Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Tertúlies sobre literatura infantil i juvenil a la llibreria Al·lots Petit Príncep

Jóvenes lectores  · 

Tertúlies sobre literatura infantil i juvenil a la llibreria Al·lots Petit Príncep

Per Chus Díaz

Un dilluns al matí de cada mes, la llibreria barcelonina Al·lots Petit Príncep s’omple d’amants de la literatura infantil i juvenil. S’hi reuneixen per comentar els llibres que han llegit durant les setmanes anteriors, especialment les últimes novetats editorials aparegudes al sector. Quan la tertúlia acaba, els participants remenen les novetats de la llibreria, en trien les que més els atrauen i se les emporten a casa amb un doble compromís: llegir-les per a la propera trobada i escriure’n una ressenya.

Ja fa uns deu anys que el grup de treball de biblioteques infantils (BibBotó) i la llibreria Al·lots Petit Príncep organitzen aquestes tertúlies literàries de forma continuada. El fet de triar aquesta llibreria com a punt de trobada no va ser casual. “Disposàvem d’aquest espai i, en ser especialitzats en LIJ, podíem oferir un fons bibliogràfic molt seleccionat”, diu l’Helena Campos, llibretera. “Per a nosaltres també era una gran oportunitat per compartir les nostres opinions sobre els llibres i conèixer altres punts de vista”.

La Glòria Gorchs, bibliotecària, ha participat a les tertúlies des del començament. Ella ens explica com han evolucionat les trobades al llarg del temps: “Hi vam començar un col·lectiu de bibliotecàries, però a poc a poc ha anat creixent el perfil dels assitents. Ara és molt ric, perquè hi ha gent de molts àmbits”. Així doncs, a les tertúlies també hi trobem mestres, editors, programadors culturals o qualsevol altra persona interessada en aquest tipus de literatura.

Després de llegir i comentar cada llibre, els tertulians en redacten una ressenya per al bloc de les tertúlies. Aquesta eina va néixer fa sis anys, com a resposta a la necessitat de donar a conèixer públicament la feina feta durant les trobades. Les ressenyes són a l’abast de tothom al bloc.

La Silvia Fernández és la coordinadora de les tertúlies: s’encarrega de convocar els participants cada mes, centralitzar tota la informació i penjar les ressenyes al bloc. Per a ella, aquestes trobades literàries tenen un valor incalculable. No només pel profit que en pot treure a la seva feina com a bibliotecària, sinó també a nivell personal gràcies a “la pluralitat d'opinions, l'enriquiment personal que suposa poder comentar i sentir a altres comentar llibres o el contacte amb professionals interessats en la LIJ igual (o més!) que jo”.

Tant la Glòria Gorchs com la Silvia Fernández opinen que les tertúlies i el seu bloc poden ajudar a fomentar la lectura infantil i juvenil. “Crec que la millor eina per al foment de la lectura és una bona tria de llibres”, explica la Glòria. “I això és el que fem la gent que llegim LIJ i la comentem. No tenim la veritat absoluta, però podem destacar allò que ens sembla millor i que cal posar en circulació: que els pares ho comprin, que les biblioteques ho recomanin, que les escoles ho facin llegir, etc.”. La Silvia afegeix: “Si nosaltres coneixem i valorem com cal les novetats que hi ha en el camp de la LIJ, podrem transmetre millor aquest gust per la lectura de literatura infantil als nadons, infants i joves que ens envolten”.

I els lectors, què n’opinen? Per a la Silvia Adrián, el bloc s'ha convertit en un lloc de referència quan necessita comprar llibres infantils o simplement té curiositat per veure quins llibres s’hi ressenyen. “Sé que sempre trobaré llibres que m'agradaran per als meus peques”, assegura. Valora especialment la sinceritat de les ressenyes: “sé que després no hi ha sorpreses”.

Per la seva banda, en Joel Artigas destaca que les ressenyes li han servit per descobrir autors, il·lustradors, títols o editorials que desconeixia. “M’han animat a comprar llibres i també a fer publicacions als meus espais web, per tal de donar a conèixer a d’altres usuaris novetats literàries interessants i útils, a fi de guarnir la nostra tasca educativa”.

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: boolino, fomento de la lectura infantil, librería al·lots petit príncep, bipboto

Comentar post