Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Jocs infantils: Importància de les mans

Valores y emociones  · 

Jocs infantils: Importància de les mans

Les mans sovint són aquestes grans oblidades, amb els processos cada vegada més mecanitzats, allò manual ha quedat relegat i moltes vegades infravalorat. I és que moltes vegades oblidem qui són les encarregades de construir i engegar la màquina.

Els antics oficis i els jocs tradicionals ens recorden el paper fonamental que tenen les mans amb capacitat de crear i modelar al nostre gust. Les nostres mans són aquelles encarregades de modelar i fabricar qualsevol cosa. Escapant d'allò donat, les mans ens donen la llibertat de crear les nostres pròpies realitats.

traditional-games-1 - 0246-1 1Avui volem retre un petit homenatge a les mans i a la veu i parlar dels jocs de mans tradicionals.

Com la majoria dels jocs tradicionals, els jocs de mans tenen tantes variants com persones que juguen. No només hi ha moltíssimes cançons sinó que, de cada cançó hi ha infinitat de versions depenent de la generació o la regió en la qual es canti.

No us ha passat mai que, cantant una mateixa cançó en un joc de palmes amb una altra persona, en un moment donat heu cantat versos diferents? O aquell cosí o amic llunyà que canta la cançó amb la mateixa lletra però diferent melodia?

Els jocs de mans i de palmes, són jocs tradicionals arrelats en societats de tot el món. Són jocs no competitius basats en els jocs lingüístics, l'entonació i en la repetició de gestos manuals amb un altre jugador.

Lògicament tots aquests jocs estan en les antípodes de la competitivitat i la violència, no neixen del mateix lloc. La diversió que es busca és completament diferent i, evidentment, també ho és el que generen i promouen.

Moltes de les cançons reflecteixen certs aspectes de la nostra cultura que, ens agradin o no, estaveninformationtech-cavepainting a l'imaginari col·lectiu. Aquestes cançons segueixen canviant, i el que en un temps ens semblava contemporani, ara ens pot semblar antic. D'aquí neixen les actualitzacions; qui sap quines altres modificacions patiran aquests valuosos fòssils lingüístics en un segle.

Us heu plantejat mai com és possible que tots aquests jocs siguin coneguts arreu del món i que hagin viatjat a través dels segles entre la gent? Es tracta d'un tipus de comunicació totalment al marge d'internet i les xarxes socials que no podem oblidar, també hi ha altres camins efectius de comunicació a banda de les noves tecnologies que ens aporten coses molt diferents.

És clar que no es tracta de demonitzar les noves tecnologies, ni molt menys, sinó de reivindicar la importància de certes formes tradicionals de jocs i de comunicació que ens permeten estar al marge de certes tendències que se'ns imposen, de manera inconscient o no.

Aquest racó meravellós de llibertat creativa i lúdica el trobem en els jocs infantils i molt especialment en els jocs mans.

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie 

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: jocs infantils, mans, palmes, jocs tradicionals

Comentar post