Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Sin venir a cuento

Valores y emociones  · 

Sin venir a cuento

Sin venir a cuento, us recomanem set narradors que expliquen contes i que expliquen tant a grans com a nens. Us preguntareu, i per què no ve al cas si a boolino no parem de parlar de contes? Doncs perquè així és precisament com es fan dir: Sin venir a cuento

"Considerem molt important explicar en veu alta perquè aporta un valor més a la lectura. Per si mateixos, els contes conviden a la imaginació i a jugar, així com ajuden a entendre el món que ens envolta "Ells són Eva Hernández, Iñaki Grau, Israel Hergón, Mònica Pascual, Omar Rahman, Samantha Palancar, Tina Carrillo, Guille Sotillos, Irene Gutierrez i Laura Feijóo. Es van unir com a companyia de narradors el gener del 2012 després de conèixer-se a l’Escuela de Cuentacuentos (on la majoria continua formant-se amb Victoria Siedlecki). La diversitat i versatilitat del grup ve donada per la pluralitat dels seus components, cadascun aporta el seu especial matís i l'enriqueix.

Van començar amb un espectacle benèfic a diferents protectores d'animals de Madrid, una d'elles es va mostrar "entusiasmada" i els va "oferir el nostre primer públic com a grup". El projecte continua amb "més i millors oportunitats per seguir explicant".

A boolino hem volgut fer-los unes preguntes perquè ens expliquin de primera mà alguna cosa més sobre el projecte.12-12-la-libre-10

Per què el nom?

Podríem inventar molts contes al voltant d'ell, però la veritat, vi una mica així sense voler, "sin venir a cuento". Algú va proposar-lo i a la resta ens va agradar aquest joc de paraules que incloïa la paraula que ens unia: conte.

Expliqueu-nos una mica més sobre vosaltres. Qui sou? Què expliqueu? A qui expliqueu?

Com diem al web, la companyia la composen seriosos consultors, pacients educadores, metòdics enginyers, diligents administratives, eficients auxiliars de vol, revolucionaris treballadors socials... en definitiva, grans farandulers que no dubtem en aprofitar la migració de les bandades d'ocells, com El Petit Príncep feia per volar de planeta en planeta.

Organitzem i preparem els nostres propis espectacles per poder anar allà on ens donin una oportunitat. Però en tot moment estem oberts a propostes que ens plantegen altres persones o entitats com actes benèfics o esdeveniments concrets.

El repertori actual es compon d'una sessió per a públic infantil i familiar (a partir de 4 - 5 anys) i també de 4 sessions per a adults (3 d'elles seran estrenades al febrer).

Per què és important per a vosaltres la narració? Què ens pot aportar a tots nosaltres i, especialment als més petits? En una de les nostres idees per fomentar la lectura, tenim present que explicar contes en veu alta és imprescindible, penseu el mateix? Per què creieu que és important narrar en veu alta als nens?

La narració ens fa sentir-nos únics. En l'acte de narrar, l'ambient que es crea entre narrador i públic és una cosa que es dóna en aquest instant i no es repeteix. I aquest moment únic i irrepetible, de manera idèntica, permet capgirar la rutina diària i convertir-lo en extraordinari.

Si ens centrem en els més petits, suposa una manera de comprendre com es poden resoldre conflictes vitals i quotidians que d'altra manera seria molt difícil d'explicar. Els aporta, a més, un món en què tot és possible, on poden ser qui vulguin ser. Un món on la seva imaginació s'enriqueix amb cada relat que escolten.

Considerem molt important explicar en veu alta perquè aporta un valor més a la lectura. Per si mateixos, els contes conviden a la imaginació i a jugar, així com ajuden a entendre el món que ens envolta. Però si els narrem, afegim el valor de compartir, tant el moment de joc i imaginació com la pròpia història que estem explicant. Traspassem l'acte més individual de lectura, fent que sigui un acte social, de trobada i de gaudiment conjunt. A més, el fet d’explicar convida al diàleg sa i positiu, amb tot l'aprenentatge que això comporta.

11-06-muestra-4Si els acostumes a escoltar contes de petits, segons vagin aprenent a llegir voldran submergir-se ells mateixos en les històries. I unes portaran a altres, a voler compartir, a anar buscant nous reptes a mesura que van creixent... en definitiva, a llegir més i millor, i a voler repetir en més ocasions.

Què creieu que és el més important per animar a llegir als més petits i que continuïn gaudint de grans?

Una cosa primordial perquè els més petits s'animin a llegir és veure que llegeixin els seus majors de referència (pare, mare, professors...). Ho considerem així perquè els nens aprenen imitant. Els grans hem d’aprofitar, sabent que ensenyem el que fem.

Per això és indispensable que els adults perdem la por a jugar com quan érem petits. Moltes vegades es creu que per jugar ens estem infantilitzant i donant mala imatge. Però és preciós el moment en què un nen busca jugar amb un adult perquè es sent còmode amb ell, i això només s'aconsegueix si perdem aquesta por.

Quan parlem de jugar, ens referim a jugar amb els contes, jugar imaginant i creant noves històries. Aquest moment de joc  serà el que faci que el nen busqui les maneres de repetir, per si mateix i per què no, a voler tornar a jugar amb altres.

Sin venir a cuento aporta el seu "particular i humil granet de sorra al món de la narració oral i del conte, no només explicant, sinó també difonent informació relacionada a la xarxa."

Les properes actuacions de la companyia seran tots els dijous de febrer, a la Sala Acting en què es realitzaran sessions de contacontes per a adults. Tots els últims diumenges de mes, també els podeu escoltar en una secció del programa de ràdio La Hora Léptica.

Aquí teniu una petita mostra del que ofereixen:Links d'interès:

SVaCuento Narración Oral

http://www.sinveniracuento.org

registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: sin venir a cuento, narració oral, contes infantils, literatura infantil

Comentar post