Blog by Boolino

Mucho más que cuentos infantiles

Boolino es más que una web de cuentos infantiles y novela juvenil. Encuentra en nuestro blog consejos de lectura.

Un tomb per la literatura infantil sueca

Valores y emociones  · 

Un tomb per la literatura infantil sueca

Ens en anem fins a Suècia per a parlar-vos d'un camp literari infantil que ens agrada i que volem recomanar-vos.

La literatura infantil a Suècia és molt popular i quotidiana en la majoria de famílies, en les quals,elsa-beskow la lectura diària d'un conte abans de dormir és costum i és tan comú que no és estrany que a diferents mitjans de comunicació hi hagi tertúlies en què es discuteixi sobre les últimes novetats de llibre infantil. Sense oblidar la càtedra de literatura infantil que s'imparteix des de 1982 o l'increïble Swedish Institute for Children’s Books.

Com veieu, no som davant d'uns principants, ja des de principis del segle XX l'acollida dels àlbums il·lustrats va ser gran gràcies a una de les pioneres en aquest gènere, Elsa Beskow, que unia a les seves il·lustracions els contes del folklore popular, la natura i els nens, donant com a resultat escenes encantadores i màgiques.

Alguns dels -no massa- títols d'escriptors i il·lustradors suecs que podem gaudir en català els ha editat Maeva Young i estan escrits per Jujja i Tomas Wieslander; es tracta del famós personatge Mama Muu, l'afectuosa vaca que vol aprendre i provar-ho tot.

77420e775c635a2e65cc69cc34b5636f

Autor: Jujja i Tomas Wieslander // Il·lustrador: Sven Nordqvist / / ISBN: 9788415120926

La literatura infantil sueca, com la danesa, no té por d'abordar temes que en un principi poden resultar difícils de tractar amb un nen com la mort o la violència; al país nòrdic molts autors opten per parlar dels temes més complicats com una part de la vida, en lloc de fugir-ne. Autors com Ulf Nilsson conreen aquest tipus de contes.

Gran part de la responsabilitat de tot això la va tenir la famosa Astrid Lindgren amb la seva Pippi: tot i que inicialment va ser criticada per l'actitud rebel i contra les normes de la protagonista, aviat aquesta polèmica va passar i Pippi Langstrump va contribuir a rebutjar la idea que tota la literatura infantil ha de ser ètica i moralitzant.

Recordeu els mumins? Tove Jansson, finlandensa de parla sueca, va crear aquests curiosos personatges que es van fer famosos per tot el món, fins i tot se'ls va fer una sèrie de dibuixos animats.

MUM-Família Mumin hivern

Autora: Tove Jansson // ISBN: 9788424638481

Els mumins són uns trolls bons i lliures als quals els mou el gust per l'aventura. Al món dels mumins, d'aspecte tou i grassonet, no només hi ha fantasia, també es tracten temes de problemàtica social.

I aquí acaba el nostre brevíssim recorregut per la literatura infantil del país nòrdic, esperem que hagi servit per a despertar la curiositat lectora i les ganes de fer-vos amb un llibre d'algun autor suec.

Imatges d'Elsa Beskow.

RHM 230x50 1305 v03 Salamandra 5-3 230 X 50 0213  junie

También te puede interesar:

Palabras clave de este post: quin llibre escullo avui, literatura infantil sueca, els mumins, mama muu, pippi langstrump

Comentar post