucada d’ulls al drac, adormit al seu cau.

I la llum va tornar al castell.

...conte contat..."

El dia de la representació va arribar. Cada alumnes es va vestir amb la roba del seu heroi, protagonistes per primera vegada.
Els pares van estar encantats de veure com els seus fills protagonitzaven una funció tan maca. Els nens van somriure, tots ho sabien “Tots per un...” Ells, entre tots, havien creat la història, havien somniat i actuat per poder protagonitzar al seu heroi favorit. La funció va ser un èxit!

Amb els contes podem arribar als nens i fer crèixer en ells qualitats molt maques, valors i il·lusions per poder imaginar, somniar i viure aventures amb els seus herois. La bellesa de l’aventura, de la imaginació i de la fantasia. La bellesa dels contes infantils dels nostres petits herois del segle XXI.

"I conte contat... conte començat."

r.m.m..b
Flor de mayo.

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, fomento de la lectura infantil, cuentos infantiles, rosa maria montserrat, diario de una profesora

Comentar post