Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Mites i llegendes: els monstres "menjanens"

Valores y emociones  · 

Mites i llegendes: els monstres "menjanens"

 

El folklore està replet de contes infantils plens de monstres i éssers terrorífics, avui volem parlar-vos d'una tipologia concreta: els "menjanens", molt presents en la nostra tradició.

Antigament, cançons, contes i llegendes es basaven en aquests personatges amb l'objectiu que els nens portessin a terme certes tasques, hàbits o costums quotidianes que podien semblar avorrides o pesades, com rentar-se les dents, anar al llit, menjar determinats aliments... Aquest tipus de reforç negatiu, típic d'antigues societats, també funcionava per inspirar por als infants i que, per exemple, no anessin sols al bosc o no entressin en determinades estances d'una casa.

És interessant veure com autors actuals prenen aquests personatges de la tradició i els transformen per explicar les coses d'una altra manera, infonent més aviat coratge que por i tractant allò desconegut amb molt d'humor. En aquest sentit volem recomanar dos llibres infantils que estem segurs que us faran veure a aquests famosos monstres amb altres ulls. Esperem que us agradin.

El Papu, de Pablo Albo, il·lustrat per Maurizio A. C. Quarello i editat per OQO. 

tragaldabas  quarello

Autor: Pablo Albo // Il·lustrador: Maurizio A. C. Quarello // ISBN: 9788496573840

El famós personatge és, també en aquest cas, un gegant amant dels nens, és a dir, de menjar-se'ls sencers d'un mos i sense mastegar. Aquest monstre avisa els nens que està afamat i els prevé perquè no vagin als llocs en els quals ell sol estar. L'àvia del conte compleix anys i decideix preparar un berenar a les seves nétes per celebrar-ho, però no té prou ingredients, així que les envia a fer encàrrecs i com a recompensa els prepara pa amb mel... Ai! El reclam perfecte per al voraç Papu.

Com us comentàvem, Albo pren la tradició (que coneix molt bé) per tractar aquesta història amb humor i donar-li la volta a la truita. Sí, el golafre es menja a les nenes, però fins i tot això té solució: gràcies a la formiga, l'heroïna del conte, l'àvia podrà gaudir d'una celebració feliç. Perquè (gairebé) res és definitiu, i fins als monstres més bruts poden deixar de menjar persones si els tractem amb una mica de comprensió i els inflem a pastissos i a llenties. 

Un conte especialment pensat per a ser explicat (com no podia ser d'altra manera venint d'un expert narrador com Pablo Albo) que conserva moltes marques d'oralitat i té moltíssims recursos (diàlegs, canvis de ritme, diferents mides de lletra, aparts...) per a dramatitzar la història i jugar amb diferents tons i intensitats.

Camuñas, de Margarita del Mazo, il·lustrat per Charlotte Pardi i editat per OQO.

110 CAMUNIASesp

Autora: Margarita del Mazo // Il·lustradora: Charlotte Pardi // ISBN: 9788498714203

De nou estem davant d'un "menjanens" llegendàriament famós. En aquest cas, Camuñas es toparà amb una astuta nena que li farà dubtar de la seva veritable personalitat, és Camuñas o és Pirujo? La protagonista sap molt bé que a ella no se la menja ningú.

De nou el recurs d'enfrontar, literalment, als monstres i posar-se al lloc de l'altre funciona per fer veure que els dolents són, en realitat, éssers incompresos i mancats d'afecte. Un llibre que fomenta l'estima i l'empatia per aquells que, fins i tot, volen menjar-nos.

El monstre, que encertadament il·lustra Charlotte Pardi, és un lleig i ingenu ser de color verd, ple de pèl, que acaba causant estima i simpatia.

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: quin llibre escullo avui?, literatura infantil, contes infantils, pors infantils, menjanens, camuñas, el papu, pablo albo, margarita del mazo

Comentar post