Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Literatura infantil d'inici del segle XX

Queremos saber...  · 

Literatura infantil d'inici del segle XX

 


Avui a boolino volem mirar enrere i parlar-vos de l'editorial Calleja i de Celia, el famós personatge creat per Elena Fortún. Tant l'una com l'altra van ser precedents en el món de la literatura infantil a Espanya i les primeres manifestacions del que més endavant seria la literatura infantil tal i com la coneixem avui.

L'activitat literària infantil a les últimes dècades del segle XIX a Espanya girava entorn de l'editorial Calleja, que va començar a publicar contes molt barats, il·lustrats i fàcilment col·leccionables pel seu format i mida. D'aquella col·lecció ens ha quedat el famós refrany "Tienes más cuento que Calleja" i és que, en pocs anys, l'editorial va proporcionar una quantitat enorme de contes que anaven des de les històries d'Andersen, passant pels germans Grimm, a escriptors anònims o clàssics de la literatura. A més, estaven a l'abast de totes les butxaques, cosa que els va fer enormement populars. El seu fundador, Saturnino Calleja va ser també un defensor acèrrim de la tasca dels mestres i va publicar diversos títols sobre pedagogia infantil.

Aquesta editorial, sense precedents a Espanya, va obrir el camí a la publicació de tot un seguit d'obres de la literatura infantil entre elles Celia, la famosa nena d'Elena Fortún.

Elena Fortún va tenir un grandíssim èxit durant els anys 30 (i posteriors) amb aquesta col·lecció. Cèlia era una nena singular, una figura en què els nens es podien reconèixer, feia entremaliadures, es feia preguntes sobre el món i posava en dubte certes actituds dels adults. Elena Fortún fins i tot va arribar a escriure Celia en la revolución que relata la història i els problemes de Celia durant la Guerra Civil espanyola i que no es va editar fins a finals dels 80 quan va ser trobat el manuscrit sense revisar.

El fet que la protagonista creixés i visqués els esdeveniments històrics al mateix temps que els seus lectors, la va fer increïblement propera a aquells que van seguir les seves aventures des de nena i que van créixer al mateix temps que ella. Elena Fortún fins i tot va arribar a portar a l'exili a Celia en Celia institutriz en América quan ella mateixa va haver de fugir d'Espanya.

Heu provat de buscar i rebuscar entre els vostres llibres antics? Probablement descobrireu tresors oblidats que us despertaran tot un seguit de records. Des de boolino us animem a que passeu aquest llegat als vostres fills, i llegiu i rellegiu amb ells, amb sort també descobriran aquests llibres que els acompanyaran tota la vida.

Us deixem també amb el video de la campanya Com fer dels teus fills grans lectors on plantejem una tarda buscant... tresors... els llibres de la vostra infantesa... Encara els guardeu?

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: Literatura infantil siglo XX, el inicio de la literatura infantil en España

Comentar post