Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Mites i llegendes: La llegenda de Halloween

Valores y emociones  · 

Mites i llegendes: La llegenda de Halloween


Avui al blog boolino ens agradaria aprofitar Halloween i la festivitat de l'1 de novembre per publicar un nou article a la nostra secció Mites i llegendes.

Halloween contracció d'All Hallows’ Eve, o el que és el mateix, Tots Sants, Nit de Bruixes, Dia de Difunts, La Castanyada... Diferents noms per celebrar el dia (o la nit) més màgic i misteriós de l'any. Té el seu origen al Samhain celta, una festivitat a la que es celebrava la fi de l'estiu i l'arribada de la temporada fosca. Els celtes creien que durant aquesta nit, la línia que separava els vius dels morts es feia molt fina i la nit es tenyia d'un ambient fantasmagòric i sobrentural i, per això, van sorgir nombrosos rituals per protegir-se dels esperits.

Encara que totes aquestes celebracions provenen del Samhain, una festa pagana, al llarg dels anys aquesta festivitat ha estat absorbida per cultures i tradicions de pobles molt diferents: el romà, el mexicà, el cristià... fins al dia d'avui. A molts indrets es celebra d’una manera o d’una altra, i encara que el to canvia, a tot arreu es recorda als qui ja no hi són.

Avui, a la nostra secció de Mites i Llegendes, volem explicar-vos la història d'en Jack O' Lantern, un vell conte popular irlandès que ha donat lloc a la famosa carabassa il·luminada.

Conten que una vegada, hi havia un vell molt garrepa i astut anomenat Jack. A en Jack li agradava molt beure i es passava les nits i els dies a la taverna del poble.

Una nit fosca, un misteriós home va aparèixer a la taverna a la qual en Jack acudia assíduament. El vell Jack, agarrat i astut, li va enganyar perquè li pagués una beguda més. El misteriós home era el mateix Diable que, a canvi de la beguda, va exigir a en Jack que li oferís la seva ànima. En Jack va acceptar el canvi, però quan el Diable es va convertir en moneda de plata per pagar al taverner, el vell astut se la va guardar a un moneder que portava cosida una gran creu, deixant al Diable atrapat.

En Jack, a canvi de deixar-lo escapar, li va exigir que li concedís deu anys de vida més, durant els que no es podria emportar la seva ànima. El Diable atrapat no s'hi va poder negar.

Passats els deu anys, el Diable va tornar per endur-se a en Jack. El vell li va dir que com a últim desig volia menjar una poma de dalt d'un arbre. El Diable, pietós, va pujar a dalt de l'arbre per agafar l'última voluntat d’en Jack però aquest ràpidament va tallar una gran creu al tronc de l'arbre deixant de nou atrapat el Diable.

El trampós Jack li va exigir al Diable que a canvi de deixar-lo baixar, li prometés que mai s’enduria la seva ànima a l'infern. El Diable va haver de concedir a en Jack el que demanava i va anar-se’n per on havia vingut.

Van passar els anys i en Jack va morir de vell. Atès que en vida havia estat cruel i busca-raons no li van concedir l'entrada al cel, i a causa del seu pacte amb el Diable tampoc va poder entrar al infern. Sense saber què fer, en Jack va pregar i pregar que no el deixessin passejar a cegues eternament. El Diable, sarcàstic, li va llançar un carbó encès directament des de l'infern. En Jack, perquè no s'apagués el va col·locar dins d’una carbassa buida que portava.

I així, amb la seva carbassa encesa, Jack va ser condemnat a vagar pel món per sempre.

 Un llibre: Halloween... ¡quina por! d'en Geronimo Stilton.

Autor: G. Stilton // Ilustrador: L. Keys y B. Tabasco // Editorial: Estrella Polar

Ficha del libro en boolino.

S'acosta una de les nits més esperades i temudes de l'any. ¡Halloween! En Geronimo ha d'escriure un llibre sobre aquesta festa; però la idea, en un principi no li agrada massa... una aventura més d'en Geronimo Stilton.


 

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: cuentos tradicionales, mitos y leyendas, cuentos de siempre, cuentos infantiles, halloween, noche de halloween, jack o'lantern

Comentar post