Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Trivium Gestió Cultural: narració oral i activitats infantils

Jóvenes lectores  · 

Trivium Gestió Cultural: narració oral i activitats infantils

Per Cayetana Sanz

“La narració oral és un antídot en un món on els nens estan sobreestimulats visualment.” Montserrat Tolosa (directora de Trivium gestió cultural).

En un món carregat de soroll i de sobreestímuls són necessaris espais que acullin l’escolta i desenvolupin la imaginació. Espais on grans i petits puguin gaudir del vincle familiar i a la vegada introduir-se i descobrir la lectura i el món dels contes.

Trivium Gestió Cultural, des dels seus inicis (l’any 2005), va fer una aposta en ferm per crear i desenvolupar projectes construïts sobre la base de la narració oral i destinats als més petits de la casa. I podem dir que ha estat un llarg viatge. A dia d’avui les sessions d’explicacontes de Trivium són un projecte ludicopedagògic consolidat.

Qui no ha escoltat mai a un nen dir allò de: “Au va, vinga! Altre cop, explicame’l un altre cop!”. Però compte! que els menuts sempre en volen més. Ells el que volen sobretot és ser sorpresos. I sobre aquesta premissa es treballa a Trivium.

Anna Roca rondallaire durant una sessio de Trivium gesti cultural 2

La paraula, els gestos i la improvisació són les eines principals dels narradors orals, amb elles promouen la imaginació, la creativitat, i l’aprenentatge dels petits. I és que la canalla reacciona sempre davant la sorpresa i és altament participativa i a més un públic molt exigent.

Segons comenta Montserrat Tolosa, “la narració oral es un antídot en un món on els nens están sobreestimulats visualment”. Sense cap mena de dubte als nens avui els cal un espai on es desenvolupi l’escolta, on l’acció sigui marcada per les paraules, els sons, la música; on sense adonar-se’n aprenguin a prestar atenció, a concentrar-se, un espai on es desenvolupi l’oïda. A Trivium es cuida especialment aquest aspecte, conscients que allò que no es veu es construeix a la imaginació i que aquesta és el motor de la creativitat i del desenvolupament de la persona.

També cal destacar quelcom que és fonamental per a Trivium, i és com les sessions d’explicacontes contribueixen a la integració dels immigrants i a la eliminació de les barreres culturals. Per a Trivium els contes són una eina poderosa per transmetre l’aprenentatge en valors i transportar els infants a altres cultures i tradicions, així aprenen coses noves i desenvolupen la visió de l’altre. És increïble com els nens de seguida capten els detalls i com no escapa a la seva atenció. I si alguna cosa els agrada en volen més. Això també passa amb els contes. A les sessions programades actualment als centres d’El Corte Inglés de Barcelona, Sabadell i Tarragona, molts nens són clients habituals i cada dissabte a les 12.30 h esperen puntals per seure i escoltar una nova aventura.

Us animem a visitar la pàgina web de Trivium, perquè conegueu un projecte que treballa per atendre i fomentar activitats culturals en tots els àmbits pedagògics i per impulsar la lectura en els més petits.

registrate banner post cat

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: trivium gestió cultural, contacontes, contes infantils, activitats infantils

Comentar post