Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Aprendre l'alfabet de manera divertida

Valores y emociones  · 

Aprendre l'alfabet de manera divertida

Aprendre les lletres, les grafies i els sons és molt més fàcil si ho relacionem amb un objecte o imatge que els nens coneixen. La memòria tendeix a recordar amb més facilitat allò que li crida l'atenció o li resulta curiós, així és molt més eficaç aprendre l'alfabet mitjançant regles mnemotècniques, com l'associació de lletres a determinats sons i imatges.

 

I com més absurda i divertida sigui l'associació, millor! Qui no recordaria de la lletra T si pensa en una Tortuga amb una Tireta? On s'ha vist? La memòria tendeix a oblidar allò comú i a recordar allò estrany i peculiar, per aquest motiu l'absurd és un dels ingredients essencials per a memoritzar amb facilitat.

També és molt efectiu l'encadenament, heu jugat alguna vegada a aquells jocs en els quals calia cantar una cançó que es repetia fins a l'infinit i cada vegada calia afegir un nou element? Aquests jocs es basen en la capacitat de la memòria per a retenir amb més facilitat les cadenes començant pel primer objecte que enumerem.

També la musicalitat, la rima i la cadència són els millors aliats de la memòria. El cervell recorda de manera més seznilla una sèrie de paraules rimades o una sèrie de versos amb una cadència similar que altres que no la tenen, per aquest motiu a boolino insistim tant en la poesia i les cançons com a dos gèneres indispensables per a aprendre a llegir. Permeten que els nens recordin amb més facilitat el que han llegit o escoltat i associïn de manera senzilla les grafies als sons, i sobretot, que ho facin de manera divertida. Una cosa que ens porta a un altre dels punts indispensables per a memoritzar i aprendre: la diversió.

Perquè no és el mateix escriure cent vegades la lletra "K", que llegir deu vegades un conte il·lustrat i divertit que relaciona la grafia amb un elefant menjant un Kilo de Kiwis. Per això volem recomanar-vos un conte de Montse Gisbert editat per Tàndem perfecte per aprendre l'alfabet: L'abecedari fantàstic de Potam, l'elefant.

Autora: Montse Gisbert // ISBN: 9788481315233

Potam és un gran elefant blau, una mica excèntric, que no para de fer coses absurdes i divertides. Montse Gisbert a través d'unes il·lustracions excepcionals, infantils, divertides, tendres i plenes de color, ens mostra una sèrie d'escenes en les quals Potam realitza diferents accions absurdes associant-les amb cadascuna de les lletres de l'abecedari. Així, en clau d'humor i amb un toc de poesia, Gisbert proposa tot un abecedari estrafolari perquè els nens aprenguin l'alfabet i recordin amb més facilitat les grafies de les lletres.

I si voleu rematar la jugada us recomanem un joc que hem trobat a la web de Stoks Didactic i que ens ha semblat la cirereta del pastís de lletres que us oferim avui.

Es tracta de Jo aprenc a llegir, un maletí que conté una sèrie de làmines encunyades i unes fitxes amb lletres perquè els nens les col·loquin al seu lloc i aprenguin a lletrejar, escriure i reconèixer les lletres.

Es tracta que els nens col·loquin una sèrie de peces i formin les paraules que s'indiquen a les làmines. Un joc per a nens a partir de 5 anys que a més té un sistema autocorrectiu per a què sigui el propi nen el que aprengui a esmenar els seus errors.

A més, el format és perfecte per a portar-lo a qualsevol part, així que, passeu les vacances al mar, la muntanya o al poble de l'àvia, els nens podran portar el maletí amb ells i passar hores submergits entre lletres i dibuixos.

Joc i paraules, a boolino creiem que no existeix un tàndem millor i passaríem hores inventant embarbussaments, recitant tirallongues o imaginant combinacions absurdes de lletres, per això ens encanten aquest tipus jocs didàctics i agraïm aquestes propostes que aposten per la diversió constructiva.

Atreviu-vos a llençar-vos a l'immens i fantàstic mar de les paraules, no mulla com l'altre i és igual de divertit.

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino recomana, potam, stoks didactic, il.lustració infantil, contes, memòria, alfabet

Comentar post