Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Llegint en veu alta, llegint junts

Queremos saber...  · 

Llegint en veu alta, llegint junts

 

Els nens estan constantment aprenent, si a més, des de petits, creem un ambient favorable per a la lectura, estarem estimulant el seu interès pels llibres i, per tant, la seva alfabetització a molts nivells.

Avui volem parlar-vos de Reading aloud, reading together (Llegint en veu alta, llegint junts), la campanya del 2013 que un grup d'experts en alfabetització de la UE ha llançat per apostar per la lectura en veu alta i en companyia.

Des de boolino estem contínuament parlant del paper fonamental que l'oralitat té en la literatura infantil; compartir els contes i llegir al costat dels nostres fills crea moments de gran valor emocional que fomenten la lectura. No hem d'oblidar que els nens creen un vincle molt important amb la veu de la seva mare i el seu pare, de manera que les històries que expliquem queden en ells d'una forma única i diferent. Aquests moments són importantíssims en el desenvolupament lector dels nens, perquè naturalitzen la lectura i creen un ambient favorable perquè el nen acudeixi als llibres de manera voluntària.

I encara que és comú que els pares llegeixin als seus fills quan aquestos encara no saben llegir, moltes famílies acostumen a deixar de compartir les lectures quan els nens comencen a llegir per si mateixos. Precisament en això incideix la campanya Reading aloud, reading together, segons els experts, llegir al costat dels nens estreta llaços familiars, estimula l'empatia i indueix a la lectura.

Reading-togetherLlegint al costat dels nostres fills estarem construint les bases sòlides del seu aprenentatge futur, ampliant la seva visió del món i atorgant-li les eines necessàries per a moure's en ell, estarem establint les bases del desenvolupament de la seva capacitat de crítica i de comprensió a moltíssims nivells, tant educatius com socials.

A l'estudi també afirmen que llegir en veu alta és molt útil per al desenvolupament de les capacitats lingüístiques; els nens comencen a distingir les lletres, l'oralitat de l'escriptura, contribueix a augmentar la consciència fonològica i avança el desenvolupament del seu llenguatge oral. A més, els nens que llegeixen amb assiduïtat són més propensos a tenir un vocabulari més i més ric, cosa que, evidentment, repercuteix de manera positiva en el seu aprenentatge i en la seva vida.

No només és bo per al desenvolupament de les seves habilitats lingüístiques sinó que els permet aprendre a identificar estructures oracionals, el que contribueix a una comprensió més profunda dels mecanismes de la narració, tant oral com escrita. També estableix les bases del reconeixement dels personatges ficticis o la ironia, tan importants per a la comprensió posterior de la literatura i per al bon desenvolupament escolar.

Tot això és important però, sobretot, llegir junts, contribueix a crear un hàbit lector que construeix els fonaments del plaer de la lectura. Per això en el desenvolupament lector del nen, el paper de la família és fonamental, el llenguatge dels pares i professors configura en gran manera el llenguatge propi que desenvoluparà el nen, per això podem afirmar que quan les famílies llegeixen juntes, el llenguatge del nen madura i alhora va centrant-se en el significat de les paraules. Llegint junts, contribuïm a que el seu vocabulari sigui més variat i més gran la seva competència lingüística.

Per descomptat, tot això requereix esforç i en cap cas hem de donar per fet que un nen que ja sap llegir no necessita que compartim lectures amb ell. Hi ha lectures que potser per si mateixos no escollirien o altres a les quals encara no poden accedir de manera individual i que poden convertir-se en veritables motors per arrencar l'interès per la literatura.

Després d'això, creiem que sobren raons per afirmar que llegir, i particularment llegir en veu alta i acompanyats, és un dels millors regals que, a curt i a llarg termini, podem fer als nostres fills.

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: foment de la lectura infantil, reading aloud reading together, llegir en veu alta, oralitat, literatura infantil

Comentar post