Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Tabús a la literatura infantil: llibres sobre la mort

Valores y emociones  · 

Tabús a la literatura infantil: llibres sobre la mort

La mort és un tema delicat; difícil d'afrontar pels adults, encara més quan ens toca explicar-ho a un nen. No obstant això, aquestes inquietuds a vegades sorgeixen en el seu cap, i davant d'una societat que sovint opta per amagar aquells temes difícils de tractar i que defuig la reflexió, cada cop més convertim en tabú allò que hauria de formar part de la vida. El tabú no serveix per a res més que escapar-se de certs problemes i, a la llarga, quan apareguin, serà encara més complicat afrontar-los.

Per descomptat no es tracta d'atemorir els nens o de fer-los entendre abans de temps allò que el seu cap encara no pot assimilar, sinó de no amagar que la mort i el dolor formen part de la vida. I sobretot que si una cosa així succeeix, és normal sentir-nos tristos i plorar, com també és natural la necessitat de sobreposar-se i seguir endavant.

Amb els llibres que us recomanem, quan l'infant pregunti per la mort de manera natural o vulguem preparar-lo per a acomiadar un ésser estimat, us serà una mica més fàcil -tant a vosaltres com al nen- assumir l'objectiu.

Nana vieja de Margaret Wild, il·lustrat per Ron Brooks i editat per Ekaré.

d49eb3ee3e7228d3d07014b59b6e662e

Autora: Margaret Wild // Il·lustrador: Ron Brooks // ISBN: 9789802572342

Nana vieja és la història d'una àvia i la seva néta en els seus últims dies juntes. Un conte que parla de la mort des de l'acceptació i l'optimisme basant-se en els vincles familiars com a transmissió d'un saber que sempre mantindrà la néta i que transferirà als seus fills i néts mantenint viva la memòria dels seus avantpassats.

Un llibre preciós i tendre que no utilitza eufemismes per a parlar d'un tema complicat però que, com a tots, també toca als nens. Acostar als nens llibres de qualitat literària com Nana vieja contribueix a tractar la mort de manera natural.

Cuando la muerte vino a nuestra casa de Jürg Schubiger, il·lustrat per Rotraut Susanne Berner i editat per Lóguez.

cuando-la-muerte-vino-a-nuestra-casa-9788496646896

Autor: Jürg Schubiger // Il·lustradora: Rotraut Susanne Berner // ISBN: 9788496646896

La mort ha arribat al poble, amb els seus peus polsegosos i la seva pell cendrosa, escampa el caos on va, i encara que no és la seva intenció, no pot evitar emportar-se alguna que altra persona per davant.

Un llibre cru, que parla de la mort pel seu nom i, com a tema central, tracta la seva visita a un poble fins al moment tranquil. La mort acaba per fi acomiadant-se, deixant que les coses continuïn i, encara que amb dolor, tornen a seguir el seu curs.

Regaliz de Sylvia Van Olmen, editat per Kókinos.

3848704bfdccca7ac705d57409ed29d4

Autora: Sylvia Van Olmen // ISBN: 9788488342850

Dos amics inseparables queden al parc per a passar l'estona i menjar regalèssia; mentre són allà, conversen i pensen si, després de la mort, podran seguir menjant regalèssia, si es retrobaran, si hi haurà molta gent...

Un àlbum amb una història senzilla i sense grans estridències que, des de la innocència i la ingenuïtat, planteja qüestions que poden sorgir a un nen. Un conte tendre per a nens de 3 a 6 anys que naturalitza la mort a través d'una tendra conversa entre amics.

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: quin llibre escullo avui?, tabús infantils, contes infantils, literatura infantil, mort

Comentar post