Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Mites i llegendes: L'home dels nassos

Valores y emociones  · 

Mites i llegendes: L'home dels nassos

¡Queden 3 dies perquè acabi l'any! Per això avui a la nostra secció de Mites i Llegendes, volem parlar-vos d'un personatge del folklore català, pareu atenció que la llegenda és misteriosa i esmunyedissa.

Avui a boolino us parlem de l'enigmàtic Home dels nassos.

Ens encanta perquè és un personatge que rarament apareix a les compilacions de llegendes populars i del qual no se sap massa, encara que tothom ha sentit parlar. Això vol dir que ha anat passant de generació en generació, de pares a fills, d'avis a néts. Com un secret familiar col·lectiu molt ben guardat.

arbol naricesEs diu que l'Home dels nassos és un senyor que té "tants nassos com dies queden per acabar l'any" i que només se li pot veure el dia 31 de desembre de cada any que surt de la seva casa a la muntanya: l'arbre de les nassos.

Antigament, els pares i avis, reptaven cada dia 31 de desembre als nens a buscar l'estrany Home dels nassos, aquests, sense comprendre el joc de paraules, buscaven per tota la ciutat un home amb el cos ple de nassos, sense caure en què si aquell senyor que baixava de la muntanya, deixant-se veure únicament un cop l'any, "tenia tants nassos com dies queden per acabar l'any" el dia 31 de desembre només tindria un nas. La barreja entre broma, conte popular i llegenda, va envoltar de misteri la figura del nassut, a qui molts deien haver vist reflectit en l'aigua de les sèquies, l’aigua beneïda de les esglésies o passar cobert amb un gran abric per ocultar els nassos del seu cos.

Sembla que es tracta de la degeneració d'un personatge que simbolitzava l'any, aquest personatge era representat en forma d'arbre, una espècie molt rara que anomenaven "dels nassos" (arbre dels nassos), on habitava, segons la creença, l'esperit de la vegetació.

Actualment a moltes ciutats catalanes en les desfilades de gegants i capgrossos sol recórrer els carrers la figura d'un senyor amb un gran nas que representa el mitològic Home dels nassos.

Home dels Nassos

És tradició a Barcelona trobar a les 12 de la nit del dia 31 pujat a una tarima a la Plaça del Palau, cobert amb un llençol perquè ningú pogués veure els seus 365 nassos. També a La Rioja, a Arnedo, aquest nassut solia passejar el dia u de gener com a símbol del nou any. Aquesta llegenda també perviu en llocs com Navarra, Terol, Mallorca o Burgos...

Des de boolino us aconsellem estar ben atents el proper 31 de desembre, mai se sap quan el misteriós Home dels nassos pot passar pel nostre costat. Afineu l'olfacte i mantingueu els ulls ben oberts, només passa un cop l'any!

registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: mites i llegendes, home dels nassos, arbre dels nassos, folclore català

Comentar post