Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Cristina Quiles

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Cristina Quiles

"Jo el porto [al seu fill] a la biblioteca i ell observa i tria. Sí, ja sé que encara no llegeix, però les imatges també són un llenguatge, oi?"

Cristina Quiles neix a Almoradí, Alacant 1980. Càncer en el zodíac i Estrella Solar en l'horòscop maia. Estudia Belles Arts i Vestuari Teatral a Granada i Gràfica Publicitària a Alacant, però explica que on més ha après ha estat treballant als estudis d'un arquitecte, un dissenyador i una fotògrafa. Dels anys d'estudiant afirma que li queden molt bons amics i records, "que no és poc".

Els seus germans tenen el do de saber dibuixar, ella diu que no, i que després de moltes comparacions per part de professors, va començar a copiar els seus dibuixos fins que més o menys li va anar sortint alguna cosa decent. Dibuixa per tossuderia.

A dia d'avui viu a Barcelon(et)a i centra gairebé tot el seu treball a la marca que han creat la seva parella i ella: Mr. Bu, on il·lustren i serigrafien de forma artesanal roba per a nens petits i grans.

Hola Cristina! Abans de res volem felicitar-te pel projecte nou de roba infantil que has començat, la il·lustració té molts camins, veritat?

Hola! Gràcies! És clar que sí, hi ha moltes maneres de compartir el nostre món imaginari, cal anar obrint portes i descobrint aquests camins. M'agradaria veure més il·lustració a la roba, a les portades de novel·les, discos, a videoclips, a les portes i persianes de comerços, en intervencions urbanes... a veure si ens fem lloc.

Hem llegit que ets autodidacta, quin va ser el teu primer treball? Aquell amb el que vas decidir que el teu món estava en la il·lustració.

El meu món està al meu cap (com el de cadascun de vosaltres), la il·lustració és una molt bona manera de poder compartir, de poder comunicar-me sense la malaptesa del llenguatge parlat, però també m'agrada passar-lo pel filtre de la càmera de fotos o vídeo (que és la mateixa, vaja), i m'agradaria provar moltes altres coses... Ai! una vida llarga voldria jo, i com diria l'àvia Amparo: i que Déu em guardi la vista.

La teva formació ha estat entre la moda, el disseny i la fotografia, suposem que t'ha estat de molta ajuda per al projecte de Mr. Bu, oi?

Sí! I jo que pensava que era una cabra boja saltant d'una cosa a una altra, doncs mira, al final podem ficar-ho tot en la mateixa batedora i apanyar l'assumpte a casa. A Mr. Bu ho fem tot en família: el web, les fotos (inclòs el model), els vídeos, les il·lustracions, les planxes de serigrafia, l'estampació i el següent seran els patrons (si és que m'enrecordo). Tot té una aparença molt casolana, però m'agrada i m'agradaria que la gent pensés en veure-ho: això puc fer-ho jo també i que em surti bonic... i que s'animin.


Explica'ns una mica més sobre Mr. Bu, com va sorgir? Són il·lustracions i missatges molt divertits, en què t'inspires?

Fa un any i mig va treure el cap Eolo, el nostre primer fill, i ens vam adonar que a la roba de nen només havien personatges de la tele... Ens va semblar un monopoli abusiu, així que el meu noi va dir: per què no li il·lustres tu la roba? I ell, que és molt maco i molt apanyadet, va aprendre serigrafia per ajudar-me en el procés (ara és el cap). Busco personatges una mica estranys, sempre tenen coses interessants per explicar, i els missatges... surten del nostre dia a dia, de sobte una frase, una situació, i penso: això cal compartir-lo.

Quin és el teu procés creatiu? Com sorgeixen els personatges? Explica'ns com els definiries.

Procés creatiu? Això què és? No hi ha gaire temps amb un petit a casa, així que vaig fent sense parar-me molt a pensar, no sé si això ho fa més simple o més fresc... Els personatges són una forma de riure'm de mi mateixa, trec a la llum la meva part rondinaire (la representa Chimpón, i és el que més es repeteix... hi ha molt de mi en ell), la ingènua (Bubo és tou i rodó i es comporta com un nen amb la seva lògica aclaparadora) també hi ha una part femenina i coqueta malgrat el seu/meu nas i aspecte estrany (Estel), Tejo encarna a James, la meva parella, el meu Huckleberry Finn, la ironia i lucidesa sempre des de l'humor... Uf, us podria parlar una bona estona de cadascun, han cobrat vida per si sols.

Explica'ns una mica més sobre els vostres tallers de serigrafia per a públic de 3 a 100 anys.

Els tallers que impartim són accessibles a gairebé tothom, la serigrafia no té gat amagat, si ets molt petit et pugem a una banqueta perquè arribis a la taula i si ets molt gran i et tremola el pols, ho farem a quatre mans. L'única màgia és descobrir que cadascun porta dins un creador.

Has participat a la col.lecció de Minicuentos de Beascoa, un recull de contes curts i divertits ideal per abans de dormir. Com ha estat l'experiència? Va ser el teu primer àlbum?

He il·lustrat abans àlbums de teatre per a nens. Els Minicuentos van ser molt diferents a tot, molt dolços i per a nens molt petits, acabava de néixer el meu fill, així que tenia l'estat anímic perfecte per a aquests llibres.

Autora: Magela Ronda // Il·lustradora: Cristina Quiles // ISBN: 9788448833671

Recordes algun llibre que marqués la teva infància?

Sí, recordo un llibre de contes que em va regalar l'àvia, i en ell hi havia un conte que em fascinava: Godofredo y el león, un cavaller que salva un lleó d'un parany i el lleó es converteix en el seu fidel amic i aliat en la batalla. Quan Godofredo ha de tornar a casa en vaixell, el lleó es llança a l'aigua i neda darrere el vaixell fins que es queda sense forces i s'ofega. Jo plorava, sempre, encara que ho hagués llegit un milió de vegades, encara em dóna punxada al cor quan ho penso, però... no veig seqüeles de tristesa i nostàlgia en el que faig ara, d'alguna manera prefereixo donar-li la volta a les coses i que entrin en clau d'humor.

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i nens llegeixin més, perquè es diverteixin i quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives, què recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Suposo que el primer és que els nens tinguin uns pares lectors, ells aprenen per imitació, el nostre deure seria conèixer el que hi ha per poder oferir-los sense obligar-los. No em veig donant-li un llibre a Eolo, jo el porto a la biblioteca i ell observa i tria. Sí, ja sé que encara no llegeix, però les imatges també són un llenguatge, no? Ell sabrà, jo agafo el que m'interessa a mi i suposo que ell farà el mateix.

Actualment comptem amb nous formats i suports en què poder llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura? En quina mesura t'afectaria que els llibres deixessin d'escriure's o il·lustrar-se en paper?

Sóc amant dels llibres, però ho sóc més dels arbres. Un consum més responsable i unes publicacions ben seleccionades poden portar a un bon repartiment entre el digital i l'imprès.

I per finalitzar, abusant de l'oportunitat brindada, et demanem que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

M'agrada molt el duet Roald Dahl i Quentin Blake, qualsevol llibre escrit i il·lustrat per aquesta combinació de genis és un tresor per a mi, per exemple Cuentos en verso para niños perversos.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció. Des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis. I sort amb Mr. Bu!

Enllaços d'interès:

www.misterbu.com

http://cristina-quiles.blogspot.com.es/

http://hellomisterbu.blogspot.com.es/

http://fseneca.es/sociedad/es/publicaciones-miprimerteatrocientifico

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: entrevistes a boolino, cristina quiles, il.lustració infantil, minicuentos

Comentar post