Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Moni Pérez, humor i il.lustració

Jóvenes lectores  · 

Moni Pérez, humor i il.lustració

"Hi ha moltes noves opcions electròniques i totes em semblen bé si el que fan és que els nens i els adults llegeixin, somiïn i s'emocionin."

Moni Pérez va néixer el 1978 amb un pa i un llapis sota el braç. Al col·le era "la que millor dibuixava de la classe" però ella volia ser biòloga. Després es va adonar que li agradava més dibuixar animals que estudiar-los, així que va anar a Belles Arts i a l'escola de còmic Joso de Barcelona. Tenia llapis, paper

i moltes ganes d'aprendre. Allà ja no era "la que millor dibuixava de la classe", però no importava perquè li deixaven embrutar amb les pintures i fer gargots tota l'estona. Des de 2001 ha il·lustrat llibres de text, pàgines web, publicitat, contes i fins i tot ha donat classes d'il·lustració. Diu que li agrada esmorzar al sol i fer la migdiada a l'ombra, pintar el que sent i sentir el que pinta, viatjar per aquest món i els mons que s'inventa. Li agrada riure, però sobretot, li agrada compartir el riure. Té les coses clares: el seu objectiu en aquesta vida és viure del conte.

Hola Moni! Primer de tot volem felicitar-te per la teva feina i per la reimpressió d’Amordiscos, un petit àlbum dirigit a tots els públics. Com va sorgir?

Hola boolinos! M'alegro que us agradin tant els meus dibus! M'ho passo tan bé fent-los que és un honor poder viure d'ells i compartir-los amb vosaltres.

Amordiscos, és per a mi una joia, un regalet de la inspiració i possiblement el projecte més personal que he fet perquè tant les il·lustracions com el "text" són meus... Bé, meus i de molts amics que van aportar el seu granet de sorra.

Per a qui no el conegui, Amordiscos és un compendi d'acudits visuals muts en els quals un cor, que ve a simbolitzar l'amor, passa per un munt de diverses situacions que, qui més i qui menys, ha patit alguna vegada.

I com va sorgir? Doncs com sorgeixen les coses bones de la vida, entre amics i en un bon ambient. Estava una nit prenent alguna cosa amb un grup d'amics a Barcelona i em vaig posar a fer gargots arran d'una conversa i poc a poc es va anar perfilant l'essència del que, sis mesos després, anava a ser oficialment Amordiscos.

Has il·lustrat llibres de text, pàgines web, publicitat, contes i fins i tot has donat classes, és complicat fer-se un lloc en el món de la il·lustració?

Bé , sempre he estat bastant eclèctica i no m'agrada encasellar-me en res concret, a més totes aquestes coses les he fet al llarg d'11 anys de professió en què hi ha temps per a moltes coses. I confesso que sóc una mica com els nens petits, si estic massa temps fent el mateix m'entren les picors i em donen ganes d'anar-me'n a l'esbarjo, així que he d'anar variant!

Què és el que més t'agrada de tot aquest treball?

Doncs cada tipus de treball té les seves parts més atractives i hi ha un moment per a cada cosa. Però potser si m'he de quedar amb alguna cosa és amb l'àlbum il·lustrat, que et deixa molta llibertat creativa, i amb donar classes, que és una meravellosa manera d'aprendre i de conèixer un munt de gent carregada d'entusiasme.

Quin és el teu procés creatiu? Com sorgeixen els personatges després de llegir un text? Com descrius les teves il·lustracions?

Els meus personatges acostumen a aparèixer després del text perquè per desgràcia jo no sé escriure, així que depenc del que escriuen els altres. Però tampoc és una cosa que em molesti, més aviat em resulta molt atractiu que m'arribi un text per treure-li tot el suc de zero, sense idees preconcebudes.

I quan em plantejo uns personatges, uns escenaris, un món en concret, parteixo sempre de l'humor, que crec que és la línia argumental de la meva feina... Per més que ho intento no aconsegueixo dibuixar res seriós...

A boolino, tenim especial debilitat pel personatge de Malva Lluna, et va agradar inventar i reinterpretar aquest personatge que tant agrada als petits lectors ?

Va ser molt divertit! Sobretot perquè quan em van proposar aquest projecte encara no hi havia pràcticament textos, només unes poques descripcions de la personalitat de cada bruixa i vaig poder gaudir de valent aportant tot el que em passava.

Una altra col·lecció molt divertida i que hem recomanat en diverses ocasions a boolino, és "Los cinco cinéticos", una família una mica peculiar. Com va ser crear aquests personatges?

Aquesta història és més personal perquè la vam crear mà a mà, amb l'escriptor Willy Fogg, que és el meu company i un apassionat lector de ciència ficció. Així es van anar modelant alhora els personatges i les seves il·lustracions, el món en què vivien amb les aventures que els succeïen. Va ser un procés molt interessant i els tinc un afecte molt especial a aquesta família tan... súper!

Parla'ns d'algun dels teus llibres, algun al que tinguis un afecte especial.

Doncs com ja us he dit, Amordiscos és potser el meu "prefe", però és que m'ho he passat molt bé amb tots els llibres que he fet... ¿Dónde van las coses que se pierden? és una història que m'encanta, escrita per un bon amic i que a més vaig il·lustrar mentre era a Mèxic on vaig passar una bona temporadeta fa uns anys.

Després els tres llibres d'endevinalles que he fet amb els graciosíssims textos de Rafael Ordóñez han estat un luxe, perquè he tingut absoluta llibertat creativa i m'ho vaig passar genial inventant els meus propis acudits visuals.

Recordes algun llibre que marqués la teva infància?

Doncs contes il·lustrats a casa meva no hi va haver molts, però sí recordo una il·lustradora que en aquella època, a Catalunya, va il·lustrar munts de llibres, Pilarín Bayés. A mi em tenia fascinada per què en cadascuna de les seves pàgines et podies perdre veient el que feien els seus centenars de personatges i si et fixes bé, el meu Malva Lluna té una mica de la seva influència.

I de còmics, que sempre m'han encantat, recordo amb immens afecte l'enorme col·lecció d'Astèrix que vaig llegir centenars de vegades... què divertits eren i segueixen sent!

A boolino estem convençuts que hem d'aconseguir que les nenes i nens llegeixin més, perquè es diverteixin i, a més, quan siguin adolescents i adults segueixin fent-ho i hagin desenvolupat més les seves capacitats cognitives. Què els recomanes als pares que volen que els seus fills siguin bons lectors?

Que els pares llegeixin! Llegir amb els nens, per a ells, al seu costat i... apagar la tele! Els nens aprenen la majoria de coses importants de la vida seguint l'exemple dels seus pares, així que de res serveix que els diguem que llegeixin si no veuen els seus majors gaudint d'estar embrancats en una bona lectura.

I una altra cosa que em sembla molt important és que hi hagi molts llibres a casa al seu abast perquè puguin satisfer la seva curiositat infinita sense necessitat de tenir un adult portant-lo de la maneta.

Actualment comptem amb nous formats i suports en què poder llegir. Creus que són compatibles les diferents opcions de lectura?

Jo crec que en el fons allò important és llegir, no importa el format. Suposo que l'àlbum il·lustrat continuarà sent de paper durant molt de temps perquè no deixa de ser un objecte d'art en si mateix i per al nen és molt manejable, però també hi ha moltes noves opcions electròniques i totes em semblen bé si el que fan és que els nens i els adults llegeixin, somiïn i s'emocionin.

Ara la feina és dels professionals del sector que hem d'adaptar-nos a aquests canvis que arribaran, ens agradin o no.

I per finalitzar, abusant de l'oportunitat brindada, volem demanar-te que ens recomanis alguns llibres per aconseguir despertar en els nostres petits l'amor per la lectura.

Ui, què difícil, hi ha tants!

Jo sóc molt fan dels contes clàssics de Grimm i Andersen (sense edulcorar!), pel que tenen d'ensenyaments subconscients per al nen, tot i que a molts pares els pugui semblar que són violents o passats de moda. A mi se’m fa que un clàssic no es converteix en clàssic perquè sí, oi?

I en la mateixa línia, però amb unes històries més modernitzades, crec que són imprescindibles els contes de Roald Dahl amb les fantàstiques il·lustracions de Quentin Blake. Clàssics moderns que es basen en les mateixes estructures mentals que els antics.

Moltíssimes gràcies pel teu temps i atenció. Des de boolino t'oferim un espai per compartir inquietuds i coneixements amb els nostres seguidors quan vulguis.

Moltíssimes gràcies a vosaltres per donar-me veu en aquest espai tan interessant que heu creat.

Links:

www.moniperez.com

www.elgatodepapel.blogspot.com

RHM 5-1 230 x 50 patrocinio blog Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: moni perez, illustracio, amordiscos, illustracio infantil, llibres infantils, entrevistes a boolino

Comentar post