Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

boolino entrevista a Fran Nuño

Jóvenes lectores  · 

boolino entrevista a Fran Nuño

"És molt important que els pares no confonguin "animar" amb "obligar" i que tinguin al seu abast un bon nombre de recursos i de títols d'obres per dur a terme amb èxit aquest foment lector des de casa."

Fran Nuño va néixer el 1973 i viu a Sevilla. És escriptor i propietari d'una llibreria-editorial especialitzada en arts escèniques, poesia i en literatura infantil (Libreria Nuño Editorial). Realitza i gestiona nombroses activitats culturals en col·legis, biblioteques i sales de teatre.

Ha estat col·laborador habitual durant cinc anys a Ràdio Sevilla (Cadena Ser), recomanant llibres per a nens i adults. Durant quatre anys consecutius (2004-07) s'ha classificat com a finalista al Premio Librero Cultural que atorga CEGAL i el Ministeri de Cultura, per mantenir una continuada programació cultural durant tot l'any amb el seu projecte Libreria Nuño producciones.

El 2006, la seva obra Pies, zapatos y... zapatillas va aconseguir ser finalista al X Premio de Literatura infantil "Leer es vivir", del grup Everest, i el 2008 el seu llibre El libro del pequeño lector va ser triat pel Pacto Andaluz por el Libro per celebrar el Dia de la Lectura en Andalucía. El 2009 se li concedeix a la seva obra La hora de los relojes una Mención Especial del Jurado en el II Premio Internacional de Poesía para Niños Ciudad de Orihuela.

De 2007 a 2008 va col·laborar com a assessor editorial de literatura infantil-juvenil a Ediciones Toro Mítico (Grupo Almuzara) i en l'actualitat dirigeix ​​les col·leccions Extraversos i Lecturia d'Edicionws Guadalturia. Ha publicat més de quinze llibres de literatura infantil-juvenil en diverses editorials, poesia en diverses antologies i revistes culturals, dos poemaris per a adults i dos manuals de tècniques d'animació a la lectura.

Habitualment les seves obres de teatre infantil es representen a col·legis i teatres. Ha estat traduït al gallec, català, anglès i alemany i alguns dels seus llibres es comercialitzen en bona part de Sud-amèrica, Estats Units, Canadà, Japó...

Escriptor de literatura infantil-juvenil, llibreter, dinamitzador de lectura, et decantes per alguna de les tres?

 

Bé, ara em considero més un autor i dinamitzador que a més té una llibreria-editorial. Quan vaig començar en el món del llibre em considerava més un llibreter que pretenia ser també autor i dinamitzador.

Els teus llibres han rebut alguns premis, com la Mención Especial del Jurado en el II Premio Internacional de Poesía para Niños Ciudad de Orihuela. Què suposa per a tu aquest reconeixement?

Em presento a pocs premis, però fins ara he tingut la sort que en gairebé tots en què he participat he rebut algun reconeixement. Aconseguir aquesta Menció Especial en l'Orihuela de poesia infantil va suposar poder publicar a una de les meves editorials favorites, Kalandraka. I justament aquest reconeixement va venir en la temporada en què la meva carrera com autor va començar a tenir un major auge...

Autor: Fran Nuño // Il·lustrador: Enrique Quevedo // ISBN: 9788415250159

Recordes algun llibre que et marqués en la infància?

Podria anomenar molts, però un d'ells és El petit Nicolas. Va ser un d'aquells llibres de no poder deixar anar... Encara que el vaig llegir ja entrat en l'adolescència.

Com és el teu procés creatiu? Explica'ns en què t'inspires perquè sorgeixin les idees que després arriben a les nostres mans.

Hi ha vegades que la idea sorgeix de sobte i m'agafa en qualsevol lloc (passejant, treballant, a casa...). Prenc nota i ja més tard començo a treballar-hi. Hi ha vegades que la idea es converteix en un projecte i altres queda aparcada per un altre moment.

En altres ocasions passa que vull escriure sobre un tema en concret i llavors estic alerta per tot el que em pugui ocórrer al respecte. També passa que hi ha vegades que m'han encarregat escriure un llibre, pel que vaig veient diverses possibilitats fins arribar al punt de partida que em convenç.

Normalment, la meva font d'inspiració és la quotidianitat i a partir d'ella incorporo situacions fantàstiques o poc habituals.

Com a mediador en el foment de la lectura i també com a llibreter especialitzat, com creus que ha de ser la funció d'aquesta figura en el dia a dia?

Penso que la tasca fonamental d'un mediador de la lectura, ja sigui dinamitzador, llibreter, educador... és la d'apropar als possibles lectors els llibres que potser puguin interessar. I fer-ho de la forma més dinàmica i amena possible.

No fa gaire vaig rebre un email d'un noi que em deia que a ell no li agradaven els llibres, però que m'havia conegut en una fira del llibre realitzant màgia al voltant d'una de les meves obres (Detectives y misterios nada serios). Volia fer-me saber que el llibre li havia encantat, ja que s'ho havia passat molt bé. Així que què millor premi per a un mediador de la lectura que algú et digui alguna cosa així. Evidentment, històries com aquestes són les que li donen sentit al treball en favor de la lectura.

Autor: Fran Nuño // Il·lustrador: Javi Baena // ISBN: 9788496947887

Respecte al reconeixement i valor que se li dóna a la poesia, què en penses? Com treballes la poesia i com penses que influeix en els nens i nenes? Com ho fas amb el teatre?

És una pena que per la poesia i el teatre (infantil-juvenil en aquest cas) no s'aposti tant en les editorials com es fa amb altres gèneres. Penso que la poesia és un vehicle fantàstic per animar a la lectura, tant des de casa com a les aules, ja que són textos curts, amb molta sonoritat, humorístics en molts casos...

Jo treballo molt la poesia, tant com a autor com a dinamitzador, i és un gènere que sabent treballar-lo ens pot donar resultats molt satisfactoris en el foment de la lectura.

Del teatre, que també treballo bastant, opino que és la millor manera de sentir-se dins d'un llibre, interpretant als seus personatges estem fent que aquest llibre estigui viu... Sempre dic que a les escoles s'ha d'animar els alumnes a realitzar teatre, la seva dinàmica conté molts aspectes positius per a l'educació en general i, com no, per a l'animació a la lectura en particular.

En els teus tallers d'animació a la lectura, què esperes obtenir? I què penses què obtenen els nens?

És molt difícil en una sola sessió d'animació a la lectura obtenir uns resultats molt destacables. L'únic que espero és que el públic menys entusiasta pels llibres descobreixi que amb la lectura podem passar molt bones estones, que és entretinguda, divertida... I a partir d'aquí, s'animi a continuar participant en altres activitats i a visitar biblioteques, llibreries, fires del llibre... I a buscar aquest llibre que pot fer-li sentir el plaer que ens poden atorgar les paraules...

Com a especialista en literatura infantil, ens agradaria saber la teva opinió sobre boolino, un web en què promovem la lectura i intentem ajudar les famílies a crear l'hàbit lector.

Evidentment, la tasca que realitza Boolino em sembla fonamental, ja que són molts els pares que estan molt desorientats a l'hora de voler incentivar la lectura en els seus fills. És molt important que els pares no confonguin "animar" amb "obligar" i que tinguin al seu abast un bon nombre de recursos i de títols d'obres per dur a terme amb èxit aquest foment lector des de casa. Com dic, el treball de Boolino és admirable en aquest sentit i per aquest motiu no és d'estranyar la bona acollida que ha tingut des d'un primer moment en el sector de la mediació lectora.

Amb l'il·lustrador Enrique Quevedo has publicat diversos títols amb una gran acceptació, ja sou un tàndem literari-artístic, és més fàcil treballar amb un il·lustrador al que coneixes i amb el que ja has treballat?

Així és, Enrique i jo hem decidit formar un tàndem literari-artístic (encara que cadascun, és clar, continuï, a part, amb els seus projectes en solitari o amb altres il·lustradors o autors) per a cada cert temps lliurar al públic un nou treball signat per tots dos. Des que vam començar a treballar en el nostre primer llibre junts (La hora de los relojes) descobrim que tant des de les nostres respectives taules de treball com davant del públic (a les nostres activitats i presentacions en llibreries, biblioteques, fires del llibre...) teníem molt bon feeling per dur a terme projectes en comú. De fet, Enrique de vegades fa broma dient que encara que no haguéssim pretès formar un tàndem no tindríem més remei que ser-ho, ja que ja comencen a demanar-nos en el món editorial projectes Nuño-Quevedo. Així que per la nostra part ens alegrem que se'ns comenci a reconèixer com a tàndem i cada cert temps asseure'ns per planificar una nova obra i tenir trobades amb el públic.

 

Al llarg de la meva carrera he treballat amb un destacable nombre d'il·lustradors i amb tots he quedat molt content. Amb alguns, per proximitat geogràfica, m'uneix una molt bona amistat. Javi Baena és un d'ells, amb ell he treballat en diversos llibres també (sobretot de la meva línia més prejuvenil) i sap captar a la perfecció les directrius que li pugui donar perquè plasmi diferents escenes dels meus llibres corresponents. Diguem que quan conec l'il·lustrador, participo una mica més en la confecció del llibre, però sempre poso molta confiança en cada un d'ells i el resultat (per al meu gust i en l'estil de cadascun) en totes les ocasions ha estat molt però que molt satisfactori.

Creus que fomentar la lectura des de petits és bo per al seu desenvolupament?

Així es. Avui en dia, i des de fa ja algun temps, hi ha llibres adequats per a totes les edats, és a dir, per a nadons ja hi ha llibres perquè el nen es vagi familiaritzant des de la seva més primerenca edat amb l'objecte llibre d'una forma natural i divertida. Els pares s'han de preocupar des d'un principi perquè el llibre sigui una cosa habitual a la llar i tenen al seu abast prou recursos per saber com poden fer-ho de la manera més satisfactòria possible: guies i webs especialitzades, cursos...

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i els nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què els recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Doncs que es preocupin per saber de quina manera poden realitzar una animació a la lectura des de casa el més favorable possible. Que s'instrueixin bastant en aquest sentit i que s'interessin pels gustos dels seus fills per saber quins llibres li poden interessar més... Com he dit abans, avui en dia els pares tenen al seu abast molts recursos per saber com poden fomentar la lectura en els seus fills. I una cosa molt important que sempre dic en les meves xerrades: mai han de llençar la tovallola, han de tenir molta paciència. L'animació a la lectura normalment no dóna resultats a curt termini...

Ens agradaria que llancessis un missatge per a tots aquells nens i nenes que comencen a llegir. Un missatge que els animi a continuar amb la lectura i a no deixar-la de costat.

Doncs els diria que busquin i busquin els seus llibres en llibreries, biblioteques, fires del llibre... Afortunadament hi ha títols per a tots els gustos i sempre hi haurà un munt de llibres amb els quals poden passar molt bones estones. Només han d'investigar una miqueta o deixar-se aconsellar per llibreters i bibliotecaris. La lectura com a afició és sobretot diversió i seria una pena que no la gaudissin, per això els animo a que es submergeixin en els "mars de llibres" que tinguin al seu abast.

Quina opinió tens sobre els nous formats de lectura?

 

Com a amant del llibre, evidentment m'agrada molt més el llibre en paper, ja que m'encanten els diferents tipus d'edicions que hi ha i el que transmeten ja de per si com a objectes.

No obstant això, no estic en contra del llibre electrònic i admeto que té l'avantatge que en un mínim espai pot albergar milers de títols. Això sí, el perill que té és el de la pirateria. Assumpte molt difícil de resoldre i que pot fer molt de mal al sector.

I per acabar, i abusant de l'oportunitat brindada, ens agradaria que ens recomanessis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Doncs us recomano 3 que m'encanten:

Contes per telèfon, de Gianni Rodari (Ed. Joventut)

Historias de ratones, d'Arnold Lobel (Ed. Kalandraka)

Minimalario, de Pinto & Chinto (Ed. Kalandraka)

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció, des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Moltes gràcies a vosaltres i la meva enhorabona i admiració per la gran tasca que realitzeu a favor de la lectura.

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: entrevistes a boolino, fran nuño, literatura infantil, la hora de los relojes, el gran mago del mundo, animació a la lectura

Comentar post