Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Mites i llegendes: Carnestoltes

Valores y emociones  · 

Mites i llegendes: Carnestoltes

 

Avui a la nostra secció de Mites i llegendes us parlem del Carnestoltes, teniu curiositat per saber per què neix aquesta festa de les disfresses? Us ho expliquem!

Tots entenem per Carnestoltes la celebració d'una festa relacionada amb les disfresses i les màscares, però sabeu d'on ve? L'etimologia de la paraula ens dóna una pista: doncs sí, com imaginàveu el Carnestoltes està relacionat amb la carn.

El Carnestoltes es celebra just abans de la Quaresma, al calendari cristià, època de dejunis, recolliment i on menjar carn estava prohibit. Carnestoltes vol dir carns privades o carns llevades, és per això que antigament la Quaresma i el Carnestoltes estaven estretament units. Es considerava que a Carnestoltes, calia aprofitar els últims dies en què es podia menjar carn, beure o divertir-se, calia esprémer fins a l'últim suc els últims dies de llibertats i oci, per això que "el tot val" acabés esdevenint l'assumpte central de la festa i per això les màscares i les disfresses, que permetien amagar-se rere d'una falsa aparença i realitzar tot tipus de bromes i excessos.

Ja al segle XIV, al Libro del Buen Amor de Juan Ruiz, trobem referències al Carnestoltes a la paròdia de la Batalla entre Don Carnal y Doña Cuaresma, i és que abans, l'entrada de la Quaresma es representava amb un judici entre el rei del Carnestoltes o Don Carnal -que arribava una setmana abans inaugurant la setmana festiva- que s'enfrontava en una batalla a Donya Quaresma. Aquesta sempre acabava guanyant posant així fi al Carnestoltes.Pieter Bruegel d. Ä. 066 copia

Darrere de tot aquest simbolisme, trobem l'enfrontament entre la celebració dels plaers terrenals que suposava el Carnestoltes i l'austeritat i el sacrifici que suposava la Quaresma. L'antic debat entre cos i ànima.

No obstant això, encara que el Carnestoltes estigui estretament lligat al catolicisme, ja des d'abans de Crist, els romans celebraven festes i rites als quals utilitzaven màscares i celebraven la vida.

Un cop més, estem davant un sincretisme de cultures i tradicions que ha perdurat al llarg dels segles, no oblidem que també nosaltres estem aportant el nostre gra de sorra: a cada ciutat (Rio de Janeiro, Venècia, Cadis, Tenerife...) el Carnestoltes té unes característiques ben diferents.

I vosaltres, com ho celebreu? Us agrada disfressar-vos o preferiu enterrar la sardina?

Ho celebreu com ho celebreu, des de boolino us desitgem un molt feliç Carnestoltes!

  

Imatge de Rebeca Luciani presa de http://sobrinojavier.blogspot.com.es/

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: mites i llegendes, carnestoltes, tradició popular, festivitats

Comentar post