Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Llegir en veu alta, el millor regal

Queremos saber...  · 

Llegir en veu alta, el millor regal

Article cedit per Ana Garralón 

Recordo amb molta tendresa aquell professor que descrigué en Daniel Pennac en el seu llibre Como una novela: arribava a classe amb la seva moto desfeta, buidava la bossa i en treia un llibre que es posava a llegir. Així una classe rera l'altra. D'aquesta manera va aconseguir interessar en la lectura a uns adolescents difícils. Sí, es tracta de llegir en veu alta. Qui no recorda haver llegit a un grup de nens, veure com es posen uns a prop dels altres i s'abraçen per deixar-se portar per la història? No parlem de persones "explicarondalles" que fan una preciosa interpretació d'un conte, sino d'una acció molt senzilla com és agafar un llibre, posar-lo devant dels ulls i llegir una història pausadament. En aquesta acció, se li atorga un paper clau en la culturització de les classes obreres i en la seva concienciació com a classe, clau per a la independència de Cuba. El nom de Montecristo dels cigars que es fabriquen, ve directament de la obra d'en Dumas, que van escoltar amb passió durant molt de temps.

La lectura en veu alta, diuen els experts que, permet als joves accedir a lectures que per si mateixos no podrien llegir per que són textos complexes i amb massa vocabulari. Escoltar augmenta la comprensió, permet elaborar imatges mentals de les escenes i facilita la relaxació i la concentració. Qui escolta té una percepció del ritme de la llengua, la riquesa del llenguatge i els silencis. Qui llegeix, poc a poc, aprén a adoptar el to correcte, a marcar els suspens i a interpretar el text amb les seves paraules. És un regal dels dos: de qui llegeix i de qui escolta.

Llegir en veu alta és una assignatura pendent en els països de parla hispana. La seva absència la demostra la falta d'audiollibres i del fracàs dels nombrosos intents, en d'altres països com Alemania o Regne Unit i els Estats Units, ofereixen al mateix temps els llibres i els seus corresponents audiollibres. A Alemania existeix des de fa temps el Vorlese Tag, (el dia de la lectura en veu alta) celebrat al Novembre i on es convida a participar a famosos i persones importants (periodistes, banquers, polítics,...) a llegir en veu alta. Es clar que parlem d'un país on és normal trobar a la programació de moltes cases de cultura, la lectura en veu alta durant l'hivern de En busca del tiempo perdido d'en Proust; però no ens hem de desanimar sino que hem de copiar un model que funcioni. Al Regne Unit, hi ha una iniciativa en colaboració amb diversos diaris anomenada The Reading Weekend on s'ofereix una estança d'un cap de setmana només per llegir i llegir a altres persones. Una casa maca, sense televisió, amb xemeneies, sofàs i molts llibres escampats com bombons preparats per ser agafats en qualsevol moment.

Aquell qui rep el regal d'una lectura en veu alta sap el que vol dir, i hauríem de ser més conscients amb la canalla: llegir en veu alta ajuda a crear lectors i crea lligams socials i afectius que es recorden per sempre. L'especialista en lectura Jose Antonio Millán, recorda en el seu article Compartir la lectura com va començar a llegir als seus fills i com es va sentir incapaç de deixar de llegir-los quan es van fer "grans" i podien llegir per si mateixos. Es molt emotiva la part on ell mateix explica com quan els va llegir en veu alta La metamorfosis d'en Kafka, amb 13 o 14 anys, ell mateix va percebre subtileses del text que no havia percebut abans.

Si algú vol saber més sobre aquest tema, recomano la lectura del llibre El ambiente de la lectura d'en Aidan Chambers (México: Fondo de Cultura Económica, 2007) on es dedica un capítol sencer a la importància de la lectura en veu alta.

Per acabar, m'agradaria parlar d'una iniciativa única al nostre entorn de parla hipana: Abuelas Cuentacuentos, promocionada per la Fundació Mempo Giardinelli, a l'Argentina. D'uns anys ençà, un grup de valentes àvies porten llibres i les seves històries a diferents indrets provant d'establir la intimitat que hi ha entre una àvia i el seu nét. No només a escoles, sino que també s'apropen a hospitals, campaments i menjadors infantils, entre d'altres, on estableixen autèntiques relacions afectives amb els nens als qui llegeixen. El programa i les caracterísques es poden llegir al seu bloc, així com les mostres d'afecte que els nens els retornen en rebre les seves històries sense esperar res a canvi. Un regal com aquest és el que necessiten molts nens, i també molts adults.

Perquè no començar l'any amb el propòsit de llegir en veu alta a algú a qui estimem?

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, fomento de lectura infantil, libros infantiles, cuentos infantiles, recomendaciones, anatarambana

Comentar post