Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Enriure'ns de la paròdia

Valores y emociones  · 

Enriure'ns de la paròdia

Por Héctor Mellinas

Ja en són uns quants, els autors consagrats que es decideixen a escriure contes infantils. Si a nivell internacional trobem el cas de Camilla Läckberg (l'autora més llegida de novel·la negra a Europa), entre nosaltres tenim l'humor de la cronista de la nostra societat: Empar Moliner. Com podem explicar al nens la bogeria, l'estrès i la insatisfacció general del nostre entorn? L'autora en ho explica amb l'habitual somriure d'orella a orella.

Encara no fa dues setmanes d’una de les pèrdues més importants de la literatura en català dels nostres dies. Jaume Vallcorba fou l’ànima de l’editorial independent Quaderns Crema, va ser gràcies a ell que hem pogut rellegir traduccions brillants de textos clàssics com Les metamorfosis d'Ovidi, reinterpretar grans autors de la nostra modernitat com Edgar Allan Poe o Stefan Zweig i, d’una manera molt acurada, descobrir els que, a dia d’avui, considerem els nostres autors més populars, exportats i llegits.

tvEmpar Moliner, deutora del treball editorial de Vallcorba, ha aconseguit d’una manera polifacètica i constantment irònica esdevenir una de les autores més reconegudes pel gran públic de la literatura catalana. El seu treball a la televisió i les seves columnes han contribuït a la gènesi d’un personatge; un caràcter espontani i sorprenent que no deixa de ser la personalitat de l’autora duta fins a l’extrem.

És aquesta “caricatura” d’ella mateixa la que, d’una manera ben injusta, genera en cercles de patums que no se la consideri una autora seriosa. Tot sovint, aquells als quals els atorguem el títol d’erudits són incapaços de distingir la popularitat de la manca de qualitat; ens fan creure que els autors llegits, populars, no són tan bons com mereixeríem. Quan un autor és llegit, encara que, de bon principi, sigui per la propagandística generada per la personalitat, tractem de buscar excuses per a dir que no és representatiu de la nostra cultura literària.

Malauradament per a aquests cercles reduïts de glòries literàries, Empar Moliner no només és una autora llegida, sinó que escriu textos literaris de prou volada com per a que cada lector n’extregui el nivell de comprensió que més li escaigui. Els textos de l’autora són retalls de la nostra vida quotidiana que, tractats amb l’excés humorístic característic de l’autora, esdevenen fotografies ben encertades de les neurosis dels homes d’una societat demagògica com la nostra.

I ara, Moliner publica Contes infantils contra tot pronòstic, un recull de textos a Columna ple de picades d’ullet al bagatge cultural profundament enfonsat en els adults (sobretot trobem referències cinematogràfiques a Thelma & Louise, Ocean’s eleven o Bruce Willis) i de reflexions i reconstruccions de l’univers clàssic de la literatura infantil.

infantilsAmb dibuixos de la filla de l’autora, aquest volum no és un llibre per a nens, sinó per a aquells adults que tenen cura de l’educació social dels més petits. És per això que l’autora dedica, per exemple, una secció a criticar contes clàssics exposant-hi la manca de coherència que presenten o a plantejar al pròleg la necessitat de contes contemporanis com els d’aquest recull:

«És lògic que els contes que ens inventem ara tinguin semàfors, teles, custòdies compartides i horts urbans. Quan La Ventafocs va ser escrita, era normal ventar el foc. Avui podria ser la que vigila el microones».

En motiu de La Setmana del Llibre en Català (5 a 14 de setembre a Barcelona) us recomanem aquest grapat de contes moderns i àcids per a llegir, en veu alta o per a vosaltres, i reflexionar com podem plantejar als nens un món tan complex (i tan ridícul com l’autora ens demostra en cada escrit) com el nostre.

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: literatura catalana, contes infantils, Empar Moliner, societat, humor, ironia

Comentar post