Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Imaginació i literatura

Queremos saber...  · 

Imaginació i literatura

Per Andrea Pérez

Gianni Rodari, a la seva Gramàtica de la fantasia diu que una pedra que es llança a un bassal provoca ones concèntriques, unes ones que tard o d'hora afecten a l'aigua, al peix, a la nimfa i, quan s'enfonsa, al fang que romania oblidat al fons.

Com aquesta pedra, una paraula llançada a la imaginació és capaç de crear vincles secrets que ni tan sols nosaltres sabíem que existien. Una paraula o un vers, són capaços de despertar a la nostra ment allò que creiem oblidat o que mai vam pensar i no obstant, sempre havia estat allà, adormit.

untitledLa ment d'un nen, oberta i sense prejudicis, és l'estanc més profund i fèrtil en que es pot llançar una paraula. La literatura desenterra del fang tot allò que no sabíem que estava sota terra, llançar una paraula en la ment d'un nen és una invitació a altres móns, particulars, fantàstics i amagats.

Moltes vegades parlem de la importància d'estimular la imaginació dels nens, i tot sovint no sabem el que això vol dir realment, és un concepte tan usat que pot semblar trivial o ingenu. Res més lluny de la veritat; l'imaginari d'una persona és allò que la constitueix com a ésser humà, la imaginació és la xarxa fantàstica per la qual un nen pot viatjar, perdre's i trobar-se de nou. No només pot, sinó que ha de. I la literatura i la paraula són les encarregades de construir aquesta xarxa.

Alguns encara pensaran que tot això només és una entelèquia o un pensament innocent, i continuaran exigint un sentit pràctic a les lletres; però és que argumentar la importància de la literatura en termes d'utilitat és parlar d'una cosa en termes d'una altra ben diferent, parlar d'una cosa com el que ni és, ni hauria de ser.

Precisament, llançar la pedra al bassal, deixar caure la paraula en la ment d'un nen, potser sigui la millor manera d'entendre que la literatura no necessita ser pràctica, i molt probablement totes aquelles persones que encara no ho saben, sigui perquè no han rebut una paraula que ha fet reaccionar els elements adormits de la consciència.

A tots ells només els podem dir; mai no és massa tard.

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: imaginación y literatura infantil, gianni rodari

Comentar post