Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Llibres per a imaginar

Valores y emociones  · 

Llibres per a imaginar

Avui ens agradaria parlar de llibres i contes infantils que, amb històries ben construïdes i imatges potents, aconsegueixen interessar als nens i nenes per la lectura i els deixen via lliure perquè imaginin, reflexionin i treguin les seves pròpies conclusions.


Hi ha molta literatura infantil que sense proposar-se fomentar valors d'un o altre tipus aconsegueix despertar una qüestió, un dubte, una espurna que sorgeix de manera espontània en el nen o nena que es fa una pregunta. Per això no cal que els contes infantils estiguin plens de valors i moralitats; els nens, davant d'un bon llibre, són capaços de recórrer la història i descobrir i gaudir per si mateixos sense necessitat que, en tot moment, una mà els estigui acompanyant i protegint de cada problema ètic o intel·lectual.

Amb això no estem parlant de no acompanyar els nens en el seu aprenentatge, ni molt menys, sinó de posar al seu abast històries de qualitat amb una bona estructura narrativa, que deixin llibertat al nen perquè imagini. Ni més, ni menys. Tot això permet treballar la capacitat crítica i de reflexió des de petits i sembrar les bases d'un bon aprenentatge en un futur. No es tracta que ho repeteixin tot com gravadores, sinó de fer treballar al cervell.

Disposem de quantitat de títols que ofereixen, proposen i suggereixen perquè els nens prenguin d'ells el que més els agradi. Avui a boolino volem recomanar alguns.

En primer lloc volem recomanar el fantàstic Libro del silencio, de Deborah Underwood, il·lustrat per Renata Liwska i editat per Ediciones Jaguar.

Libro-silencio-PORTADA

Autora: Deborah Underwood // Il·lustradora: Renata Liwska // ISBN: 9788415116257

Libro del silencio és un compendi breu dels diferents silencis que omplen el dia d'un nen, des del silenci del despertar, al que sorgeix quan s'acoloreix un dibuix, el dels secrets, el silenci del que escolta quan algú li explica un conte...

Les tendres il·lustracions ens mostren tot un seguit d'animalets en diferents escenes de silenci. Acompanyen i donen una suau textura al conte que ofereix una dolça i aconseguida invitació a la calma i a la reflexió. Libro del silencio submergeix el lector-oient en un ambient tranquil i esponjós -i no per això paternalista o benintencionat- perfecte per als moments previs al somni. Un llibre fantàstic per ser explicat al llit, quan la nit va fent callar els sorolls del dia i dóna pas als silencis de la foscor.

Com diem, és perfecte per ser explicat a nens més petits, però també adequat, pel seu text breu, per a aquells que comencen a llegir.

A continuació, podríem recomanar l'obra completa de Rodari, a qui llegim amb devoció, i és que l'imprescindible escriptor italià va apostar de manera ferma per la imaginació i la fantasia com a motor de la ment infantil i el seu desenvolupament a tots els nivells. Tant en els seus contes, com en els seus treballs assagístics, Rodari advoca precisament per allò del que us parlàvem, oferir als nens i nenes eines amb les quals poder construir els seus propis mons.

Avui us volem recomanar Confundiendo historias, reeditat per Kalandraka recentment amb il·lustracions d'Alesandro Sanna.

confundiendo historias

Autor: Gianni Rodari // Il·lustrador: Alesando Sanna // ISBN: 9788493375935

Un avi explica a la seva néta un conte clàssic, però no pot parar d'equivocar-se: era caputxeta blava? O era verd? Serà la néta qui reconstrueixi, corregint el seu avi, la història.

Les equivocacions de l'avi són l'espurna que aconsegueix que sigui la nena la que es llanci a explicar el conte. Un enginyós joc literari perfecte per explicar als nens, involucrar-los en l'experiència de la lectura i fomentar el seu increïble potencial imaginatiu.

A més no podem deixar de recomanar-vos:

Cuentos para dormir y soñar, de Susana Martínez, il·lustrat per Miguel Tanco i editat per Ediciones SM.

Los zancos rojos, d'Eric Puybaret, editat per Edelvives.

El rompecabezas de Txabi i Manu Arnal Gil, il·lustrat per Roger Olmos i editat per OQO.

Esperem que gaudiu amb les lectures!

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213 


También te puede interesar:

Palabras clave de este post: llibres per a imaginar, explica-ho amb un conte, rodari, confundiendo historias, libro del silencio, deborah underwood

Comentar post