Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

L'origen dels contes

Queremos saber...  · 

L'origen dels contes

Establir un origen clar de la literatura infantil és complicat atès que la majoria de contes clàssics que avui coneixem es basen en contes o motius tradicionals adaptats i reinventats. Encara que sí, podem afirmar que els contes infantils es troben íntimament lligats a la tradició literària oral, no en va la literatura infantil és un gènere que, encara avui en dia, viu en la veu més que cap altre gràcies a conta-contes, narradors, professors i pares. "Els contes decideixen de qui s'apropien per perviure en goles i cors..." (Pep Bruno a boolino)

Aquests contes, originàriament cruents per a la nostra concepció actual, reflectien les preocupacions d'una època i en cap cas estaven destinats a un públic específicament infantil. Es tracta d'històries del folklore que han nascut i viscut en l'oralitat i que mostren la sensibilitat concreta d'una societat en un moment històric.

Tradicionalment el món de la infància no ha estat tractat de manera especial o diferent perquè tumblr ltdw3iuHhY1r2bm13o1 1280antigament no es concebia com una etapa important en la vida de l'ésser humà, la infantesa es considerava una etapa de pas cap a la maduresa. Fins ben entrat el segle XIX no neix la concepció de la Infantesa tal com la coneixem i no és fins al segle XX quan la literatura infantil comença a especialitzar-se. En les últimes dècades, hem pogut observar un augment espectacular dels llibres il·lustrats infantils i una experimentació amb el conte i la literatura infantil i juvenil sense precedents.

En tot just un segle, la literatura infantil ha evolucionat enormement en comparació amb etapes anteriors. A més es fa especial èmfasi en l'aprenentatge de la lectura a edats primerenques i no de manera gratuïta, s'ha comprès que una educació infantil de qualitat és la base més important de qualsevol societat i la lectura, un dels pilars que sosté aquesta educació. Per això, quan des de boolino apostem pel foment de la lectura infantil és perquè creiem que els esforços de tots, serveixen. Només cal fer una ullada a la història per adonar-nos que la literatura ens fa lliures, que l'alfabetització i el coneixement literari són fonamentals per prendre consciència del món i de nosaltres mateixos.

Els nens també són capaços de prendre consciència del món en què viuen. Amb la literatura infantil, com hem vist a les entrevistes a autors i experts en LIJ, no es tracta d'alliçonar, ni moralitzar, ni ensucrar les històries per protegir-los del món, sinó d'adaptar i de ser respectuosos amb la infància perquè sigui el propi nen qui descobreixi, en cada cas, la realitat que l'envolta.

Imatge d'Arthur Rackham per a The Old Woman In The Wood


registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: cuentos infantiles, origen cuentos infantiles, infancia, lectura, fomento de la lectura

Comentar post